5 λάθη που κάνουν οι αρχάριοι φωτογράφοι

αρχάριοι φωτογράφοι

 

Ο ενθουσιασμός και ο υπερβολικός ζήλος που έχουμε όταν ασχολούμαστε με πράγματα που μας γεμίζουν μας οδηγούν σε ορισμένα λάθη. Λάθη που αφορούν την τεχνική της φωτογραφίας από αρχάριους φωτογράφους θα σας εξηγήσω σ΄αυτό το άρθρο.

Λανθασμένα κοψίματα
Έχετε κοιτάξει ποτέ τη φωτογραφία κάποιου και ρωτήσατε “γιατί τους έκοψες τα πόδια ή τα χέρια τους;” Τέτοιου είδους κοψίματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ”χτυπούν” στο ανθρώπινο μάτι. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να συμβεί ή να διακρίνεται κάποιος λόγος ο οποίος να εξυπηρετεί κάπου μέσα στο κάδρο. Βέβαια κάτι τέτοιο μη το επιχειρείτε σ΄αυτό το πρώιμο στάδιο που βρίσκεστε φωτογραφικά.

Υπάρχει και το κατακόρυφο
Ένα πράγμα που παρατηρείτε συχνά στους νέους φωτογράφους είναι ότι χρησιμοποιούν μόνο την κάμερα τους σε λειτουργία τοπίου, δηλαδή οριζόντια. Μοιάζει σα να μην  σκέφτονται να γυρίσουν τις κάμερές τους για να φωτογραφίσουν κατακόρυφα. Γι΄αυτό δοκιμάστε να γυρίσετε την κάμερα κάθετα και να δείτε σε ένα άλλο κάδρο.  – (Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν είστε εξοικειωμένοι με τη μηχανή σας ή δε νιώθετε άνετα να φωτογραφίζετε σε κοινή θέα και είστε αγχωμένοι και διστακτικοί. Παρατηρήστε τον εαυτό σας και χαλαρώστε αν συμβαίνει αυτό.)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντράρετε
Όταν φωτογραφίζετε τοπία ή οτιδήποτε έχει γραμμή ορίζοντα, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τον ορίζοντα σε μια από τις τρίτες γραμμές. Ο κανόνας των τρίτων είναι ένας από τους υπολογιστικούς οδηγούς για τη φωτογραφία. Καθώς θα βελτιώνετε το επίπεδο σας θα ακούτε όλο και περισσότερο γι΄αυτό. Μην το ξεχνάτε και προχωρήστε.

Δεν κοιτάζετε πίσω από το θέμα σας
Ένα σημαντικό που πρέπει να προσέχετε είναι ο χώρος πίσω από τα θέματά σας. Πόσες φορές έχει βρεθεί το γνωστό κλαδί πίσω από κάποιο πρόσωπο που φωτογραφίσατε εσείς ή έχετε παρατηρήσει σε άλλο φωτογράφο; Παρατηρήστε με προσοχή και μετακινηθείτε και εσείς και το μοντέλο σας. Ακόμη μπορείτε να αλλάζετε γωνία και ύψος μέχρι να βρεθεί η λήψη που θέλετε.

Επεξεργασία
-Φίλτρα,hdr, στραβός ορίζοντας, καμμένα κλπ ενώ δε ξέρεις να καδράρεις. Όσο καλά και να γνωρίζεις τα προγράμματα επεξεργασίας αν δεν έχεις μάθει τα βασικά δε θα βγάλεις καλές φωτογραφίες. Έχε στο νου σου ότι για να σπάσεις τους κανόνες πρέπει να τους μάθεις και να τους κατέχεις, το να ”ομορφαίνεις” μια φωτογραφία με επεξεργασίες φίλτρα κ.α δεν σε βοηθάει, ούτε σε θα εξελίξει φωτογραφικά.

 

*Μελετήστε μεγάλους φωτογράφους, μάθετε καλά το φωτογραφικό μέσο που χρησιμοποιείτε, κατανοήστε και εφαρμόστε τους κανόνες φωτογραφίας, και εξασκηθείτε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρτσά Μαριάννα

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;