DSLR ή Mirrorless; Ιδού η πραγματική απορία

”Τι φωτογραφική μηχανή να πάρω;” Αυτή είναι πιο συχνή ερώτηση, που κάνει κάποιος, όταν ξεκινάει τα βήματα του στην φωτογραφία. Όμως σε αυτή την ερώτηση, η μόνη σωστή απάντηση που μπορείς να δώσεις, είναι εξίσου ερώτηση. Και είναι η εξής: ” Για τι την θες;”

Mirrorless

Αν ξέρεις να απαντήσεις, τότε το μόνο που θα σε βοηθήσει, στο να αποφασίσεις ποιο θα είναι το εργαλείο της δουλειά σου, είναι να γνωρίζεις τα τέσσερα είδη μηχανών και, τι σου προσφέρει το καθένα. Πάμε λοιπόν να τα δούμε!

Κατά κύριο λόγο, τα είδη των φωτογραφικών μηχανών είναι τέσσερα. Οι DSLR, οι Mirrorless, οι Bridge και οι Compact. Αν και οι Compact ή αλλιώς οι μηχανές με αναπόσπαστο φακό και οι Bridge -ή αλλιώς τα φωτογραφικά υβρίδια- εξελίσσουν την τεχνολογία τους, και βγάζουν στην αγορά ολοένα και καλύτερα μοντέλα. Καθαρά επαγγελματικές θεωρούνται, οι DSLR και τα τελευταία χρόνια και οι Mirrorless. Για την ώρα ας εστιάσουμε, στα δύο τελευταία είδη.

Γιατί λοιπόν να πάρεις Dslr και, γιατί να πάρεις Mirrorless; Τι σου προσφέρει η κάθε μια και, σε τι υστερεί; Ας δούμε λοιπόν, τα δέκα βασικά σημεία διαφοράς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mirrorless

Μirror

Την πιο βασική διαφορά μεταξύ μιας DSLR και μιας Mirrorless μηχανής, την μαρτυρά και το όνομα της τελευταίας. Οι Mirrorless μηχανές δεν έχουν το σύστημα του καθρέφτη ή αλλιώς κατόπτρου, κάτι που οι DSLR ως εξελιγμένα αντίγραφα των αναλογικών τους αδερφών, σαφώς και διαθέτουν. Στις mirrorless λοιπόν μηχανές, λόγω έλλειψης αυτού του μηχανισμού, το φως από το φακό οδηγείται κατευθείαν στην πλάτη-cmos τσιπ (αισθητήρας), και καταγράφεται, χωρίς να παρεμβαίνει κάτι άλλο.

Μέγεθος και βάρος

Όπως είπαμε οι Mirrorless δεν διαθέτουν, έναν πολύ βασικό μηχανισμό (καθρέφτη). Για τον λόγο αυτό, οι μηχανές αυτές είναι πολύ πιο μικρές σε μέγεθος και πιο ελαφριές σε βάρος. Κάτι το οποίο σίγουρα βολεύει, πολύ περισσότερο στις μετακινήσεις.

Auto-focus

Στην αυτόματη εστίαση ως καλύτερες και περισσότερο γρήγορες, αναγνωρίζονται οι DSLR μηχανές, σε αντίθεση με τις Mirrorless. Οι τελευταίες λόγω έλλειψης κατόπτρου και viewfinder, δεν εστιάζουν τόσο γρήγορα όσο οι DSLR. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει με όλες,τις mirrorless μηχανές. Κάποια αρκετά ακριβά μοντέλα συγκεκριμένων εταιρειών, συναγωνίζονται επάξια τις DSLR. Γενικά όμως ακόμα και μια φθηνή DSLR, έχει καλύτερο σύστημα αυτόματης εστίασης σε σχέση με μια σχετικά ακριβή mirrorless.

Mirrorless

Μπαταρία

Όσον αφορά τώρα την διάρκεια ζωής σε αυτό υπερτερούν και με διαφορά, οι DSLR. Λόγω όγκου έχουν χώρο για μεγαλύτερες μπαταρίες, που διαρκούν αρκετές ώρες. Αντίθετα, οι Mirrorless μηχανές δεν έχουν μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, και αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσει λιγότερο και από δύο ώρες. Για τον λόγο αυτό, η Sony μαζί με τα μοντέλα της A7R, ενσωμάτωσε στο κουτί συσκευασίας, δυο μπαταρίες αντί για μια.

