Είδος φωτογραφίας: Θεατρική φωτογραφία

 

Σήμερα νομίζω πως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με ένα είδος φωτογραφίας που συνδυάζει δύο από τις αγαπημένες μου τέχνες το θέατρο και την φωτογραφία. Η θεατρική φωτογραφία ,λοιπόν, είναι ένας εξειδικευμένος κλάδος της φωτογραφίας. Έχει να κάνει με την φωτογράφηση θεατρικών σκηνών είτε κατά τη διάρκεια μίας θεατρικής παράστασης ή σε μια στημένη θεατρική σκηνή. Είναι ένα κάπως δύσκολο και απαιτητικό είδος γιατί απαιτεί ιδιαίτερη ικανότητα από τον φωτογράφο που πρέπει να έχει κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις. Επιπλέον είναι ένα πολύ σημαντικό είδος καθώς αποτελεί την απόδειξη ότι έγιναν κάποιες θεατρικές παραγωγές για το μέλλον. Επίσης, είναι σημαντικό και για τους ηθοποιούς που μπορούν να έχουν εικόνα για  την παρουσία τους πάνω στην σκηνή.

Πηγή:https://ioanniskontos.gr/

Η θεατρική φωτογραφία είναι ένα ατμοσφαιρικό και δραματικό είδος. Συνήθως , η φωτογράφηση θεατρικών πράξεων μπορεί να επιφέρει πολύ ωραία και πλούσια αποτελέσματα λόγω σκηνικών και κουστουμιών. Ακόμα , οι εκφράσεις είναι συχνά πολύ έντονες . Γενικά οι θεατρικές συνθέσεις είναι ότι πρέπει για φωτογραφίες καθώς η σκηνοθεσία και το στήσιμο έχει γίνει για να φαίνεται όμορφα στο μάτι. Συνεπώς, είναι όμορφες οι συνθέσεις και για τον φωτογραφικό φακό.

Υπάρχουν ,λοιπόν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξει ένας θεατρικός φωτογράφος.

Ο φωτισμός :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και ξεκινάμε από τα βαθιά. Ο φωτισμός είναι συνήθως μία αντίξοη συνθήκη που αντιμετωπίζει ένας θεατρικός φωτογράφος . Το φλας είναι στις περισσότερες -αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις- απαγορευμένο καθώς καταστρέφει την ατμόσφαιρα της θεατρικής σκηνής. Επιπλέον , στις περιπτώσεις όπου η φωτογράφηση γίνεται κατά τη διάρκεια της θεατρικής πράξης η κάθε θεατρική σκηνή είναι μοναδική. Αν γίνει και δεν τραβηχτεί σωστά δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Το πιο ασφαλές για να βγει μία αξιοπρεπείς φωτογραφία είναι να φωτογραφίζουμε σε manual mode καθώς και οι αυτόματες ρυθμίσεις συχνά καταστρέφουν την ατμόσφαιρα της εικόνας.

πηγή :https://ioanniskontos.gr/

Τα χρώματα:

Η αλήθεια είναι πως αυτό έχει να κάνει κατά βάση με τον φωτισμό αλλά συχνά οι κάμερες μας αποδίδουν είτε με πιο ψυχρά είτε με πιο ζεστά χρώματα. Αυτό που συνήθως χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η απόδοση των ζεστών τόνων των χρωμάτων .

πηγή: https://www.ifocus.gr/images/

Κίνηση:

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε όταν φωτογραφίζουμε θεατρικές παραστάσεις είναι ότι το αντικείμενο σας θα είναι σε κίνηση. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ρυθμίζουμε τις κάμερες μας σε ταχύτητα η οποία παγώνει την κίνηση. Στην αποτύπωση της κίνησης σημαντικό είναι και το σταθερό χέρι. Είναι το Α και το Ω της καλής θεατρικής φωτογραφίας να είναι όλα σαφή και όχι κουνημένα.

θεατρική φωτογραφία
πηγή: https://ioanniskontos.gr/

Τέλος , αυτά που πρέπει να κρατήσουμε σε σχέση με την θεατρική φωτογραφία είναι αφενός η σημασία της και αφετέρου τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξει ένας θεατρικός φωτογράφος . Εύχομαι να σας άρεσε και να πήρατε κάποιες γνώσεις για αυτό το είδος φωτογραφίας.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάφνη Νικητοπούλου

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;