Ασπρόμαυρο: λιγότερο χρώμα, περισσότερο συναίσθημα

πηγή εικόνας: www.pixael.com/en/pictures

Φυσικά και αυτό δεν είναι ένα άγνωστο θέμα. Στη φωτογραφία το ασπρόμαυρο είναι πολύ διαδεδομένο. Πολλοί φωτογράφοι εκτελούν λήψεις αποκλειστικά σε Black & White και άλλοι επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους αφού τις τραβήξουν. Στην εποχή του Instagram, της ψηφιακής εικόνας και της επεξεργασίας έχουμε την ευκολία να επιστρέψουμε στo παρελθόν, τότε που κάθε φωτογραφία έβγαινε αποκλειστικά σε ασπρόμαυρο. Στο Instagram υπάρχουν επιπλέον, πολλά προφίλ με αποκλειστικά ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Σε προφίλ φωτογράφων, influencers, χορευτών και οτιδήποτε άλλο το ασπρόμαυρο είναι πολύ διαδεδομένο.

 

πηγή εικόνας: https://www.kefalonitis.com

Το παρελθόν της ασπρόμαυρης φωτογραφίας:

Παλιά η ασπρόμαυρη φωτογραφία ήταν μονόδρομος. Το μόνο άλλωστε που υπήρχε ήταν το ασπρόμαυρο φιλμ. Τώρα η επιλογή της ασπρόμαυρης λήψης ή επεξεργασίας γίνεται με καλλιτεχνικά κριτήρια. Δίνει μία καλαίσθητη πνοή στις εικόνες. Αφαιρώντας τα χρώματα από την εικόνα μπορεί κανείς να επικεντρωθεί στην ουσία του θέματος. Επίσης, το μαύρο χρώμα προσφέρει πάντα έναν τόνο θλίψης στις εικόνες και δίνει την αίσθηση ότι οι στιγμές παγώνουν. Ακόμα, η ασπρόμαυρη φωτογραφία ξεπερνάει την καθημερινότητα των έγχρωμων εικόνων. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι απλά λήψεις χωρίς χρώμα, που λειτουργούν αυτόματα καλύτερα. Οι βασικές συνιστώσες της φωτογραφίας είναι ακόμα οι ίδιες αλλά η ασπρόμαυρη λήψη χρειάζεται άλλη προσέγγιση από αυτή της έγχρωμης. Όταν απουσιάζει το χρώμα, που τα µάτια µας έχουν συνηθίσει να βλέπουν, υπάρχουν άλλα στοιχεία που αποκτούν  βαρύτητα και ορίζουν την εικόνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

πηγή εικόνας: https://www.otherside.gr

Τεχνικό κομμάτι:

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο ασπρόμαυρο είναι ότι λόγω της έλλειψης των χρωμάτων, μπορεί η φωτογραφία να φαίνεται επίπεδη διότι όλες οι πληροφορίες απεικονίζονται στην κλίμακα ενός μόνο χρώματος, του γκρι. Ξαφνικά δηλαδή, όλα τα χρώματα και οι αποχρώσεις μοιάζουν σχεδόν εντελώς μεταξύ τους. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι το να αφαιρέσουμε το χρώμα δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουμε, καθώς τα χρώματα προσφέρουν βάθος και διαφοροποίηση στα θέματα που απεικονίζει μία φωτογραφία. Τα χρώματα που εξαφανίζονται ωστόσο, αντικαθίστανται από αποχρώσεις της κλίμακας του γκρι. Στις έγχρωμες φωτογραφίες η ισορροπία μεταξύ των χρωμάτων είναι ένα ζήτημα. Έτσι και στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες το δύσκολο είναι να ισορροπήσουν οι διαβαθμίσεις του γκρι, οι όγκοι, οι σκιές.

 

 

πηγή εικόνας: https://www.maxmag.gr

Τι να προσέξετε:

Κάποια ζώα όπως τα σκυλιά και οι ταύροι βλέπουν ασπρόμαυρα. Πώς θα ήταν αν βλέπαμε στις αποχρώσεις του γκρι; Και τι χρειάζεται να προσέξουμε όταν βλέπουμε σε τόνους της κλίμακας του γκρι; Όταν φωτογραφίζουμε σε ασπρόμαυρο η προσοχή μας πρέπει να είναι εστιασμένη στους όγκους διότι δεν υπάρχει το χρώμα για να τους διαφοροποιήσει μεταξύ τους. Επιπλέον, σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία πρέπει να προσέχουμε τις σκιές κάτι που δεν είναι απαραίτητο στις έγχρωμες λήψεις. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη µας κάθε σκιά που υπάρχει στο κάδρο µας.

 

 

πηγή εικόνας: https://photocontest-gr.s3.amazonaws.com

 

Το ασπρόμαυρο στις φωτογραφίες ανθίζει πολύ στην εποχή μας και είναι μία μεγάλη τάση στα social media, αλλά και στις επαγγελματικές φωτογραφίσεις όλων των ειδών. Η ασπρόμαυρη  φωτογραφία, ωστόσο, είναι δύσκολη τεχνικά και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάφνη Νικητοπούλου

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;