Απόψεις: Κινητό vs DSLR

”Να πάρω αυτό το κινητό; Έχει 20MP camera. Ανάργυρε, λέω να πάρω κινητό με 18ΜP τι λες, αξίζει; Μια γνωστή μου πήρε κινητό με περισσότερα ΜP από την φωτογραφική σου μηχανή, να πάρω κι εγώ το ίδιο, θα έχει καλύτερη απόδοση από την DSLR;”

H απάντηση είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ. Ορδές από όχι, πιο δυνατά  ακόμη και από εκείνο του Μεταξά το 1940. Βασικά ίσως και  ΝΑΙ εάν σε εκφράζει να ανεβάζεις ιστορίες στο instagram με τους φίλους σου από το προηγούμενο βράδυ σας. Όμως ας πιάσουμε το θέμα καλύτερα από τα μαλλιά. Κρατάτε γερά;

Γιατί είναι προτιμότερο να αγοράσεις μια DSLR από  ένα εκσυγχρονισμένο κινητό, με απώτερο σκοπό την φωτογραφική λειτουργία του;

  •  Αρχικά ο αισθητήρας της DSLR είναι 15 φορές μεγαλύτερος απο εκείνον του κινητού.

Τυχαίο παράδειγμα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tι σημαίνει κάτι τέτοιο;  -Ότι λυπάμαι τους φίλους του μαύρου πλαισίου.

Πιο συγκεκριμένα η παραπάνω διαπίστωση οδηγεί σε πολλά συμπεράσματα τα οποία πιθανόν να τα έχετε συνειδητοποιήσει έμπρακτα!

  • Λόγω του ¨μικρότερου μεγέθους¨ αισθητήρα τα pixels τα οποία βρίσκονται στον πρώτο διαθέτουν με την σειρά τους  μικρότερη χωρητικότητα φωτός (σε μορφή φωτονίων), πράγμα που σημαίνει ότι αδυνατούν σε καταστάσεις νυχτός να αναπαράγουν το εκάστοτε θέμα. Σε αντίφαση με μια DSLR η οποία, σε μια παρόμοια συνθήκη θα έβγαζε τον φωτογράφο της ασπροπρόσωπο. Επιπρόσθετα για να σας κάνω να πάρετε μια οσμή θα αντιπαραθέσω μια αντιστοιχία των αμφότερων στην  ευαισθησία τους στο φως (ΙSO-θόρυβος).

                    DLSR                    ΚΙΝΗΤΟ

                  100 ISO                 400-800 ISO

  • Για τον ίδιο λόγω το κινητό αδυνατεί να καλύψει τις ιδανικές χρωματικές αντιστοιχίες αφού οι υποδοχείς των pixels ξεχυλίζουν με αποτέλεσμα είτε να υπάρχει πρόωρος κορεσμός του χρώματος είτε ξεθώριασμα του. Επιπλέον να υπογραμμίσω ότι τα χρωματικά φίλτρα τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό των pixels είναι πολύ πιο στενά από εκείνα μιας DSLR.

 

  • ΤΟ Dynamic Range το οποίο έχει να κάνει με τις πόσες βαθμίδες είναι ικανή η φωτογραφική μηχανή να καλύψει από το Μαύρο στο Άσπρο. Τα κινητά αδυνατούν ξανά αφού μικρότερα pixels = λιγότερη πληροφορία και άρα μικρότερη ανάλυση στις λεπτομέρειες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε πολύ σκοτεινά ή φωτεινά σημεία παρά την υπεροχή τους σε ΜP – τρεελό;

 

  • Τώρα θέλω λίγο την προσοχή σας. Όλοι περιμένατε ότι τα ΜP κάνουν την μηχανή, θέλω να πιστεύω ότι σας άλλαξα γνώμη, διότι στην πραγματικότητα ακέραιο και μοναδικό ρόλο παίζουν η Αναλυτική Ικανότητα του Φακού σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές του αισθητήρα (ΜP, μέγεθος, φωτοευαίσθητα φίλτρα κλπ). Διότι η αναλυτική ικανότητα του φακού είναι εκείνη που επικοινωνεί με τα ΜP του αισθητήρα. Πιο συγκεκριμένα οι περισσότεροι φακοί διαθέτουν 6ΜΡ αναλυτικής ικανότητας πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και να διαθέταμε  μια DSLR των 25 MP θα κάναμε μια βουτιά στο κενό αφού στην πραγματικότητα αξιοποιείται το 1/5. Ακόμη κι εγώ διαθέτω φακούς με 6ΜΡ αναλυτικής ικανότητας παρόλο που κατέχω σώμα με 18,5 ΜΡ. Τώρα θέλω να φανταστείτε τι μπορεί να  γίνεται σε ένα κινητό, στο οποίο δεν μπορείς να αλλάξεις φακούς όπως σε μια DSLR με διαφορετική ικανότητα, όταν ο μαμίσιος φακός του κινητού άντε να διαθέτει 1-2ΜΡ το πολύ αναλυτική ικανότητα και σας υπόσχεται 15 και 20 ΜP. Έτσι όταν θα θελήσετε να εκτυπώσετε μια φωτογραφία  από το κινητό το αποτέλεσμα θα είναι ένα ”ξερατό”. Η αλήθεια είναι ότι τα ΜΡ παίζουν ρόλο στην διαφημιστική εμπορική φωτογραφία. Όταν επιδιώκουν την καλύτερη δυνατή ανάλυση με σκοπό την εκτύπωση του προϊόντος στις επιθυμητές διαστάσεις.

– Που καταλήγουμε;   Λοιπόν, το κινητό τηλέφωνο δεν μπορεί να ισοφαρίσει μια DSLR στην φωτογραφική ικανότητα. Και πόσο μάλλον επικαλούμενοι τα απίστευτα νούμερα σε ΜP που μας υπόσχονται. Επιπλέον, ναι το μέγεθος μετράει, τουλάχιστον στην Φωτογραφική Τέχνη. Εν κατακλείδι, δεν θα ήθελα να λειτουργήσω δογματικά διότι έχω φίλους, και έχω υπάρξει κι εγώ με κινητό τηλέφωνο φορτωμένο πολλά κιλά ΜP. Απλώς αναφέρομαι στο ότι ναι, είναι  καλό να υπάρχουν σαν πρόχειρη λύση έτσι ώστε να συλλαμβάνουν φευγαλέα μια καθημερινή στιγμή στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, και όχι πατώντας πάνω μόνο στα MP τους να αφορίζουν ή να συναγωνίζονται τις άπιαστες δυνατότητες και επιλογές που προσφέρουν DSLR φωτογραφικές μηχανές.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναργυρος Κουκουτσης

Γεννημένος ένα μεσημεριανό του Σεμπτεμβρίου.Επαγγελματίας τεμπέλης,από σπόντα σε σχολή Φωτογραφίας και από εκεί και πέρα χαμένος κάτω από τα στρωσίδια.Ξανθιές Μπύρες λίγο ροκ λίγο hip hop και μια καλή παρέα για να περνάει η ζωή..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;