Η γλώσσα της φωτογραφίας:  Διαλέξεις στην Τεχνόπολη

Αυτό το μήνα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι διοργανώνονται, πέντε πολύ ενδιαφέρουσες φθινοπωρινές διαλέξεις με το περιοδικό ΦΩΤΟγράφος και με έγκριτους ομιλητές. Οι διαλέξεις έχουν να κάνουν, με την συμβολή της φωτογραφίας σε άλλες τέχνες και άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Ας πάμε λοιπόν, να δούμε μία μία αυτές τις εκθέσεις.

διαλέξεις

1.Φωτογραφία & Κινηματογράφος : Πως η φωτογραφία επηρέασε την εξέλιξη του κινηματογράφου

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μητέρα του κινηματογράφου είναι η φωτογραφία. Ο κινηματογράφος ως αφήγημα,ως μυθοπλασία και ντοκουμέντο επηρεάζει λίγο πολύ και την φωτογραφία. Φωτογράφοι όπως ο Helmar Lerski και ο Robert Frank φλέρταραν και με τις δύο τέχνες καθώς έχουν κοινή αφετηρία ,την απεικόνιση. Μπορούμε να το διακρίνουμε καλύτερα στην εποχή ,μας όπου τα τεχνικά μέσα που υπηρετούν κινηματογράφο και φωτογραφία είναι τόσο ρευστά. Η τεχνολογία λοιπόν ενθαρρύνει την εξέλιξη της μίας τέχνης μέσα από την άλλη. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα η συζήτηση αναμένεται ενδιαφέρουσα.

διαλέξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2.Φωτογραφία & λογοτεχνία : Ψηλαφίζοντας τη σχέση και τους κώδικες

Καλώς ή κακώς η φωτογραφία με την εμφάνιση της κατάφερε να αποδώσει νοήματα και να εκφράσει συναισθήματα που η λογοτεχνία χρόνια πάσχιζε να διατυπώσει. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία δεν περιγράφονται επαρκώς με λέξεις. Αυτό ακριβώς ήρθε η φωτογραφία να επιτελέσει. Το προσόν της φωτογραφίας σε σχέση με την λογοτεχνία είναι ότι επιδέχεται ερμηνείες με πιο υποκειμενικά κριτήρια. Μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις μία εικόνα με περισσότερους τρόπους από ένα κείμενο.  Για αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον σημαντικών συγγραφέων όπως Barthes, Sontag, Berger κλπ. που επιχείρησαν να σπάσουν τους κώδικες και να μιλήσουν σε μια δεύτερη μη γραμμική γλώσσα όπως η φωτογραφία.

διαλέξεις

3.Φωτογραφία και ζωγραφική: Σε μόνιμο διάλογο ή σε μόνιμη αντιπαλότητα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φωτογραφία πήρε από τη ζωγραφική το βάρος της καθαρής ρεαλιστικής απεικόνισης της πραγματικότητας. Αυτό έδωσε το έναυσμα στην ζωγραφική να εξελιχθεί και να πειραματιστεί με νέα ρεύματα. Στην αρχή υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ των δύο τεχνών αλλά στην συνέχεια η μία άρχισε να εξελίσσεται μέσω της άλλης.

διαλέξεις

 

4.Φωτογραφία και νόμος: Οι περιορισμοί προβληματίζουν την ελευθερία έκφρασης και δημιουργίας.

Η φωτογραφία από την αρχή ξεκίνησε ελεύθερη κι ωραία και στη συνέχεια ήρθε η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο σκοπός της έννοιας αυτής ήταν η κατοχύρωση των περιουσιακών και ηθικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Εκεί άρχισε η πολυπλοκότητα. Ο νόμος έχει επηρεάσει την φωτογραφία λοιπόν κατά πολύ και συνεχίζει. Τα τελευταία χρόνια ιδικά τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα.

διαλέξεις

5.Φωτογραφία και ψυχανάλυση: Οι ψυχολογικές διαστάσεις της φωτογραφίας 

Η φωτογραφία αποσκοπεί στην υλοποίηση των εσωτερικών μας εικόνων( σκέψεων, συναισθημάτων: επιθυμίας και φόβου) τις οποίες συλλαμβάνει και υλοποιεί στις εικόνες της πραγματικότητας. Γίνεται συζήτηση γύρω από τις ψυχολογικές διαστάσεις της φωτογραφίας.

διαλέξεις

 

Αυτές ήταν οι πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις! Τρέξτε να δηλώσετε συμμετοχή!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάφνη Νικητοπούλου

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;