Εξωπλανητικές φωτογραφίες ενώνουν τον πλανήτη

Εξωπλανητικές φωτογραφίες

 

Την 21η  Ιουλίου του 1969 ο Νηλ Άρμστρονγκ μαζί με τον μηχανικό και αστροναύτη Μπάζ Όλντριν έκαναν τα πρώτα βήματα στον ανεξερεύνητο έως τότε φυσικό μας δορυφόρο – το φεγγάρι. Μέσω της μεγάλης συλλογής φωτογραφιών και βίντεο που έφεραν πίσω στην γη βοήθησαν τόσο τον κόσμο να κατανοήσει περισσότερο το διάστημα, όσο και την επιστήμη να εξελίξει την τεχνολογία της. Χιλιάδες επιστήμονες μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούν κάθε φωτογραφία για να παρατηρήσουν τις πτυχές του διαστήματος μισό αιώνα πριν .

Επιπλέον το υλικό που τραβήχτηκε από τους αστροναύτες και το σκάφος, είναι από τα καλύτερα παραδείγματα δείχνοντας μας πραγματικά πως μια εικόνα μπορεί να αλλάξει την οπτική του κόσμου… Στην περίπτωση αυτή και κυριολεκτικά! Η δύναμη της φωτογραφίας έφτασε στο μέγιστο εκείνον τον Ιούλιο. Μετέφερε το σημαντικό αυτό βήμα στις οθόνες εκατομμυρίων οικογενειών ,σε εφημερίδες και περιοδικά . Έτσι η φωτογραφία του ανθρώπου στο διάστημα «ένωσε όλη την γη σε μια στιγμή ειρήνης» όπως είπε και  ο Άρμστρονγκ. Πολλοί διάσημοι αφηγούνται , μέχρι σήμερα την στιγμή που είδαν αυτό το θαύμα να συμβαίνει . Θυμούνται την συγκίνηση που έφερε και το πώς δημιούργησε μια ανάμνηση που χαράχτηκε για πάντα στο μυαλό τους.

Εξωπλανητικές φωτογραφίες
Πηγή εικόνας: boston.com

Η συλλογή φωτογραφιών του διαστημικού ταξιδιού λειτούργησε και ως αποδεικτικό στοιχείο. Εάν μια φωτογραφία είναι απαραίτητη για να αποδείξεις ότι είσαι σε ένα μαγαζί , φανταστείτε πόσο απαραίτητη είναι για να αποδείξεις ότι είσαι στο διάστημα.  Πριν εκτοξευθεί το σκάφος είχαν δημοσιευθεί φωτογραφίες από τους αστροναύτες να προπονούνται για το ταξίδι σε μακέτα προσομοίωσης . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να πουν ότι και οι μετέπειτα φωτογραφίες από το διάστημα ήταν φτιαγμένες και είχαν ληφθεί σε παρόμοια σκηνικά. Όμως υπήρχε τόσο υλικό από την εκτόξευση , το ταξίδι ,την προσσελήνωση ,τα πρώτα βήματα αλλά και την επιστροφή που κατέρριψε τέτοιου είδους κατηγορίες .Το φωτογραφικό υλικό που επέστρεψαν στην γη μετέπεισε και τους πιο δύσπιστους να διευρύνουν τους ορίζοντες τους! Η αμφιβολία δεν είχε χώρο πλέον παρά μόνο σε θεωρίες συνωμοσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δύναμη της φωτογραφίας δεν σταμάτησε παρ’ όλ’ αυτά εκεί. Σήμερα ζούμε στο 2019 ,πενήντα χρόνια δηλαδή μετά την προσσελήνωση του Apollo 11. Κι όμως μπορούμε ακόμα να ζήσουμε το μαγευτικό ταξίδι χάρη στην επιστήμη της φωτογραφίας. Το αρχείο φωτογραφιών που διατίθεται στο κοινό είναι αρκετό για να καταλάβουμε τι προκάλεσε τον ενθουσιασμό τόσα χρόνια πριν. Είναι επίσης και αρκετό για να τον αναβιώσουμε στην άνεση του σπιτιού μας. Ήταν ίσως από τις μοναδικές φορές που δεν χρειάστηκαν κανόνες και τεχνικές για την λήψη φωτογραφιών. Οι εικόνες τελείως ανεπεξέργαστες συνάρπασαν και προκάλεσαν δυνατά συναισθήματα σε όποιον τις είδε.

Πηγή εικόνας: boston.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σέβη Ιωαννίδου

Well όσο καλά και να δημιούργησα το avatar μου ,τίποτα σε ηλεκτρονική μορφή δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει το χαμόγελο που κουβαλάω πάντα. Είμαι ακόμα άθικτη από τα κακά αυτού του κόσμου και ονειρεύομαι συνεχώς ένα "καλύτερο αύριο" αλλά και προσπαθώ πολύ για αυτό. Ασχολούμαι με το τραγούδι -είναι το πάθος μου- και την μουσική γενικότερα, ένα χρόνο τώρα πηγαίνω χορό (raggaeton) και taekwondo από τα 12 μου ,σπουδάζω Δημοσιογραφία το απόγευμα ,το πρωί δουλεύω και το βράδυ μερικές φορές μεταμορφώνομαι και σε βρυκόλακας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;