Φακοί

Αν και πλέον οι Mirrorless έχουν κατακλύσει την αγορά, υστερούν σε ακόμα ένα σημείο. Στην ποικιλία των φακών τους. Αν και η διαφορά με την ποικιλία των φακών που είναι σχεδιασμένοι για τις  DSLR  δεν είναι σπουδαία, για κάποιον που επιζητά κάτι συγκεκριμένο ή εξειδικευμένο, ίσως δυσκολευτεί να το βρει.

Ποιότητα εικόνας

Κατά γενικό κανόνα -και δεν μιλάμε μόνο για τα megapixel-, οι DSLR μηχανές, έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας. Και αυτό γιατί ακόμα και τα <<entry level>> μοντέλα τους, διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας αισθητήρες (cmos) αλλά και μεγαλύτερου μεγέθους (έως και 35mm) από αυτούς που διαθέτουν οι Mirrorless.

Mirrorless

Βίντεο

Στον τομέα αυτόν, υπερτερούν οι Mirrorless. Και οι δυο κατηγορίες μπορούν, να τραβήξουν βίντεο ποιότητας full HD 1080 το λιγότερο. Όμως οι Mirrorless μηχανές κυκλοφορούν όλο και περισσότερα μοντέλα, ικανά να τραβάνε σε 4Κ κάτι που ακόμη τουλάχιστον, δεν μπορούν να κάνουν οι DSLR. Από την άλλη μια DSLR μηχανή, μπορεί να δεχθεί και να ενσωματώσει εξωτερικά μηχανήματα, όπως μικρόφωνα, προβολείς κλπ, που βοηθούν εξαιρετικά στην βιντεοσκόπηση, μια δυνατότητα που δεν διαθέτουν πολλές Mirrorless μηχανές.

Ριπή

Κάθε φωτογραφική μηχανή μπορεί, να φωτογραφίσει πολλαπλά καρέ το δευτερόλεπτο, αρκεί βέβαια και η κάρτα μνήμης να είναι, αρκετά γρήγορη για να τα αποθηκεύει. Σε γενικές γραμμές οι Mirrorless είναι πιο γρήγορες, τραβούν δηλαδή πιο πολλά καρέ το δευτερόλεπτο από την τυπική DSLR. Κι αυτό γιατί η τελευταία ανεβοκατεβάζει σε κάθε λήψη τον καθρέπτη, που βρίσκεται στο εσωτερικό της, κάτι που δεν γίνεται φυσικά σε μια mirrorless.

Τιμή

Θα έλεγε κανείς, ότι από την στιγμή που οι Mirrorless μηχανές είναι μικρού μεγέθους, έχουν μικρότερα και λιγότερα εξαρτήματα και γενικά λιγότερες δυνατότητες από τις DSLR, θα είχαν και χαμηλότερη τιμή. Αυτό όμως δεν ισχύει. Η τιμή τους είναι εξίσου ακριβή, αν βέβαια συγκρίνουμε ισοδύναμα σε δυνατότητες μοντέλα DSLR και Mirrorless.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δαναη Ζαχαριου

Γεννήθηκα πριν 23 καλοκαίρια και είμαι προιόν της πρωτεύουσας, αν και δεν την αγαπώ όσο την ύπαιθρο. Απόφοιτη Παντείου Πανεπιστημίου, με τετραετής θητεία στην πλάτη, σπούδασα στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, δημοσιογραφία και μάρκετινγκ. Τώρα εκτονώνω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες μέσω της τέχνης της φωτογραφίας, την οποία σπουδάζω ως ειδίκευση σε γνωστό Ιεκ. Ως γνήσιος δίδυμος, βαριέμαι εύκολα, είμαι ανήσυχη και περίεργη, για αυτό μαρέσει να ψάχνομαι και να μαθαίνω νέα πράγματα χωρίς σταματημό. Οι μεγάλες μου λατρείες είναι τα ταξίδια, τα ζώα, ο κινηματογράφος, η επιστήμη, η μουσική -ροκ, τζαζ, rnb, country- , τα βιβλία -ξεκάθαρα παθιάρα και αχόρταγη αναγνώστρια- και φυσικα, η φωτογραφία. Συμβουλεύομαι τον σκύλο μου για όλες τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής μου και το μόττο μου είναι ΄΄Αν δεν μπορείς, κάν'το΄΄.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;