1920: πώς ήταν η ζωή 100 χρόνια πριν

πηγή εικόνας: Branger/Roger Viollet via Getty Images

 

Ζώντας στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε πώς ήταν η ζωή εκατό χρόνια πριν. Τότε οι άνθρωποι κοίταζαν αντί για την οθόνη του κινητού τους, τα μάτια του συνομιλητή τους. Μπορεί το 1920 να φαίνεται αρκετά μακριά, ωστόσο, μια συλλογή 11 φωτογραφιών έρχεται να μας “υπενθυμίσει” πώς έμοιαζε ο κόσμος τότε. Η δεκαετία του 1920 υπήρξε μια από τις πιο προοδευτικές δεκαετίες του παρελθόντος. Οι τέχνες, ο πολιτισμός και οι τεχνολογικές ανακαλύψεις γνώρισαν ιδιαίτερη άνθιση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 1920
Πηγή εικόνας: Underwood Archives/Getty images

Η αυτοκινητοβιομηχανία πέρασε σε μια καινούργια εποχή όπου τα στιλάτα οχήματα άφησαν ισχυρό στίγμα, αποτελώντας σήμα κατατεθέν της δεκαετίας. Τότε έκανε την εμφάνιση του και το διάσημο Ford Model T, το πιο χαρακτηριστικό όχημα της δεκαετίας του 1920.  Αυτό ήταν το αυτοκίνητο που πουλούσε η εταιρία της Ford σε μια προσπάθεια να κάνει το αυτοκίνητο πιο προσιτό στη μεσαία τάξη.

 

 1920
Πηγή εικόνας: Popperfoto via Getty Images/Getty Images

 

Μεταξωτά χαλαρά υφάσματα, καπέλα, κρόσσια και γούνες χαρακτήριζαν τη μόδα της εποχής που εξύψωναν τη γυναικεία φινέτσα. Αν και ο τρόπος που ντυνόμαστε σήμερα είναι τελείως διαφορετικός, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι μόδες έρχονται και φεύγουν. Στο προσεχές μέλλον είναι πολύ πιθανόν η μόδα του 1920 να επιστρέψει με μια πιο εκσυγχρονισμένη μορφή.

 

 1920
Πηγή εικόνας: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

 

Ωστόσο, ο -με τα μάτια του σήμερα- συντηρητικός τρόπος ένδυσης δεν είχε καμία σχέση με την προοδευτικότητα τις πολιτικής σκηνής. Τότε, ήταν που οι σουφραζέτες έκαναν τη δική τους προσπάθεια για να κατοχυρώσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Στην Ελλάδα το δικαίωμα ψήφου για τη γυναίκα κατοχυρώθηκε το 1934. Μόλις 14 χρόνια αργότερα από την 19η τροποποίηση του Aμερικανικού Συντάγματος που επέτρεψε τη γυναικεία ψήφο.

 

 

 

1920
Πηγή εικόνας: Bettmann/Contributor

Εκατό χρόνια πριν, ο πιο διαδεδομένος χορός ήταν το Charleston. Έγινε διάσημος μέσα από το ”Runnin’ Wild” μιας θεατρικής παράστασης στο Broadway το 1923. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τότε ότι στο μέλλον οι αίθουσες χορού θα γέμιζαν από χορευτές regaeton και k pop;

 

1920
Πηγή εικόνας: Transendental Grapgics/Getty Images

Πολύ διαδεδομένη ήταν και η jazz μουσική. Μεγάλα αστέρια της jazz σκηνής έκαναν το ντεμπούτο τους τη δεκαετία του 1920. Ο Louis Armstrong και ο Jelly Roll Morton ήταν δύο από αυτά. Στις μέρες μας η μουσική βιομηχανία προσανατολίζεται προς την τραπ μουσική σκηνή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το μοναδικό μουσικό είδος που προτιμούν οι ακροατές. 

 

 

 1920
Πηγή εικόνας: Η. Armstrong Roberts/Retrofile/Getty Images

 

Πολύ πριν το Instagram οι άνθρωποι πόζαραν στον φωτογραφικό φακό αποτυπώνοντας στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης σε δημόσιους χώρους, όπως στην προκείμενη περίπτωση, σε ένα Λουνα Παρκ. Φυσικά, οι φωτογραφίες ήταν για ιδία χρήση, σε αντίθεση με το σήμερα, που προσωπικές φωτογραφίες παρελαύνουν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

1920
Πηγή εικόνας: Bettmann/Contributor

 

Και ενώ, εν έτει 2020 έχουμε την ευχέρεια να πληροφορούμαστε για το τι συμβαίνει στον κόσμο, ανά πάσα ώρα και στιγμή, από πολλά μέσα και ποικίλες πλατφόρμες, εν έτει 1920 τον μοναδικό τρόπο ενημέρωσης αποτελούσε η εφημερίδα. Τον Νοέμβριο του 1920 εξέπεμψε για πρώτη φορά η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή προσθέτοντας κάτι καινούργιο στην καθημερινότητα της εποχής.

 

 1920
Πηγή εικόνας: Keystone- France/Gamma- Keystone via Getty Images

 

Ούτε οι συσκευές σταθερής τηλεφωνίας είχαν την ίδια μορφή με τη σύγχρονη εκδοχή τους. Το τηλέφωνο ήταν ενσωματωμένο στον τοίχο, όπως φαίνεται αριστερά της φωτογραφίας, ενώ το ακουστικό συνδεόταν με καλώδιο. Τα έξυπνα τηλέφωνα είναι ταυτόχρονα πρακτικά και προσιτά, σε αντίθεση με τα τηλέφωνα της δεκαετίας του 1920.

 

1920
Πηγή εικόνας: Touring Club Italiano/Mark/Universal Images Group via Getty Images

 

Εκτός από την τεχνολογία της εποχής οι φωτογραφίες μαρτυρούν και τον τρόπο διασκέδασης. Από την μια πλευρά η αστική τάξη έκανε υπερατλαντικά υπερπολυτελή ταξίδια με κρουαζιέρα, στα οποία διεξάγονταν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Από την άλλη, η μεσαία τάξη απολάμβανε το ρόφημά της στο φαρμακείο, το οποίο λειτουργούσε πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο και ως χώρος όπου σερβίρονταν ποτά.

 

1920
Πηγή εικόνας: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

 

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες, αναρωτιέται κάποιος αν τα επόμενα 100 χρόνια οι άνθρωποι θα κοιτούν παλιές φωτογραφίες και αυτό που θα αντικρίζουν θα είναι κάτι το τελείως άγνωστο. Η αλήθεια είναι πως μέσα από 11 φωτογραφίες δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το αν νοσταλγεί στιγμές που δεν έχει καν ζήσει, αλλά μπορεί να ελπίζει πως οι φωτογραφίες του 2020 που θα δουν οι άνθρωποι του 2120 θα αποπνέουν την αντίστοιχη αίγλη.

 

Πηγές:

  • Schild,D.(2020).50 nostalgic photos of what the world looked like in the 1920s.INSIDER.https://www.insider.com/photos-of-1920s-100-years-ago-2020 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Καδέρη

Γεια σας!Είμαι η Κωνσταντίνα και είμαι 20 χρονών. Σπουδάζω στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πολύ πρόσφατα ξεκίνησα να αρθρογραφώ εδώ στο MAXMAG. Αν τα άρθρα μου σας δίνουν την ποιο ασήμαντη αφορμή για να χαμογελάσετε, έχω πετύχει τον στόχο μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;