Φωτογραφία για Παιδιά

Ο κόσμος της φωτογραφίας είναι αδιαμφισβήτητα ενδιαφέρον και διασκεδαστικός τόσο για μεγάλους όσο και για μικρούς. Αντί λοιπόν να κυνηγάς το μπόμπιρα ή την μικρή σου για μια πόζα, βάλτον/ην στον κόσμο της φωτογραφίας και τρέξτε μαζί για αμέτρητα κλικ. Αν δεις ότι το παιδί σου ενδιαφέρεται και ενθουσιάζεται μην χάνεις χρόνο και βοήθησε το να αποτυπώσει ότι μοιάζει στα μάτια του ενδιαφέρον. Η ενασχόληση του με τη φωτογραφία θα το κάνει δημιουργικό, πιο παρατηρητικό και θα το βάλει σε διαδικασία σκέψης. Παρακάτω θα βρεις συμβουλές για το πως θα το βοηθήσεις.

Let΄s start

 1. Εξήγησέ του 

γιατί βγάζουμε φωτογραφίες  και ότι άλλο πιθανόν να σε ρωτήσει.  Μια κουβέντα γύρω από τη φωτογραφία θα σε βοηθήσει να καταλάβεις  αν το παιδί σου ενδιαφέρεται ή όχι. Ίσως  να τρέχει και στο άκουσμα της  λέξης, σε περίπτωση που το ΄χεις παρακάνει με τις φωτογραφίσεις του. Άκουσε προσεχτικά τις απαντήσεις του και σεβάσου τα συναισθηματά του. Κάν΄το να νιώσει άνετα και πρότεινέ του να βγάλετε μάζι φωτογραφίες, δινοντάς του το κινητό για να βγάλει πχ. εσάς.

2. Εξοπλισμός

Εδώ τα πράγματα είναι εύκολα. Χρησιμοποίησε την κάμερα από το πάλιο σου smartphone ή μια απλή compact μηχανή. Αυτά τα δύο είναι ελαφρυά για τα μικρά χεράκια του παιδιού σου και πολύ απλά στη χρήση. Σημαντικό επίσης είναι ότι στην περίπτωση ατυχήματος το κόστος θα είναι μικρό.

3. Ελεθευρία

Εξήγησε του/της τι να πατήσει όσο πιο απλά μπορείς και μείνε σ΄αυτό. Δώσε του την ελευθερία και την ευκαιρία αρχικά να τραβήξει ότι του έκανε εντύπωση είτε μέσα στο σπίτι, είτε έξω κι εσύ απλώς απόλαυσέ τον/την.

Advertisement

4. Θέματα 

Ζωάκια, σχήματα, χρώματα, άνθρωποι, αγαπημένα παιχνίδια, ρούχα είναι μερικά από τα θέματα που μπορείτε να παροτρύνετε το παιδί σας να φωτογραφίσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για photography for kids  Αποτέλεσμα εικόνας για photography for kids

Σε περίπτωση που το παιδάκι σας είναι μεγαλύτερο και καταλαβαίνει περισσότερο συμβουλεύστε το πιο συγκεκριμένα ώστε να βοηθήσετε την δημιουργικότητά του. 

 

 

(Ίσως σε ηλικίες μεγαλύτερες των νηπίων προσφέρετε μια μικρή και απλή dslr μηχανή.  Σίγουρα θα υπάρχει κάποια που δε χρησιμοποιείται πια αν και εφόσον είστε φωτογράφος επαγγελματίας ή μη.)

5. Σωστό κράτημα της κάμερας

Ακούγεται ίσως απλό και προφανές, ωστόσο ένα παιδί δε το γνωρίζει. Ας του μάθουμε λοιπόν πώς να το κάνει σωστά, εξηγώντας που να τοποθετεί τα χέρια του.

6. Ίσια κάμερα

Ένα σύνηθες πρόβλημα με τα περισσότερα παιδιά είναι ότι σπανίως τραβάνε μια ίσια φωτογραφία. Αν και μερικές φωτογραφίες που δεν έχουν αυτό που λέμε “ίσιο τον ορίζοντα”, μπορεί να είναι πετυχημένες, είναι καλύτερα να μάθει να ελέγχει το κάδρο του πριν κάνει το κλικ.

7. Πειραματισμός

Μάθετέ το να πειραματίζεται με τα θέματά του. Μπορείτε λεγοντάς του να δοκιμάσει τα εξής:
– Να τραβήξει το ίδιο θέμα από διαφορετική οπτική γωνία (από πιο ψηλά, από πιο χαμηλά κλπ) και αφήστε το να παρατηρήσει τη διαφορά.
– Να πλησιάσει πιο πολύ το θέμα του ή να κάνει μερικά βήματα πίσω να δει πώς φαίνεται από άλλη προοπτική.
– Να γυρίσει γύρω από το θέμα του, ψάχνοντας για μια διαφορετική και πιο ασυνήθιστη πλευρά του.
– Να πειραματιστούν με διαφορετικές ρυθμίσεις (μαθαίνοντάς του για την ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα κλπ).

Advertisement

8. Προσοχή στο background

Κάτι στο οποίο τα μικρά παιδιά δε δίνουν  σημασία, είναι η σχέση που έχει το background μιας φωτογραφίας με το θέμα το οποίο στοχεύουν. Μάθετέ του να παρατηρεί το background τόσο καλά όσο και το κυρίως θέμα του. Παρατηρώντας και δίνοντας σημασία θα μάθει να ”ξεκολλάει” το θέμα του από το background.

9. Ισορροπία θεμάτων

Μάθε  στο παιδί να τραβάει όχι μόνο ανθρώπους ή μόνο αντικείμενα ή μονο τοποθεσίες, αλλά όλα μαζί. Προσπαθήστε να του εξηγήσετε πόσες διαφορετικές δυνατότητες έχει, που ίσως να μην τις είχε σκεφτεί και πόσο πιο ένδιαφέρουσα θα είναι μια φωτογραφία με όλα τα παραπάνω μαζί.

 

10. Κλείδωμα εστίασης

Μία βασική τεχνική που πρέπει να μάθετε στο παιδί, είναι να εστιάζει εκεί που θέλει αυτό. Σίγουρα, πολλές μηχανές πλέον ανταποκρίνονται εξαιρετικά στην αυτόματη εστίαση, ωστόσο ίσως να παρουσιάζονται προβήματα καθώς χρησιμοποιούν τον κανόνα των τρίτων. Για το λόγο αυτό, μάθετέ του πώς να πατάει το κουμπί μέχρι τα μισά και να ελέγχει πρώτα την εστίαση, πριν κάνει το τελικό κλικ.

11. Κανόνας των τρίτων

Μία βασική αρχή της φωτογραφίας (και όχι μόνο) που θα πρέπει κάθε μικρό παιδί να γνωρίζει εξ αρχής. Πολλές φορές το να ξεφεύγουμε από αυτόν τον κανόνα μπορεί να γίνει εξίσου δημιουργικό, ωστόσο, όπως και στην περίπτωση του ίσιου ορίζοντα, είναι προτιμότερο να μάθει να χειρίζεται τους βασικούς κανόνες και μετά να αυτοσχεδιάζει πάνω σε αυτούς.

12. Πολλές λήψεις

Το κινητό και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν αποτελούν εμπόδιο για πολυάριθμες λήψεις, κάτι το οποίο ένα παιδί μπορεί να το εκμεταλλευτεί δημιουργικά. Έτσι παρακινήστε το για πολλές λήψεις αλλά κάθε κλικ να είναι ένας διαφορετικός πειραματισμός.

Advertisement

13. Σχολιάστε μαζί

Κάτι το οποίο θα βοηθήσει δραστικά ένα παιδί να βελτιωθεί στον τομέα της φωτογραφίας, είναι το να κάθεστε μαζί του και να σχολιάζετε τις λήψεις που έκανε. Επιβραβεύστε το, πείτε του τι θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα (χωρίς να είστε επικριτικοί ή ειρωνικοί με τυχόν λάθη) και ενθαρρύνετέ το, να το δοκιμάσει την επόμενη φορά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και τονίστε του τις σωστές λήψεις, δίνοντάς του το έναυσμα για να προσπαθήσει περισσότερο.

Κλείνοντας η ενασχόληση με τη φωτογραφία πέρα από δημιουργική είναι και διασκεδαστική διαδικασία. Γι΄αυτό μην ξεχάσετε να αλληλοφωτογραφηθείτε οικογενειακώς, τα αδερφάκια μεταξύ τους, τα παιδιά τους γονείς κλπ. Μη διστάσετε να κάνετε γκριμάτσες, να γελάσετε, να πάτε φωτογραφικές βόλτες κι ότι άλλο ταιριάζει σε εσάς και τα παιδιά σας. Δημιουργήστε αναμνήσεις κάνοντας  κλικ.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG