4 λάθη που κάνουν οι νέοι φωτογράφοι

Τόσα πολλά «πρέπει» που πρέπει να ακολουθήσεις και τόσα πολλά Φωτογραφικά λάθη που θα κάνεις ξεκινώντας την φωτογραφία. Επαγγελματικά ή ακόμη και ερασιτεχνικά ως χόμπι η φωτογραφία έχει αρκετούς κανόνες που αν τους ακολουθείς πιστά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Σήμερα όμως δεν θα επισημάνουμε τους κανόνες, αλλά 4 από τα πιο συχνά λάθη που δεν κάνουν μόνο οι νέοι φωτογράφοι.

1. Τοποθετούν το μοντέλο/αντικείμενο στο κέντρο της φωτογραφίας

Κάποτε το θεωρούσαμε φυσικό και επόμενο.  Η ιδέα να βρίσκεται το subject μας στο κέντρο της φωτογραφίας ανήκει όμως στο παρελθόν. Μετακινήσετε το στα δεξιά ή προς τα αριστερά αν δεν μπορείτε να αλλάξετε θέση οι ίδιοι. Το αποτέλεσμα αμέσως γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον και λιγότερο ξεπερασμένο.

2. Crooked horizon

Φωτογραφίζοντας τον ορίζοντα σε ένα ηλιοβασίλεμα παραδείγματος χάρη, σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να τον φωτογραφίσουμε ακριβώς ευθυγραμμισμένο με την πρώτη φορά. Ειδικότερα οι νέοι φωτογράφοι κάνουν αυτό το λάθος, ίσως γιατί είναι αφηρημένοι ή δίνουν την προσοχή τους άλλου. Μήπως τελικά είναι αρκετά δύσκολο για την πλειοψηφία των φωτογράφων; Δυστυχώς οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται όταν η φωτογραφία έχει φτάσει στο κομμάτι του editing και δεν μπορεί να διορθωθεί κατά την λήψη. Για καλή μας τύχη όμως κάπου εδώ έρχεται αυτό το μαγικό εργαλείο straighten tool, που θα επαναφέρει την ισορροπία στην εικόνα μας.

3. Κόκκινα ρούχα σε φωτογράφιση

Το συγκεκριμένο Don’t το έχω ξανά αναφέρει σε κάποιο προηγούμενο άρθρο μου, όμως ένιωθα την ανάγκη να σταθώ λίγο παραπάνω αυτή την φορά. Εαν θέλεις το μοντέλο σου στο τέλος της φωτογράφησης, σε όλες τις λήψεις να έχει κόκκινα μάτια, χωρίς καν την βοήθεια του φλας σου τότε η κόκκινη μπλούζα σου αποτελεί must wear. Παρόλαυτα εάν κυνηγάς ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αποχωριστείς τα κόκκινα ρούχα σου για την ημέρα της φωτογράφισης. Επέλεξε να κινηθείς σε πιο basic χρωματισμούς όπως λευκό, μαύρο ή και γκρι.

Advertisement

4. Λάθος φακός

Ένας λάθος φακός σε μια φωτογραφία είναι σαν το λάθος υλικό σε μια συνταγή. Επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα ή το παραμορφώνει. Είναι καλό να γνωρίζουμε ποιος φακός είναι ιδανικός για κάθε αντικείμενο που φωτογραφίζουμε, δεν είναι όλοι για όλα. Παράδειγμα ένας καλός φακός για φωτογραφία πορτρέτων είναι μεταξύ άλλων και ο Nikon 35mm f/1.8G. Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας για κάθε αντικείμενο με τον φακό που είναι ιδανικός για την κάθε περίπτωση.

Οι νέοι αλλά και παλιοί φωτογράφοι όπως είναι λογικό δεν είναι άριστοι. Η ενημέρωση και η εξάσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να ελαττωθούν όλα αυτά τα λάθη και να επιτευχθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα. Μην περιμένετε το τέλειο αποτέλεσμα με την πρώτη λήψη, γιατί δύσκολα θα το βρείτε. Αν χρειαστούν 100 προσπάθειες το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει σίγουρα.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Με ρίζες από νότια Αφρική και Ελλάδα, μετακόμισα φέτος στην Αθήνα για να ξεκινήσω τις σπουδές μου στο styling και το μακιγιάζ.Γράφω τα τελευταία 2 χρόνια στο δικό μου blog για διαφορά θέματα μόδας,τα trends, το lifestyle και τα ταξίδια που λατρεύω να κάνω. Το ενδιαφέρον μου για την φωτογραφία γεννήθηκε μέσα από τα περίεργα και εντυπωσιακά concept που υπάρχουν γύρω μας και τις δυνατότητες της μόδας φωτογραφικά. Ελπίζω να ερωτευτείτε την ροζ αισθητική μου μέσα από τα άρθρα μου όσο και εγώ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;