5 συμβουλές για να αυξήσετε τη δημιουργικότητά σας

δημιουργηκοτητα στη φωτογραφια

Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται σε κάποιες τεχνικές που μπορούν να αυξήσουν τη δημιουργικότητά σας, προκειμένου να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες και να εξελιχθείτε. Οι παρακάτω συμβουλές σας  βάζουν σε καταστάσεις που σας ενεργοποιούν φωτογραφικά με διάφορους τρόπους.

1. Πάρτε μόνο ένα φακό μαζί σας
Την επόμενη φορά που θα βγείτε για φωτογραφίες αποφασίστε και πάρτε μαζί σας μόνο ένα φακό. Αρχίστε να αναζητάτε θέματα και σκηνές που ταιριάζουν σε αυτό το φακό (ή να πειραματιστείτε και να τραβήξετε ένα τοπίο με τη τηλεφακό σας, ή πορτρέτα με ευρυγώνιο). Αυτό σας αναγκάζει να διαχειρίζεστε και να επεξεργάζεστε τους περιορισμούς  οι οποίοι παράλληλα σας επιτρέπουν να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να δημιουργήσετε εικόνες που ίσως δεν έχετε σκεφτεί.

δημιουργηκοτητα στη φωτογραφια

2. Πάρτε την φωτογραφική σας  μηχανή παντού όπου κι αν πάτε
Δεν έχει σημασία τι φωτογραφική μηχανή έχετε μαζί σας. Θα μπορούσε να είναι μια DSLR ή μια mirrorless ίσως μια compact  ή ακόμα και το τηλέφωνό σας. Έχετε μαζί πάντα μια φωτογραφική μηχανή. Αυτό θα σας επιτρέψει να δείτε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Θα αρχίσετε να παρατηρείτε λεπτομέρειες και συνθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σας που άλλοτε τις προσπερνούσατε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ακόμη θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να τραβήξετε στιγμές απόλαυσης, θα εξασκηθείτε με τις διάφορες συνθήκες φωτισμού και τις διάφορες συνθέσεις. Με το τράβηγμα πολλών φωτογραφιών η κάθε εικόνα παίρνει αξία διότι θα αυξήσει την κατανόησή σας για το φως και τη σύνθεση. Μην ξεχνάτε η εξάσκηση είναι σημαντική αφού θα έχετε μάθει πολλά ενώ φωτογραφίζετε.

δημιουργηκοτητα στη φωτογραφια

3. Μην φοβάστε να αυξήσετε το ISO σας
Το υψηλό ISO  είναι ένα πράγμα που οι φωτογράφοι συνήθως θεωρούν ταμπού. Όσο περισσότερο μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεστε ότι το υψηλό ISO δεν είναι και τόσο κακό. Η λήψη σε υψηλότερο ISO μπορεί πραγματικά να φανεί πολλή βολική όταν πρόκειται για λήψη γρήγορων στιγμών – ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ο κόκκος – όχι πάντα- δίνει την μια ”καλλιτεχνική”  άποψη  καθώς και μια αίσθηση νοσταλγίας αν έχετε μια ισχυρή σύνθεση και ενδιαφέρουσα.
Εάν η εικόνα σας έχει χαρακτήρα και σύνθεση, τότε λίγο θόρυβος δεν θα την βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο.

4. Πρακτική & Τοποθεσία
Όλοι έχουμε μερικούς φίλους πρόθυμους να γίνουν μοντέλα για εμάς. Ζητήστε από τους φίλους σας να σας βοηθήσουν στα project που έχετε σκεφτεί. Με αυτό τον τρόπο και θα περάσετε όμορφα με τους φίλους σας και θα κάνετε πρακτική πάνω στη φωτογραφία στο στήσιμο και τις τεχνικές φωτισμού και λήψης για να γίνετε καλύτεροι. Κάποια τοποθεσία στο δρόμο ή κάποιο τοπίο κοντά σας που σας αρέσει για φωτογραφίζετε είναι μια καλή λύση για φωτογράφιση με τα αγαπημένα σας μοντέλα. Ιδανική ιδέα θα είναι να ξαναπάτε και να ξαναφωτογραφίσετε στα ίδια μέρη. Πάρτε το αυτό ως πρόκληση και συγκρίνετε τις φωτογραφίες σας με την προηγούμενη φορά. Θα εκπλαγείτε με το πόσο θα έχετε βελτιωθεί.

δημιουργηκοτητα στη φωτογραφια

*Την παραπάνω ιδέα μπορείτε να την εφαρμόσετε και μόνοι σας. Αν επισκεφτείτε ξανά και ξανά ένα μέρος θα τραβήξετε διαφορετικές φωτογραφίες και σίγουρα θα ανακαλύψετε εικόνες που δεν τις είχατε συλλάβει.

5. Μην ξεχάσετε να χαίρεστε
Μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε την φωτογραφία. Μπορεί η εργασία σας σχετική ή μη με την φωτογραφία να σας απορροφά πολύ από το χρόνο σας. Σίγουρα όμως θα πρέπει να υπάρχουν μέρες όπου θα μπορείτε να τραβάτε φωτογραφίες που δεν έχουν σχέση με τη δουλειά σας και θα είστε πιο ελεύθεροι στο τράβηγμα αλλά και στο να χαίρεστε γιατί απολαμβάνετε τη διαδικασία αναζήτησης μιας καλής φωτογραφίας.

*Ανεξάρτητα από όλες αυτές τις συμβουλές και αυτό που μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στη φωτογραφία σας είναι η υπομονή. Πρέπει να είστε υπομονετικοί για να λάβετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μην χάνετε το πάθος σας και ενθαρρύνετε οι ίδιοι τους εαυτούς σας να συνεχίσετε. Διαβάστε για ότι δε ξέρετε, δείτε φωτογραφίες μεγάλων φωτογράφων και κάντε πράξη κάθε φωτογραφικό σας στόχο. Οτιδήποτε σας μοιάζει με εμπόδιο μπορεί να σας κάνει πιο δημιουργικό αφού σας παρακινεί να βρείτε λύση. Θυμηθείτε επιμονή και εξάσκηση. 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρτσά Μαριάννα

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;