Φωτογραφία για σκέψη: Candy Cigarette

Σχολιασμός φωτογραφίας
πηγή εικόνας: www.artnet.com

Sally Mann

 Μία από τις πιο γνωστές αμερικανίδες φωτογράφους, για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της, τόσο με επίκεντρο τα παιδιά της όσο και τα ιδιαίτερα τοπία της, είναι η Sally Mann. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνωστή φωτογραφία με το τσιγάρο-καραμέλα, την οποία θα αναλύσουμε, που κρατάει το ένα από τα παιδιά της και ποζάρει ως γυναίκα. Τραβηγμένη καθώς είναι το 1989, δημιούργησε αντιδράσεις τόσο θετικές όσο και αρνητικές.

πηγή εικόνας: www.atlantaintownpaper.com

Σχολιασμός φωτογραφίας

 Με μία πρώτη ματιά και σαφώςεύκολη” και προφανής μπορεί να πει κανείς πως βλέπει ένα παιδί παρατημένο από οικογένεια ή ένα παιδί με λάθος για την κοινωνία οικογενειακά πρότυπα. Στην πραγματικότητα, το κορίτσι αυτό ποζάρει στη φωτογράφο μητέρα της, υπακούοντας τις σκηνοθετικές της οδηγίες με ένα ψεύτικο τσιγάρο, το οποίο είναι καραμέλα. Οι αντιθέσεις του λευκού φορέματος και της νεανικότητάς της με τα μαύρα του background βοηθούν το αποτέλεσμα, όσον αφορά την καλή τεχνικά φωτογραφία.

 Ρίχνοντας μια πιο βαθιά (και φιλοσοφική θα έλεγε κανείς) ματιά, αυτό που κάνει μοναδική και ρεαλιστική την εικόνα είναι το βλέμμα και η καθοδική στάση του σώματός της. Δηλώνει έτσι κάτι το αποστασιοποιημένο, το εξαθλιωτικό, την παραίτηση ίσως για ζωή.

 Το τσιγάρο είναι μια αποδεδειγμένα κακή συνήθεια με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την εξωτερική εμφάνιση. Στην πολυσυζητημένη φωτογραφία, βλέπουμε ένα όμορφο, ξανθό και λεπτεπίλεπτο κορίτσι. Με μία βαθύτερη όμως ματιά, η στάση και το βλέμμα της υποδηλώνουν μια γυναίκα που, μελλοντικά, παρατάει τον εαυτό της. Σκιαγραφείται το μέλλον της όπου οι καταστάσεις και οι κακές συνήθειες την οδηγούν σε μια γυναίκα παθητική, επιφανειακή που καθόλου ουσιαστική σημασία δε δίνει στα παιδιά της καθώς είναι κουρασμένη ψυχολογικά και σωματικά. Όσο όμορφη μπορεί να είναι άλλο τόσοάρρωστη” δείχνει. Φαίνεται πως δεν έχει ανακαλύψει την ομορφιά μέσα της. Βρίσκει παροδικές λύσεις στα προβλήματά της μέσα από συνήθειες που μόνο βλαβερές συνέπειες έχουν.

H φωτογραφία της Sally Mann, τι σκέψεις γεννάει” στην εποχή μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Sally Mann
πηγή εικόνας: www.gagosian.com

 

Είναι εύκολο να πει κανείς πως η φωτογράφος χρησιμοποίησε την κόρη της για δικό της έργο. Όπως επίσης το ότι περνάει λάθος μηνύματα ζητώντας της να ποζάρει με μία ενήλικη κυρίως συνήθεια. Κατά τη γνώμη μου η φωτογραφία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κοινωνικό πείραμα. Γιατί να σταθεί κανείς στην ηλικία; Αντιθέτως, προβληματίζει και προλαμβάνει ίσως. Όσο είσαι παιδί βιάζεσαι να μεγαλώσεις χωρίς να ξέρεις το γιατί. Αυτή είναι ίσως η μοναδική ευθύνη που παίρνει ένα παιδί για τον εαυτό του ή μήπως όχι;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Σαββαρίκα

Γεννήθηκα το 1994 στην Καστοριά αλλά μεγάλωσα Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Επικοινωνία και Ψηφιακά Μέσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Φοιτώ στο ΙΕΚ Καστοριάς του τμήματος Φωτογραφίας και είμαι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Καστοριάς. Γράφω όπου βρω από τότε που με θυμάμαι. Φωτογραφίζω ό,τι κάνει κλικ στην ψυχή μου. Αγαπώ τα βιβλία, το ραδιόφωνο και τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;