10 κανόνες για τη φωτογραφία που πρέπει να ακολουθείς αν θες να πετύχεις

Υπάρχουν άραγε κανόνες στην τέχνη; Αν και αυτό μπορεί, να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση εμείς σήμερα, θα υποστηρίξουμε ότι υπάρχουν. Αλλά ο μοναδικός σκοπός τους είναι,για να την κάνουν καλύτερη και,να την εξελίξουν. Ποτέ για να την περιορίσουν. Ακολουθώντας λοιπόν κάποια τεχνικά ή αισθητικά βήματα, μπορείς,να εξελίξεις το χόμπι σου και,να το κάνεις επάγγελμα καθώς και την κλίση σου, ταλέντο. Πως θα το κάνεις αυτό; Ξεδίπλωσε τις φωτογραφικές σου δυνατότητες, χρησιμοποιώντας ως βάση τις παρακάτω συμβουλές. Πάμε λοιπόν να δούμε 10 κανόνες για τη φωτογραφία που πρέπει να ακολουθείς αν θες να πετύχεις!

10 κανόνες για τη φωτογραφία

 

 

1.”Λιώσε” την κάμερα σου

10 κανόνες για τη φωτογραφία Η κάμερα σου πρέπει, να είναι η προέκταση του ματιού σου. Η ακόμα καλύτερα, το μάτι σου το ίδιο! Πρέπει,να ξέρεις όλες τις δυνατότητες της,αλλά και τις αδυναμίες της,καθώς και τον τρόπο να τις εκμεταλλευτείς και,να δημιουργήσεις εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εξερεύνησε όλες τις επιλογές,που σου δίνουν οι ρυθμίσεις-εννοείται πάντα στο manual mode-και μην διστάσεις, να δοκιμάσεις και κάτι που πιστεύεις,ότι ίσως δεν θα σου επέφερε ένα καλό αποτέλεσμα. Η τελική εικόνα όμως, μπορεί και να σε εκπλήξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. Μην πυροβολάς ασύστολα

10 κανόνες για τη φωτογραφία Ειδικότερα, όταν είμαστε στο επίπεδο του αρχάριου, οι φωτογράφοι τείνουμε,να πανικοβαλλόμαστε για το ”capturing” της τέλειας στιγμής, με αποτέλεσμα να ”βαράμε” αμέτρητα κλικ,χωρίς ουσιαστικά να ξέρουμε τι τραβάμε. Αυτό όταν συμβαίνει, πολλές φορές όχι μόνο φαίνεται στην εικόνα,και το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αυτό το οποίο θέλαμε, αλλά δεν απολαμβάνουμε και εμείς οι ίδιοι την διαδικασία, που αυτό είναι και ο κυριότερος σκοπός της τέχνης. Η εσωτερική απόλαυση της δημιουργίας. Επιπλέον, μια τέτοια ασύστολη χρήση του κλείστρου, βλάπτει την ίδια την μηχανή σου.

 

3.Φωτογράφιζε με βάση ένα κόνσεπτ

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι δεν βγάζουν κάτι, που απλά το βρήκαν και είναι ωραίο, αλλά παίρνουν αυτό το ωραίο στοιχείο, που τους εμπνέει και το εκμεταλλεύονται, μετατρέποντάς το σε κάτι εντυπωσιακό και σύνθετο. Πριν πιάσεις την κάμερα σου, πρέπει να ξέρεις, τι θα τραβήξεις και πως θα το τραβήξεις. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνεις χρόνο, άσκοπα κλικ και η εικόνα σου, είναι πολύ πιο στοχευμένη στο θέμα. Πριν από οτιδήποτε άλλο επέλεξε, το είδος της φωτογραφίας με το οποίο θες, να ασχοληθείς και βρες επιμέρους θέματα, για να το παρουσιάσεις.

