Διαγωνισμοί φωτογραφίας: Οι πιο σημαντικοί παγκοσμίως

[punica-dropcap]Η[/punica-dropcap] φωτογραφία είναι πάθος. Η αναγνώριση όμως είναι επίσης σημαντική. Πολλοί επιτυχημένοι φωτογράφοι από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τη δουλεία τους σε διεθνείς διαγωνισμούς κερδίζοντας αναγνωρισημότητα και χρήματα. Υπάρχουν πολλοί διαγωνισμοί φωτογραφίας εκεί έξω…Ας ρίξουμε μία ματιά στους πιο σημαντικούς.

Διαγωνισμοί Φωτογραφίας του Ιδρύματος Deutsche Börse

Το Βραβείο του Ιδρύματος Φωτογραφίας της Deutsche Börse απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν καλλιτέχνη οποιασδήποτε εθνικότητας που έχει κάνει τη σημαντικότερη συμβολή, είτε μέσω μιας έκθεσης είτε μιας έκδοσης, στη φωτογραφία της Ευρώπης το προηγούμενο έτος.
Ως ένα από τα πιο διάσημα βραβεία στον κόσμο της φωτογραφίας, επισημαίνει τις σημαντικές τάσεις της σύγχρονης φωτογραφίας και προβάλλει τα έργα των καλλιτεχνών που διαμορφώνουν τη σημερινή διεθνή σκηνή φωτογραφίας.
Το βραβείο δημιουργήθηκε το 1996 από τη Photographers’ Gallery στο Λονδίνο. Η Deutsche Börse ήταν χορηγός του βραβείου των 30.000 λιρών στερλίνας από το 2005. Από την ίδρυση της το 2015, το Ίδρυμα Φωτογραφίας της Deutsche Börse πήρε τη θέση του ως συνεργάτη της Photographers’ Gallery και συνεχίζει να παρουσιάζει το βραβείο με τον νέο τίτλο του “Βραβείο Ίδρυμα Φωτογραφίας της Deutsche Börse”.
Οι υποψήφιοι του Βραβείου Ίδρυμα Φωτογραφίας της Deutsche Börse διορίζονται από την “Ακαδημία”, μια ομάδα περισσότερων από 100 διεθνών εμπειρογνωμόνων φωτογραφίας. Μια νέα διεθνής κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων συγκεντρώνεται κάθε χρόνο για να επιλέξει τέσσερις φωτογράφους για την έκθεση των φιναλίστ. Σε μια δεύτερη συνάντηση, η κριτική επιτροπή επιλέγει τον νικητή από αυτή την ομάδα των φιναλίστ. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιείται στο Photographers’ Gallery του Λονδίνου.
Βραβείο: 30.000 λίρες στερλίνες (39.000 δολάρια)

Winner 2017 Dana Lixenberg, Wilteysha, 1993 © Dana Lixenberg, Courtesy of the artist and Grimm, Amsterdam

Διαγωνισμοί Φωτογραφίας World Press Photo Contest

Ο ετήσιος διαγωνισμός φωτογραφίας ανταμείβει τους φωτογράφους για τις καλύτερες φωτογραφίες μιας έκθεσης που συνεισφέρουν στο τελευταίο έτος προς όφελος της οπτικής δημοσιογραφίας.

Είτε εισέρχονται ως μεμονωμένες είτε ως ιστορίες, αυτές οι εικόνες κρίνονται από την άποψη των ακριβών, δίκαιων και οπτικά επιτακτικών γνώσεων για τον κόσμο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διαγωνισμός οργανώνεται σε κατηγορίες και κρίνεται από κριτική επιτροπή που αποτελείται από κορυφαίους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ. Η σύνθεση της κριτικής επιτροπής αλλάζει κάθε χρόνο και οδηγείται από μια καρέκλα και υποστηρίζεται από δύο γραμματείς που εφαρμόζουν τις αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης. Η κριτική επιτροπή, η προεδρία και οι γραμματείς είναι ανεξάρτητες από το World Press Photo Foundation. Το προσωπικό, το συμβούλιο και οι συνεργάτες του World Press Photo Foundation δεν μπορούν να κατευθύνουν τις αποφάσεις της κριτικής επιτροπής.
Βραβείο: Οι βραβευμένες φωτογραφίες συγκεντρώνονται σε μια έκθεση που ταξιδεύει σε 45 χώρες και θεωρείται από περισσότερα από 4 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι νικήτριες φωτογραφίες δημοσιεύονται επίσης στο ετήσιο βιβλίο, το οποίο είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες

διαγωνισμοί φωτογραφίας

Διαγωνισμοί Φωτογραφίας Foam Paul Huf Award

Το βραβείο Foam Paul Huf είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο φωτογραφίας, το οποίο ξεκίνησε από τον Foam (Foam Fotografiemuseum Amsterdam) για φωτογράφους κάτω των 35 ετών από όλο τον κόσμο.
Από το 2007, ο Foam έχει απονείμει αυτό το βραβείο για να υποστηρίξει και να προσφέρει μια πλατφόρμα στους καλλιτέχνες. Στα χρόνια μετά τη λήψη του βραβείου, οι νικητές έχουν κάνει μια διεθνή σημαντική ανακάλυψη, αποδεικνύοντας ότι η κατάκτηση αυτού του τίτλου είχε θετικό αντίκτυπο στην καριέρα τους.
Βραβείο: 20.000 ευρώ (24.000 δολάρια) και έκθεση στο Foam Fotosmuseum του Άμστερνταμ

διαγωνισμοί φωτογραφίας

Βραβείο φωτογραφικού πορτρέτου Taylor Wessing

Το βραβείο φωτογραφικού πορτρέτου Taylor Wessing είναι ο κορυφαίος διεθνής διαγωνισμός, ανοιχτός σε όλους, που γιορτάζει και προωθεί το καλύτερο στην σύγχρονη φωτογραφία για πορτραίτα από όλο τον κόσμο.
Η παρουσίαση των ταλαντούχων νέων φωτογράφων, των προικισμένων ερασιτεχνών και των καθιερωμένων επαγγελματιών, ο ανταγωνισμός, προβάλλει μια ποικιλία εικόνων και αναδεικνύει τις συναρπαστικές ιστορίες πίσω από τη δημιουργία των έργων, από επίσημα παραγγελθέντα πορτρέτα μέχρι σε πιο αυθόρμητες και οικείες στιγμές που καταγράφουν φίλους και οικογένεια.
Οι επιλεγμένες εικόνες, πολλές από τις οποίες θα προβάλλονται για πρώτη φορά, θα διερευνήσουν παραδοσιακές και σύγχρονες προσεγγίσεις στο φωτογραφικό πορτρέτο, ενώ θα τραβήξουν μια σειρά από χαρακτήρες, διαθέσεις και τοποθεσίες.
Βραβεία: Έκθεση πενήντα επτά έργων που περιλαμβάνει όλους τους διάσημους νικητές του βραβείου, συμπεριλαμβανομένου του νικητή του πρώτου βραβείου 15.000 λίρες στερλίνες (19.000 δολάρια).

διαγωνισμοί φωτογραφίας

Prix Pictet

Το Prix Pictet (βραβείο Pictet) είναι ένα διεθνές βραβείο στη φωτογραφία και τη βιωσιμότητα. Ιδρύθηκε το 2008 από την ιδιωτική Banque Pictet με έδρα τη Γενεύη. Η συμβολή του βραβείου είναι να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της φωτογραφίας για να μεταδώσει μηνύματα σχετικά με τη βιωσιμότητα σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο.

Στόχος του είναι να αποκαλύψει τη φωτογραφία της υψηλότερης τάξης, που εφαρμόζεται στις τρέχουσες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το βραβείο κρίνεται από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή και φέρει βραβείο 100.000 CHF. Υπάρχει επίσης μια Επιτροπή, στην οποία ένας υποψήφιος φωτογράφος καλείται να τεκμηριώσει ένα έργο βιωσιμότητας.

Η είσοδος στο Prix Pictet γίνεται με υποψηφιότητα
Βραβείο: 100.000 CHF (103.000 δολάρια) + εκθέσεις παγκοσμίως
Παγκόσμια Βραβεία Φωτογραφίας της Sony
Τα Παγκόσμια Βραβεία Φωτογραφίας Sony είναι ένας από τους πιο διάσημους και ποικίλους διαγωνισμούς φωτογραφίας στον κόσμο.

Τα βραβεία Sony World Photography Awards έχουν τέσσερις διαγωνισμούς:• Professional Recognizing outstanding bodies of work
• Open Rewarding the world’s best single images
• Youth Best single images by photographers aged 12-19
• Student For Photography Students worldwide
Βραβεία: Ένα συνολικό χρηματικό έπαθλο ύψους 30.000 δολαρίων (USD) συν το τελευταίο εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony μοιράζεται μεταξύ των φωτογράφων που κερδίζουν + Έκθεση στο Somerset House στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου

διαγωνισμοί φωτογραφίας

Τα παραπάνω βραβεία είναι ενδεικτικά κάποια από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Παρόλα αυτά οι εικόνες και τα συναισθήματα που εσωκλείουν είναι πιο πολύτιμα για κάθε φωτογράφο ερασιτέχνη ή μη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Δεμίρη

Αθηναία με σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο γράφει το βιογραφικό. Εγώ θα με χαρακτήριζα ζωηρή και φιλομαθής. Στόχος των άρθρων μου να μάθουμε μαζί ιστορίες για τη φωτογραφία και να δούμε εικόνες που δεν έχουμε δει ή δεν έχουμε προσέξει...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;