Απόψεις: Οι Σκιές στη Φωτογραφία

© MARIANNA CHARTSA

H φωτογραφία είναι φως – και τι είναι το φως χωρίς σκιά;

Συχνά δεν παρατηρούμε τις σκιές στην καθημερινότητά μας μέχρι να γυρίσουμε τον φακό μας και επικεντρωθούμε σε αυτές. Αλλά όταν το κάνουμε, έχουν μια μαγική επίδραση στη σύνθεση μας. Βοηθώντας μας να λέμε ιστορίες, να τονίζουμε, να εστιάζουμε και να κατευθύνουμε τον θεατή μέσω της εικόνας. Η γνώση της ικανότητας της φωτογράφησης σκιών ανοίγει έναν εντελώς νέο κόσμο δημιουργίας ξεχωριστών συνθέσεων για εσάς.
Οι σκιές στη φωτογραφία αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο ενώ μπορούν να σταθούν και μόνες μέσα στο κατάλληλο κάδρο.

Πες μια ιστορία

© MARIANNA CHARTSA

Τίποτα δεν δημιουργεί αγωνία σαν μια μυστηριώδη σκιά. Η χρήση σκιάς για να αποκρύψει μια φιγούρα ήταν μια κλασσική τεχνική σύνθεσης από τις μέρες του πρώιμου κινηματογράφου. Ποιος; Γιατί? Που? Θέλουμε να τα δούμε όλα μαζί και να ανακαλύψουμε την ιστορία πίσω από την εικόνα.

Έμφαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© MARIANNA CHARTSA

Οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν σκιά για να δώσουν έμφαση σε ένα αντικείμενο – αλλά συχνά με πιο λεπτούς τρόπους.

Self Portrait

Αποτέλεσμα εικόνας για self portrait shadow
André Kertesz, Lion and Shadow, 1949

Οι πιο δημιουργικοί εγωισμοί δεν λαμβάνονται ποτέ με την κάμερα μπροστά. Παίξτε γύρω με τις πηγές φωτός γύρω σας και καταγράψτε τη δική σας σκιά. Είτε συμπεριλαμβάνετε τη φωτογραφική μηχανή ή το τηλέφωνο στη λήψη, είτε επιλέγετε να την αποκρύψετε μέσα στη δική σας σκιά, εξαρτάται πλήρως από εσάς. Χωρίς αμφιβολία, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

Μοτίβα


Αξιοποιήστε στο έπακρο το φυσικό φως σε αστικά περιβάλλοντα και αποτυπώστε τα σχέδια που δημιουργούνται. Από κουφώματα παραθύρων και πόρτας, κιγκλιδώματα ή δοκάρια, όπως στη φωτογραφία, μια πλημμύρα φωτός παρέχει μια σκιερή επικάλυψη. Δείτε τις γνωστές δομές γύρω σας με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Φωτογραφία δρόμου
Η σκιά είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της φωτογραφίας δρόμου. Χρησιμοποιήστε τις σκούρες σκιές των γύρω κτιρίων για να μεταδώσετε την απομόνωση ενός ατόμου – ή ένα σκληρό φλας για να αποκρύψετε τα χαρακτηριστικά ενός θέματος.

Νοσταλγία
Χρησιμοποιήστε σκιές για να δημιουργήσετε μια μελαγχολική διάθεση.

Χρυσή ώρα


Βγείτε στους δρόμους κατά τη διάρκεια των βέλτιστων ωρών για τη λήψη  δραματικών σκιών. Αυτό συμβαίνει όταν ο ήλιος είναι χαμηλός στον ορίζοντα, οπότε η ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα και είναι γνωστή ως χρυσή ώρα.
Οι μακριές σκιές δημιουργούν γραμμές που οδηγούν, το μάτι προς το θέμα  τονίζοντας τη σημασία τους χωρίς να επικεντρωθεί άμεσα σε αυτά.

Focus


Η επισήμανση του θέματος σας είναι ένας κλασικός τρόπος εστίασης της προσοχής του θεατή. Με σκοτεινές σκιές που αφαιρούν την απόσπαση της προσοχής, τονίζεται η επιθυμητή εστίαση.

Flip it

Γυρίστε τα πράγματα ανάποδα στρέφοντας την εικόνα σας κάθετα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν το θέμα είναι μικρότερο από τη σκιά του, όπως στη φωτογραφία. Δημιουργήστε μια ασυνήθιστη νέα προοπτική αφήνοντας τη σκιά να πάρει την κεντρική θέση στο κάδρο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρτσά Μαριάννα

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;