Η επιρροή της φωτογραφίας στην ψυχολογία

ψυχολογία
Η ψυχολογία μπορεί να επηρεαστεί από την ενασχόληση μα,με την φωτογραφία. Και συνήθως την φωτογραφία, την θεωρούν ως ναρκισσιστικό στοιχείο του ανθρώπου. Είτε φωτογραφίζουμε τον εαυτό μας, αποδεικνύοντας στους άλλους πόσο καλά είμαστε ή πόσο όμορφοι είμαστε. Ή φωτογραφίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τα μέρη όπου επισκεπτόμαστε.  Όλα αυτά εξαντλούν την ψυχολογία μας και μάλιστα στο έπακρο. Προσπαθούμε να αποδείξουμε στους άλλους,την αξία μας και χάνουμε την πραγματική ουσία.

ψυχολογία

Η ψυχολογία του ανθρώπου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες,που τώρα πια με την τεχνολογία αντί να μειώνονται όλο και αυξάνονται. Η ανάγκη μας για όμορφη ζωή ή ανάγκη μας, να βάλουμε ένα τέλος στα  προβλήματα μας , όλα αυτά φαίνονται στις φωτογραφίες μας. Είναι ένας τρόπος να πούμε “βοήθεια” ή ευχαριστώ. Και αν καταφέρουμε και αφήσουμε στην άκρη την ανάγκη μας για επίδειξη, τότε θα μπορούμε ,να θεραπεύσουμε έστω και στο ελάχιστο τα άγχη μας.
Πρόσφατα βρέθηκα με μια φίλη που,τον τελευταίο καιρό είχε κάποια προβλήματα. Όταν λοιπόν κράτησε την μηχανή στα χέρια της και ,εξερεύνησε τους  μικρούς “θησαυρούς” της Αθήνας, τότε και μόνο κατάλαβε πόσο είχε ηρεμήσει και,είχε ξεχάσει οτιδήποτε την βάρυνε τόσο καιρό. Χάθηκε στην στιγμή,στα χρώματα, στους ανθρώπους. Δεν κοιτούσε το κινητό της ,και απλά εστίαζε στις ομορφιές των αθηναϊκών γειτονιών.

ψυχολογία

Μια έρευνα του American Psychological Association δείχνει πως η φωτογραφία κάνει τους ανθρώπους να ασχολούνται ενεργά με την εμπειρία την όποια ζουν.  Βεβαίως στον κλάδο της Ψυχολογίας,χρησιμοποιούν τον όρο “θεραπευτική φωτογραφία”,και προτάσσεται στους ανθρώπους, ως ένας τρόπος αυτό-βοήθειας. Συνήθως ξεκινάνε μόνοι τους,όμως καταλήγουν να παίρνουν μέρος σε ομάδες φωτογραφίας. Πρέπει εν τέλει να μπορούμε να βλέπουμε την ζωή μέσω των όμορφων εμπειριών,ακόμα και αν χρησιμοποιούμε την εικόνα για να θυμηθούμε.

Για αυτό πάρτε κάθε είδους φωτογραφική μηχανή και ξεχυθείτε σε μέρη που σας εμπνέουν.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρίσσα Μπακλαβά

Λέγομαι Χαρίσσα και ,σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΤΕΙ Πειραιά ) στην Διοίκηση Τουρισμού . Και ασχολούμαι με την φωτογραφία ενεργά εδώ και πέντε χρόνια, και είναι κάτι που γεμίζει την μέρα μου,με δημιουργικότητα .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;