6 από τους σημαντικούς φωτογράφους του κόσμου

Η τέχνη της φωτογραφίας έχει μπει στη ζωή μας σχετικά πρόσφατα. Ξεκίνησε για την καταγραφή γεγονότων και στιγμών και εξελίχθηκε σε τέχνη. Αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχαν κάποιοι ταλαντούχοι φωτογράφοι να εξερευνήσουν τις πιο καλλιτεχνικές πλευρές της φωτογραφίας . Σήμερα ,λοιπόν, θα μιλήσουμε για τους σημαντικούς φωτογράφους που ανέδειξαν αυτή την τέχνη.

Ansel Adams

σημαντικούς φωτογράφους
Πηγή: https://assets.community.lomography.com

Υπήρξε ένας από τους σημαντικούς φωτογράφους του 20ου αιώνα. Είναι γνωστός  για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του με θέματα που περιστρέφονταν κυρίως γύρω από τη φύση! Λένε πως κανείς δεν έχει αποτυπώσει την φύση με τον τρόπο που το έκανε εκείνος. Κατέγραφε εντυπωσιακά τοπία άγριας φυσικής ομορφιάς σε έντονο κοντράστ. 

σημαντικούς φωτογράφους
Πηγή :https://static.photocrowd.com

 

Henri Cartier-Bresson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:https://www.magnumphotos.com

Επίσης, ένας πολύ σημαντικός φωτογράφος του 20ου αιώνα. Θεωρείται ένας από τους “πατέρες” της φωτοδημοσιογραφίας με το έργο του να δέχεται καθολικής αναγνώρισης. Επιπλέον, είναι ο δημιουργός της “αποφασιστικής στιγμής”, φωτογράφιζε την στιγμή που γίνεται κάποιο σημαντικό γεγονός. Ήταν εκείνος που τις καινοτομίες του τις ακολούθησαν σταδιακά όλες. Για παράδειγμα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά φιλμ των 35mm το οποίο εκ των υστέρων έγινε σταδιακά αποδεκτό από όλους.

 

Πηγή: https://www.politikalesvos.gr

Andre Kertesz

σημαντικούς φωτογράφους
Πηγή: https://frapress.gr

Πολύ γνωστός Ούγγρος σημαντικός φωτογράφος που ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος το 1894. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο μετανάστευσε στην Γαλλία όπου το έργο του έγινε σιγά σιγά στον χώρο της φωτογραφίας. Ήταν ,επιπλέον, και δάσκαλος φωτογραφίας με ρηξικέλευθη φωτογραφική ματιά στην φωτογραφική σύνθεση. Οι ανορθόδοξες γωνίες που επέλεγε να προσεγγίσει το θέμα του μπορεί να μην έγιναν αποδεκτές από το ευρύ κοινό αλλά τον ανέδειξε στον καλλιτεχνικό χώρο και σήμερα πια θεωρείται ένας αξεπέραστος ογκόλιθος της φωτογραφίας.  

 

σημαντικούς φωτογράφους
Πηγή: https://susanspiritusgallery.com

Dorothea Lange

σημαντικούς φωτογράφους
Πηγή: https://i.pinimg.com

Επιτέλους, και μία γυναίκα! Μία γυναίκα φωτορεπόρτερ που έκανε μεγάλη αίσθηση με της φωτογραφίες της την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί απεικόνισε τον πόνο , τον εξευτελισμό και την ανέχεια χωρίς υποκριτικό τρόπο ή μελό.  Οι εικόνες με τις μετανάστριες της παραμένουν από τις πιο γνωστές δουλειές φωτογράφων στα χρονικά, δίνοντας στην τραγωδία τον εξανθρωπισμένο τόνο που τόσο της έλειπε.

σημαντικούς φωτογράφους
Πηγή: https://media.wsimag.com/

Diane Arbus

σημαντικούς φωτογράφους
Πηγή: https://cdn-images-1.medium.com

Με όλους τους τύπους περιθωριακών και μειονοτήτων της κοινωνίας να περνάνε από το φωτογραφικό  φακό αυτής της ακραία πειραματικής αυτής φωτογράφου. Η Arbus εισήγαγε νέα δεδομένα στις φωτογραφικές συζητήσεις γύρω από την τέχνη που υπάρχει στις απλές , ασχημάτιστες και απροετοίμαστες φωτογραφίες.

σημαντικούς φωτογράφους
Πηγή: http://pixel.nymag.com

Jerry Uelsmann

σημαντικούς φωτογράφους
Πηγή: https://3.bp.blogspot.com

Ένας από τους σημαντικούς φωτογράφους Αμερικάνους του 20ου αιώνα που θεωρείται και από τους πρώτους που δοκίμασαν το φωτομοντάζ. Δημιούργησε πρώτος μερικές από τις μοναδικές και παράδοξες φωτογραφίες κάνοντας εξαιρετική δουλειά στον σκοτεινό θάλαμο του.

σημαντικούς φωτογράφους
Πηγή: https://www.all-about-photo.com

Αυτοί είναι μερικοί από τους σημαντικούς φωτογράφους που έδωσαν μία καλλιτεχνική πνοή στην τέχνη της φωτογραφίας. Εύχομαι να σας άρεσαν και να σας ενέπνευσαν όπως και εμένα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάφνη Νικητοπούλου

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;