Ασπρόμαυρες φωτογραφίες

SHARE

ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Κάπου είχα διαβάσει ότι οι έγχρωμες φωτογραφίες  εστιάζουν στην εξωτερική εμφάνιση ενώ οι ασπρόμαυρες εστιάζουν στην ψυχή.

Και ναι άμα το σκεφτείς μπορεί και να ισχύει. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν λέμε ότι οι έγχρωμες φωτογραφίες δεν προκαλούν έντονα συναισθήματα αλλά το ασπρόμαυρο σίγουρα εστιάζει σε κάτι πιο βαθύ. Και είναι και κάπως λογικό. Σε μία έγχρωμη φωτογραφία οι πληροφορίες  που μας δίνουν τα χρώματα είναι σημαντικές και σίγουρα τραβούν το μάτι περισσότερο. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία δεν εστιάζεις τόσο στο πως είναι κάτι αλλά στο τι είναι, τι θέλει να σου πει.

Αφαιρώντας τα χρώματα εστιάζεις περισσότερο σε αυτό που αισθάνεσαι. Στα μάτια, στο βλέμμα ,στις ρυτίδες έκφρασης. Τα σχήματα αρχίζουν να έχουν περισσότερη σημασία ,οι καμπύλες ,οι σκιές.ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Μην ξεχνάμε ,επίσης, ότι το ασπρόμαυρο δίνει έναν πιο θλιβερό ,πιο μελαγχολικό τόνο σε μία εικόνα. Ακόμα και μια φωτογραφία από τα παιδικά μας χρόνια με γέλια παιδιών στο ασπρόμαυρο παύει να δείχνει μόνο μία όμορφη σκηνή . Δείχνει ένα συναίσθημα. Νοσταλγία. Αυτό ,λοιπόν, που -μάλλον-κάνει η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι να δείχνει τα συναισθήματα.

ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Διώχνουν εκείνο που δεν έχει σημασία. Όπως είναι ας πούμε τα ρούχα ή το χρώμα στα μαλλιά και στα μάτια και εστιάζουν σε αυτό το συναίσθημα που σου προκαλούν όλα αυτά τα πράγματα. Σε ένα έγχρωμο πορτραίτο για παράδειγμα έχει σημασία το χρώμα των ματιών αλλά στην ασπρόμαυρη εκδοχή της σημασία έχει το βλέμμα

ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Ακόμα και οι φωτογραφίες τοπίων αποκτούν μία δεύτερη ανάγνωση όταν γίνονται ασπρόμαυρες. Δείχνουν μία νοσταλγία , μία προσμονή , μια μελαγχολία. Δίνουν την εντύπωση ενός ερημωμένου τοπίου και σίγουρα σε βάζουν στην διαδικασία να σκεφτείς και να νοσταλγήσεις.ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Πέρα βέβαια κι από τα συναισθήματα ,η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι πολύ εντυπωσιακή και τεχνικά. Τα χρώματα ,οι αντιθέσεις και οι σκιές είναι πιο έντονα. Το ασπρόμαυρο σε μία φωτογραφία χωρίς πολύ έντονο φως και αντιθέσεις μπορεί να δημιουργήσει πιο έντονες σκιές για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Advertisement

Και γενικά πολύ συχνά το ασπρόμαυρο είναι βελτιωτικό. Μπορεί να «σώσει» μία φαινομενικά βαρετή φωτογραφία. Κάνοντας ασπρόμαυρη μία ασήμαντη φωτογραφία που τυχαία τράβηξες μπορείς να δημιουργήσεις μία φοβερά εντυπωσιακή εικόνα. Επιπλέον, μπορεί να κρύψει ατέλειες που τυχόν μπορεί να υπάρξουν σε μία φωτογραφία. Να «φτιάξει» μία έκφραση που μάλλον δεν πήγε και πολύ καλά ή να κρύψει ατέλειες προσώπων ή σωμάτων.

Ωστόσο από την αρχή του άρθρου μιλάω για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες ως εικόνες που τους λείπει το χρώμα αλλά δεν έχω παρατηρήσει ότι και το ασπρόμαυρο είναι χρώμα. Το άσπρο είναι όλα τα χρώματα και το μαύρο κανένα. Και αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Advertisement

Άρα ,λοιπόν, στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες συνυπάρχουν όλα τα χρώματα και κανένα συγχρόνως. Κάπως παρανοϊκό όπως και να το κάνουμε.

 

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG