Εργαστήριο φωτογραφίας ντοκουμέντου και αφήγησης

SHARE

Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Διάρκεια: 10/11/2018 – 16/02/2019

Αριθμός συναντήσεων: 10
Σύνολο ωρών: 30

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ντοκουμέντου ως πεδίο καταγραφής και κατανόησης της κοινωνικής πραγματικότητας.

Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τον τεκμηριωτικό ρόλο της φωτογραφίας και τους βασικούς κανόνες της οπτικής αφήγησης. Το θεωρητικό μέρος υποστηρίζεται από παρουσίαση και σχολιασμό σημαντικών φωτογράφων και ανάλυση των σύγχρονων πρακτικών προσέγγισης της φωτογραφίας ντοκουμέντου.

Το πρακτικό μέρος βασίζεται στην ανάθεση προσωπικών φωτογραφικών εργασιών. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, την έρευνα και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για την παραγωγή ενός πρότζεκτ, επισημαίνοντας και αναλύοντας τις ιδιαιτερότητες των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες καλούνται -προαιρετικά- να διερευνήσουν και να πειραματιστούν και με άλλα οπτικοακουστικά μέσα για την αφηγηματική πλαισίωση της ιστορίας τους (cross media project), συνδυάζοντας δημιουργικά: γραφή, βίντεο και ήχο.

Τελικός στόχος είναι να δουλέψουν εντατικά σε μία νέα ή υπό εξέλιξη φωτογραφική εργασία και να αξιοποιήσουν δημιουργικά κλασικούς ή και πιο σύγχρονους τρόπους αφήγησης, διευρύνοντας έτσι τα όρια και το επίπεδο της φωτογραφικής τους πρακτικής.

Προαπαιτούμενα 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που έχουν σχετική εμπειρία του φωτογραφικού μέσου και είναι εξοικειωμένα με τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό.

Πρόγραμμα και Χώρος Διεξαγωγής
Το εργαστήριο περιλαμβάνει 10 τρίωρες συναντήσεις (30 ώρες), οι οποίες πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον Σάββατο.

10/11/2018, 11/11/2018, 17/11/2018,
01/12/2018, 08/12/2018, 22/12/2018,
12/01/2019, 26/01/2019, 09/02/2019, 16/02/2019

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 (πλησίον σταθμού Συγγρού-Φιξ).

Πιστοποιητικό 
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Advertisement

Δηλώσεις Συμμετοχής 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον τρίτο κύκλο, συμπληρώνοντας την online αίτηση συμμετοχής ή απευθείας στη γραμματεία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Επικοινωνία 
Τ: 210 9211751 (Δευτ-Παρ. 11:00-16:00), E: contact@hcp.gr

 

Λίγα λόγια για την διδάσκουσα:

αφήγησηςΗ Μυρτώ Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Αφού ολοκλήρωσε με υποτροφία τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης, το 2007 συμμετείχε στο Eddie Adams Workshop φωτογραφίας με επικεφαλής τη Michele McNally και τον Vincent Laforet, φωτογράφους των Νew York Times. Σήμερα μετρά συμμετοχές και τιμητικές διακρίσεις σε σημαντικά φωτογραφικά φεστιβάλ όπως το Mois de la Photo – OFF και η 2η Photoquai – Biennale des Images du Monde στο Παρίσι, το New York Photo Festival και το Athens Photo Festival.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λέγομαι Χαρίσσα και ,σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΤΕΙ Πειραιά ) στην Διοίκηση Τουρισμού . Και ασχολούμαι με την φωτογραφία ενεργά εδώ και πέντε χρόνια, και είναι κάτι που γεμίζει την μέρα μου,με δημιουργικότητα .

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG