Αφιέρωμα: Gregory Crewdson

Gregory Crewdson

[punica-dropcap]Κ[/punica-dropcap]ατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου πάνω στις σπουδές της φωτογραφίας, έμαθα για πολλούς μεγάλους φωτογράφους του 20ου και του 21ου αιώνα. Λίγοι από αυτούς όμως, κατάφεραν να με εμπνεύσουν πραγματικά και να μου δώσουν ερεθίσματα ώστε να μάθω τελικά τι είναι τέχνη. Συνειδητοποίησα πως ένας δημιουργός μέσα από μια φωτογραφία, μπορεί να περάσει δυνατά μηνύματα, χωρίς να χρησιμοποιεί λέξεις. Ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες λοιπόν, είναι ο Gregory Crewdson. Πάμε να γνωρίσουμε κάποια πράγματα για αυτόν, για όσους δεν τον γνώριζαν ως σήμερα.

Ο Gregory Crewdson γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1962 στο Brooklyn της Ν. Υόρκης και είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς φωτογράφους. Από μικρή ηλικία, στα πρώτα χρόνια του κολεγίου στο Purchase College, ξεκίνησε να πειραματίζεται με την φωτογραφία. Αρχικά, η επαφή που είχε με τη φωτογραφία ήταν καθαρά ερασιτεχνική, μη έχοντας στο μυαλό του την επαγγελματική ενασχόληση με αυτή. Ύστερα όμως από την αναγνώριση μέσα στον χώρο και τα πλαίσια του κολεγίου, τελείωσε σύντομα τις σπουδές του. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, πραγματοποίησε τις σπουδές του στο Yale University School of Art, όπου διδάσκει ως σήμερα.

Gregory Crewdson

Έκτοτε η καριέρα του Gregory Crewdson, μετράει πάνω από τρεις δεκαετίες και έχει στο ενεργητικό του αμέτρητες εκθέσεις οι οποίες έχουν εκτεθεί στα πιο γνωστά μουσεία του κόσμου. Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Metropolitan Museum of Art , η Gagosian Gallery στην Νέα Υόρκη και το μουσείο μοντέρνας τέχνης του Σαν Φρανσίσκο είναι κάποια από αυτά. Ωστόσο η επιτυχία και η αναγνωσιμότητα που έχει αποκτήσει δεν βασίζεται μόνο στο ότι είναι απλά “καλός φωτογράφος”. Ο τρόπος που τραβάει και τα θέματα τα οποία θίγει μέσα από τις εικόνες του, είναι αυτά που τον έχουν κάνει ξεχωριστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ιδιαίτερο στυλ του Gregory Crewdson

Ο Gregory Crewdson είναι ευρέως γνωστός για τις κατασκευασμένες φωτογραφίες που τραβάει, γνωστότερες με τον όρο constructed photography. Σκηνοθετεί την κάθε λεπτομέρεια της εικόνας που δημιουργεί, χρησιμοποιώντας με συγκεκριμένο τρόπο το φως, θέλοντας να αποδώσει στην φωτογραφία μια πιο ατμοσφαιρική αίσθηση. Χρησιμοποιώντας κινηματογραφικό φωτισμό, άτομα που ειδικεύονται πάνω στη τέχνη του κινηματογράφου, ακόμα και μηχανήματα που δημιουργούν ομίχλη και καπνό, καταφέρνει να δώσει έναν δραματικό τόνο στην σκηνή, στοιχείο που αποτελεί χαρακτηριστικό της τέχνης του και είναι εμφανές μέσα σε όλες τις εικόνες του.

Gregory CrewdsonΟ Gregory Crewdson προτιμά να τραβά φωτογραφίες σε μικρές πόλεις των προαστίων της Αμερικανικής Ηπείρου. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τον αμερικανικό τρόπο ζωής και τις ανθρώπινες σχέσεις. Συχνά στις εικόνες του παρουσιάζεται μια σουρεαλιστική εκδοχή της πραγματικότητας όπου εμπεριέχουν τη μελαγχολία και κάνουν τον θεατή να ενοχλείται. Συχνός επίσης είναι και ο δυσδιάκριτος διαχωρισμός της φαντασίας από την πραγματικότητα. Οι φωτογραφίες του αντικατοπτρίζουν κατά κάποιον τρόπο και τον ψυχισμό του. Μετά το διαζύγιό του μετακόμισε στην Αμερικανική ύπαιθρο και φωτογράφιζε καθημερινές σκηνές γεμάτες συναισθήματα. Η ανθρώπινη αποξένωση μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και η ματαιοδοξία είναι θέματα που θίγει συχνά. Επίσης ο θάνατος, ο χωρισμός , η μοναξιά και η θλίψη μονοπωλούν το ενδιαφέρον σχεδόν σε όλες του τις λήψεις.

 

 

Δεν ψάχνω επιτηδευμένα κάτι σκοτεινό και θλιβερό. Στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνομαι την ώρα που δημιουργώ. Πάντα προσπαθώ να δημιουργήσω ομορφιά, να αποκαλύψω την ελπίδα και να δείξω την αίσθηση της επιθυμίας και της προσμονής που υπάρχει στην απομόνωση και στην μοναξιά και να αποτυπώσω την αναζήτηση για κάτι μεγαλύτερο μέσα από το έργο μου.

Gregory Crewdson

 

Gregory Crewdson

 

 

 

Δείτε επίσης:

10 μαθήματα από τον φωτογράφο Alex Webb (part I)

10 μαθήματα από τον φωτογράφο Alex Webb (part IΙ)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Καραγεώργου

Ονομάζομαι Ελένη Καραγεώργου, είμαι 26 χρονών, και ζω στον Πειραιά όπου και μεγάλωσα. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου πάνω στη φωτογραφία το 2017. Έχω ξεκινήσει να κάνω τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στο χώρο της φωτογραφίας έχοντας την ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι που με κάνει να νιώθω χαρούμενη και δημιουργική. Περισσότερο χαρούμενη βέβαια με κάνουν τα ταξίδια,συνεπώς όποτε έχω την ευκαιρία ταξιδεύω και το απολαμβάνω πολύ! Αυτά τα στοιχεία νομίζω με χαρακτηρίζουν περισσότερο, η συνέχεια μέσα από τα άρθρα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;