Flat lay: Τι είναι και πως μπορούμε να το πετύχουμε

SHARE

flat lay: Ήταν μια απολύτως συνηθισμένη στιγμή της ημέρας όταν χαζεύοντας στο instagram είδα μια εξαιρετικά καλαίσθητη φωτογραφία. Έμοιαζε σαν να είχε κάτι συγκεκριμένο. Μια νόρμα θα μπορούσα να πω, πίσω από το επιμελώς ατημέλητο στήσιμο των πραγμάτων. Και όντως η αρχική εντύπωση επιβεβαιώθηκε. Στην περιγραφή υπήρχε ένα hashtag που λεγόταν flat lay με το οποίο κατ’ ουσίαν  δινόταν ο τύπος της φωτογραφίας. Ήταν κάτι που δεν είχα ξανακούσει, κι έσπευσα για αυτό να το ψάξω.

Καταρχάς,αναζητώντας τον όρο flat lay στο instagram,θα εμφανιστεί ένα hashtag που «φιλοξενεί» 5,4 εκατομμύρια δημοσιεύσεις τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο. Τι είναι όμως τέλος πάντων αυτός ο όρος; Ουσιαστικά, είναι μια τεχνική φωτογράφισης των πραγμάτων. Πρόκειται για μια εκ των άνω λήψη, η οποία παρομοιάζεται με το οπτικό πεδίο που έχει ένα πουλί κατά τη διάρκεια του πετάγματος του( bird’s eye view). Αυτό σημαίνει ότι για να έχουμε ένα σωστό flat lay απαιτείται η κάμερα να βρίσκεται παράλληλα με τα φωτογραφούμενα αντικείμενα.

flat lay

Πρόκειται για μια συνήθως μινιμαλιστική απεικόνιση πραγμάτων, αλλά ακόμη και αν λείπει ο μινιμαλισμός, υπάρχει οπωσδήποτε μια ιδιαίτερη αισθητική που τραβάει την προσοχή του κάθε ανθρώπου. Στο flat lay κατά κύριο λόγο, όπως εμμέσως προαναφέρθηκε, απεικονίζονται κατά κύριο λόγο πράγματα. Δεν αποκλείεται φυσικά να δούμε και άλλα στοιχεία ( πολύ συνηθισμένο είναι να φαίνεται το χέρι κάποιου ανθρώπου που κρατάει κάτι) ωστόσο δεν θα πρόκειται για flat lay αν το κυρίως εικονιζόμενο αντικείμενο είναι άνθρωπος.

Περαιτέρω, για να έχουμε μια σωστή λήψη flat lay υπάρχουν κάποια tips που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Πρώτα από όλα, πρέπει να γίνει η επισήμανση ότι το flat lay έχει συνήθως ως επίκεντρο ένα αντικείμενο και τα υπόλοιπα γύρω του είναι απλώς συνοδευτικά και κατά πάσα πιθανότητα συναφή με το κυρίως ( το οποίο λέγεται “hero” ). Τα γύρω αυτά αντικείμενα ανέρχονται περί τα 3-4 σε αριθμό, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι απόλυτος κανόνας. Κάλλιστα μπορεί να υπάρχει και αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον παραπάνω  «τύπο».

Advertisement

flat lay

Επίσης, σχετικά με τον φωτισμό είναι προτιμότερο να είναι τέτοιος ώστε να αποφεύγονται οι σκιές γύρω από τα αντικείμενα. Ακόμη, το παρασκήνιο, δηλαδή ουσιαστικά η επιφάνεια πάνω στην οποία θα βρίσκονται τα αντικείμενα, καλό θα ήταν να είναι μονόχρωμη και μάλιστα λευκή για όποιον θέλει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Τέλος, το σημαντικότερο αλλά και το πιο ευνόητο είναι ότι η λήψη από κάποια γωνία πρέπει να αποφεύγεται, καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε, το flat lay προϋποθέτει παράλληλη με τα πράγματα φωτογράφιση.

Φυσικά, δεν είναι απίθανο να έχουμε τραβήξει ασυνείδητα ήδη κάποια φωτογραφία τέτοιου τύπου, αφού είναι μια πολύ γνώριμη εικόνα στον «κόσμο» του instagram. Για όποιον όμως οι φωτογραφίες δεν είναι μια τυχαία υπόθεση, μερικές παραπάνω γνώσεις αρκούν για να μετατρέψει το καλό σε καλαίσθητο, χρησιμοποιώντας απλά καθημερινά αντικείμενα στυλιζαρισμένα δημιουργικά σε μια λευκή επιφάνεια!

flat lay

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το γράψιμο, αποτελούσε για μένα μια διαρκή επιδίωξη που κατά τις περιστάσεις ικανοποιούταν με διάφορους τρόπους. Εκθέσεις, ποιήματα, δοκίμια, ιδέες σκόρπιες και ιδέες συγκροτημένες και σήμερα πια και αρθρογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG