Φωτογραφία κίνησης : Όταν η φωτογραφία δεν αποτυπώνει μόνο τη στιγμή

SHARE

Με τη λέξη φωτογραφία το μυαλό όλων αντιλαμβάνεται μια στατική εικόνα, που παρουσιάζει κάθε λογής περιεχόμενο, όμως η φωτογραφία κίνησης ξεκίνησε για να αλλάξει αυτά τα δεδομένα. Μια τέτοια φωτογραφία μπορεί να οφείλεται σε πολλές και διαφορετικές διαδικασίες μέσω του φωτογραφικού φακού αλλά ακόμα και σε λάθος της στιγμής.

Για να καταγράψατε την κίνηση στις φωτογραφίες θα πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στο “πάγωμα” της στιγμής ή στη χρήση “θαμπώματος” για να παρουσιάσετε την αίσθηση της κίνησης. Φυσικά οι διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές έχουν και τις δικές τους ιδιαίτερες ρυθμίσεις για την επίτευξη της μοναδικής κίνησης σε μια φωτογραφία.

Οι τρόποι για να πετύχουμε μια τέτοια φωτογραφία είναι πολυάριθμοι :

  1. Προσπαθήστε να απαθανατίσετε αντικείμενα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, όπως οχήματα που τρέχουν σε δρόμο ή άγρια ζώα. Αυτό θα δώσει την αίσθηση της κίνησης και θα “ζωντανέψει” την φωτογραφία σας.

  2. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με περαστικούς στο δρόμο αν τους “πιάσουν” σε στιγμή κίνησης με το κατάλληλο φως

  3. Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα αντικείμενο πλησιάζει μετωπικά ή από μπροστά μια κάμερα η κίνηση του ακυρώνεται πλήρως. Αντίθετα, αν ο φακός παρακολουθεί ένα αντικείμενο ή άνθρωπο να κινείται πλευρικά αντιλαμβάνεται σωστά την κίνηση.

  4. Το zoom στις φωτογραφίες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αν μεγεθύνουμε ένα αντικείμενο πολύ θα φλουτάρει (= φωτογραφικός όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στο zoom των φωτογραφιών που προκαλεί το σβήσιμο του πλαισίου της εικόνας)

  5. Ένα τρόπος είναι να υπάρχει μια αντίθεση χρωμάτων. Χρειαζόμαστε μια πηγή φωτός και ένα σκοτεινό αντικείμενο για να αποδοθεί η ένταση.

    Advertisement
  6. Αν αποφασίσουμε να απαθανατίσουμε ανθρώπους πρέπει να σκεφτούμε ότι λειτουργούν σαν ακαθόριστες φιγούρες στο χώρο σαν μορφές που κινούνται στο χώρο με κανονική ταχύτητα. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την κίνηση καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια βάση για την φωτογραφική.

  7. Τα τοπία η θάλασσα και η φύση είναι ιδανικά για να αποτυπωθεί η κίνηση. Η ροή των νερών, των κυμάτων και ο αέρας που φυσά μέσα από τα φύλλα των δέντρων είναι ιδανικά για φωτογραφία.

Κάποιες φωτογραφίες μπορεί να μην αποτυπώνουν την κίνηση με τον τρόπο που το καταλαβαίνουμε. Νέοι φωτογράφοι επιλέγουν να παρουσιάσουν κίνηση με την εστίαση στη στιγμή χωρίς να προσπαθήσουν ιδιαίτερα με τις καινούργιες μεθόδους.

Αυτή η τεχνική δεν μετρά πολλά χρόνια στον χώρο της φωτογραφίας και έχει αλλάξει σταδιακά αλλά δυναμικά όλη την οπτική της εικόνας, Γεμίζει με νέες μορφές, φωτισμούς και αντιθέσεις φιγούρων την φωτογραφία και το κάδρο της εικόνας.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Μου αρέσει η φωτογραφία και μέσα από το MAXMAG θα μπορέσω να γράψω για αυτή.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG