Φωτογραφία δρόμου : Ανοιχτά μάτια και κάμερα

Φωτογραφία δρόμου

Φωτογραφία Δρόμου: Ένα από τα πιο δύσκολα αλλά και από τα πιο ωραία είδη φωτογραφίας. Δύσκολο γιατί απαιτεί ετοιμότητα και ωραίο γιατί μπορεί να σου χαρίσει πολύ όμορφες  εικόνες. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά περί τίνος πρόκειται.

Η φωτογραφία δρόμου είναι η αποτύπωση σκηνών που συμβαίνουν στον δρόμο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορείς να φωτογραφίσεις από τους μουσικούς του δρόμου στην Ερμού μέχρι τους άστεγους που κοιμούνται στην πλατεία στο Μοναστηράκι. Η θεματολογία κυμαίνεται. Βασίζεται ως επί το πλείστων στην παρατήρηση και φυσικά στην σωστή στιγμή.

Τι σημαίνει σωστή στιγμή ; Στο συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας πρέπει να είσαι σε εγρήγορση. Εκεί έγκειται και η δυσκολία που είπαμε παραπάνω . Δεν αρκεί να βγάλεις μόνο κάτι που συμβαίνει στον δρόμο. Πρέπει αυτή η εικόνα να έχει κάποια σημασία. Όταν το θέμα σου κινείται είναι πολύ  εύκολο να αστοχήσεις, άλλο να θες να βγάλεις και  άλλο να πετυχαίνεις τελικά. Άρα μεγάλη σημασία έχει η στιγμή που θα γίνει το κλικ.

Ωστόσο ο πιο βασικός κανόνας αυτού του είδους είναι ότι δεν υπακούει σε κανέναν κανόνα! Ο φωτογράφος αυτού του είδους έχει την απόλυτη ελευθερία να φωτογραφίσει οτιδήποτε του κάνει εντύπωση. Είναι σαν να λέμε η αποτύπωση της ίδιας της ζωής, της ανθρώπινης ύπαρξης. Κάθε κίνηση, ρυτίδα, χειρονομία οποιουδήποτε ανθρώπου εκεί έξω μπορεί να αποτελέσει το θέμα σου για μια φωτογραφία .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως αν και η φωτογραφία δρόμου δεν υπόκειται σε τεχνικούς κανόνες υπόκειται σε κοινωνικούς κανόνες. Κανόνες που έχουν να κάνουν με την ευγένεια προς το θέμα , την διακριτικότητα και φυσικά την άδεια. Γενικά μπορείς να βγεις εκεί έξω και να φωτογραφίσεις οτιδήποτε σου αρέσει . Αλλά ! Κανένας δεν σου εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις από το άτομο ή τα άτομα που έχεις επιλέξει ως θέμα σου. Η συμβουλή μου είναι απλή . Ρώτα!

Είναι πολύ απλό να πας ευγενικά και να ρωτήσεις κάτι του στιλ «Μήπως θα μπορούσα να σας βγάζω μερικές φωτογραφίες την ώρα που θα κάνετε την τάδε πράξη , δεν έχω σκοπό να την δημοσιεύσω κάπου αν εσείς δεν θέλετε». Πολύ σημαντικό είναι να μην ανεβάζεται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με πρόσωπα ανθρώπων που δεν έχετε την έγκριση τους για την φωτογραφία.

 Παρ’ όλα αυτά η φωτογραφία δρόμου είναι ένα πολύ συναρπαστικό είδος φωτογραφίας και μπορεί να χαρίσει πολύ μεγάλες στιγμές χαράς και δημιουργίας στον φωτογράφο. Για αυτό συνιστώ ελευθερία και φαντασία και κυρίως ανοιχτά μάτια. Πάρτε λοιπόν μια κάμερα και βγείτε στους δρόμους!  Φωτογραφία δρόμου


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάφνη Νικητοπούλου

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;