Ατμοσφαιρική φωτογραφία: Πως την αντιλαμβανόμαστε και πως την πετυχαίνουμε

Ο σκοπός μια εικόνας, είναι να δημιουργεί αισθήσεις όταν την παρατηρείς. Όπως και στις καθημερινές στιγμές, έτσι και στις εικόνες που τις αποτυπώνουν, για να συμβεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα, που όταν την αντιληφθεί ο θεατής, θα την ”νιώσει” και θα εισχωρήσει μέσα του.

Μπορείς να βγάλεις κάτι φαινομενικά ασήμαντο, όπως είναι η κουζίνα σου την ώρα που μαγειρεύεις, ή το πιάτο με το φαΐ που έφτιαξες, όπως έκανε ο Κοκκινιάς ή ακόμα και κάτι τόσο minimal όσο ένα απλό σύννεφο, αλλά η ατμόσφαιρα στην εικόνα να είναι τόσο ξεκάθαρη, που να κάνει την εικόνα έντονη και εντυπωσιακή.

Οι ατμοσφαιρικές εικόνες, ακριβώς λόγω του έντονου μηνύματος που μεταφέρουν, συχνά, θεωρούνται και κινηματογραφικές. Για τον λόγο αυτό, δεν είναι εύκολο να πετύχεις την ατμοσφαιρική φωτογραφία με την πρώτη λήψη. Αλλά όταν το κάνεις, θα έχεις δημιουργήσει ένα αναμφίβολα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Ατμοσφαιρική φωτογραφία

Ο πρώτος τρόπος να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα στις φωτογραφίες σου, είναι σαφώς, το φως. Αν επιλέξεις να τραβήξεις στο φως του μεσημεριανού ήλιου, δεν θα μπορέσεις να έχεις ένα ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Αν όμως επιλέξεις ένα περισσότερο αχνό και διάχυτο φως, που ωστόσο να είναι σημειακό και να φωτίζει μόνο το θέμα σου και όχι το γύρω περιβάλλον, τότε μπορείς να πετύχεις το ζητούμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι περισσότερες εικόνες που επιδιώκουν την ατμοσφαιρικότητα, έχουν ως κοινό παράγοντα την ομίχλη. Και πράγματι, η ομίχλη ενδείκνυται για την ατμοσφαιρική φωτογραφία. Ακριβώς γιατί προσφέρει το είδος του φωτός που αναφέραμε πριν. Επιπλέον, έχει μια ”θαμπάδα” που επίσης προτιμάται στις κινηματογραφικές φωτογραφίες, ακριβώς για να τονίσει ότι είναι μια θολή στιγμή, σαν όνειρο, σαν σκέψη που συμβαίνει στιγμιαία. Όπως και ο φωτισμός, η εστίαση πρέπει να είναι σημειακή, και το γύρω περιβάλλον ή αλλιώς dead space ”out of focus”, ώστε να μην υπάρχει ιδιαίτερη οξύτητα στις λεπτομέρειες,που βρίσκονται σε αυτό.

Ένας άλλος τρόπος να δημιουργήσεις ατμοσφαιρική φωτογραφία, είναι οι μονοχρωματισμοί. Βρες ποιο ή ποια χρώματα από την χρωματική παλέτα σε εμπνέει, φτιάξε με αυτό μια σύνθεση και φώτισε το, με σημειακό φως. Θα έχεις προσέξει, ότι οι σκηνές κάθε ταινίας που βλέπεις, ακολουθούν μια χρωματική παλέτα από την αρχή μέχρι το τέλος, για να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα και να αποδώσουν μια αισθητική. Τα πολλά και πολύ έντονα χρώματα, πολλές φορές αποτυγχάνουν αν το καταφέρουν αυτό. Οπότε, διάλεξε δύο με τέσσερα -το πολύ- χρώματα και παίξε με αυτά και τις αποχρώσεις τους στο κάδρο σου.

Ατμοσφαιρική φωτογραφία

Βέβαια, πολλές φορές δεν γίνεται να πετύχεις την ”τέλεια” κινηματογραφική στιγμή από την λήψη. Αντίθετα, το τελικό ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα, δημιουργείται με την επεξεργασία εκ των υστέρων. Αν λοιπόν, η κάμερα σου, δεν σε βοήθησε να αποτυπώσεις το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα το οποίο επιδίωξες, μην αγχώνεσαι, μπορείς πάντα να ανατρέξεις στο lightroom ή στο photoshop και να ”πειράξεις” το φως και τα χρώματα όσο πιστεύεις ότι είναι αναγκαίο.

Τέλος, την πραγματική ατμοσφαιρική φωτογραφία, την κάνει το νόημα της εικόνας. Ή καλύτερα, αυτό που υπονοείται αλλά δεν εξηγείται. Ένα μυστήριο, που κάνει την εικόνα ανησυχητική, ακόμα και αν δεν είναι μια τέλεια σύνθεση. Το ζητούμενο με κάποια τρόπο, είναι να ”αποδείξεις” ότι σε αυτή την φωτογραφική σκηνή που αποτύπωσες, κάτι φοβερό έγινε ή κάτι φοβερό πρόκειται να συμβεί. Κάτι που δεν βλέπεις ξεκάθαρα, αλλά αντιλαμβάνεσαι μέσα από την συνολική σύνθεση.Όπως συμβαίνει με  την παρακάτω φωτογραφία του Πάνου Κοκκινιά.

Ατμοσφαιρική φωτογραφία

Από την στιγμή λοιπόν, που έχεις καταφέρει το κάδρο σου να προκαλέσει ένα συναίσθημα, είτε αυτό είναι νοσταλγικό, είτε ρομαντικό, είτε φόβου είτε ταραχής, τότε έχεις καταφέρει να αποδώσεις ατμοσφαιρικότητα.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δαναη Ζαχαριου

Γεννήθηκα πριν 23 καλοκαίρια και είμαι προιόν της πρωτεύουσας, αν και δεν την αγαπώ όσο την ύπαιθρο. Απόφοιτη Παντείου Πανεπιστημίου, με τετραετής θητεία στην πλάτη, σπούδασα στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, δημοσιογραφία και μάρκετινγκ. Τώρα εκτονώνω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες μέσω της τέχνης της φωτογραφίας, την οποία σπουδάζω ως ειδίκευση σε γνωστό Ιεκ. Ως γνήσιος δίδυμος, βαριέμαι εύκολα, είμαι ανήσυχη και περίεργη, για αυτό μαρέσει να ψάχνομαι και να μαθαίνω νέα πράγματα χωρίς σταματημό. Οι μεγάλες μου λατρείες είναι τα ταξίδια, τα ζώα, ο κινηματογράφος, η επιστήμη, η μουσική -ροκ, τζαζ, rnb, country- , τα βιβλία -ξεκάθαρα παθιάρα και αχόρταγη αναγνώστρια- και φυσικα, η φωτογραφία. Συμβουλεύομαι τον σκύλο μου για όλες τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής μου και το μόττο μου είναι ΄΄Αν δεν μπορείς, κάν'το΄΄.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;