4. Σχεδίασε την σύνθεση και διάλεξε τα χρώματα πριν την φωτογράφηση

Ως φωτογράφος πρέπει, να έχεις άποψη για το τι τραβάς. Εσύ είσαι ο σκηνοθέτης. Εσύ επιλέγεις το χώρο, την σύνθεση, τα χρώματα, τα πρόσωπα ακόμα και το φως. Όλα είναι στο χέρι σου! Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό, να έχεις ένα πλάνο είτε σε σημειώσεις, είτε στο μυαλό σου, είτε ακόμη και σε σκίτσο, για το πως ακριβώς θα στήσεις τα αντικείμενα στο χώρο,και πως θα αξιοποιήσεις τον ίδιο χώρο, και πως θα ενσωματώσεις τα φωτογραφιζόμενα πρόσωπα -εάν και εφόσον υπάρχουν- μέσα σε αυτόν. Έτσι θα έχεις τον πλήρη έλεγχο της φωτογράφισης, και θα ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις, για να βγάλεις την καλύτερη φωτογραφία.

5. Ενσωμάτωσε 1-4 στοιχεία σε κάθε φωτογραφία  

10 κανόνες για τη φωτογραφία Στα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, στο τομέα της φωτογραφίας, πολλές φορές θα ακούσεις την φράση: ”Η φωτογραφία είναι αφαίρεση” και αυτό, κατά περιπτώσεις είναι αληθές. Μια σύνθεση είναι πετυχημένη, όταν είναι ξεκάθαρη. Όταν ενσωματώνεις πολλά στοιχεία μέσα στο κάδρο, χάνεται το θέμα και το νόημα το οποίο, επιδιώκεις να επικοινωνήσεις οπτικά. Κάνε την σύνθεσή σου, όσο πιο ”μινιμαλ” μπορείς και θες, συμπεριλαμβάνοντας στο κάδρο μόνο τα πράγματα, που υπηρετούν το θέμα,και πάντα να αποφεύγεις τα περιττά στοιχεία και το υπερβολικό negative space στο κάδρο. Αν θες ,να ακολουθήσεις μια τέτοια σύνθεση, μείνε με 1-4 στοιχεία ανά κάδρο.

6. Φτιάξε ”wow” φωτογραφίες

10 κανόνες για τη φωτογραφία Πλέον όλοι είμαστε, λίγο-πολύ φωτογράφοι. Φωτογραφίες υπάρχουν παντού, όπου και να γυρίσεις, όπου και να κοιτάξεις. Καλές φωτογραφίες όμως, δεν υπάρχουν παντού. Αν θες να τραβήξεις ένα τοπίο, μην το βγάλεις σαν τουρίστας.Παραδείγματος χάριν, από το ύψος του ματιού, σε ευθεία γραμμή από το θέμα και, χωρίς ενδιάμεσα πλάνα. Μια τέτοια φωτογραφία πιθανότατα θα είναι βαρετή, και δεν θα τραβήξει πολλά βλέμματα. Χρησιμοποίησε όλη σου την φαντασία, και τράβα κάτι, που δεν έχεις ξαναδεί κάπου σε κάποια άλλη φωτογραφία. Ακόμα και αν δεν είναι αυτή η λήψη η πρώτη σου επιλογή, δοκίμασε τη! Και να μην βγει η καλύτερη, αν μη τι άλλο, θα είναι κάτι διαφορετικό.

 

7. Βρες την αισθητική σου και εφάρμοσε την σε όλες σου τις φωτογραφίες

10 κανόνες για τη φωτογραφία Όταν χαζεύεις φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα, τι σου τραβάει περισσότερο την προσοχή; Οι HDR εικόνες και τα έντονα χρώματα; Οι πιο γήινες και ήπιες χρωματικά εικόνες, με κυρίαρχο το μαύρο και το άσπρο; Οι μονοχρωμίες και οι κινηματογραφικές λήψεις; Ότι σου τραβάει το βλέμμα, αυτό σε ενδιαφέρει. Άρα με αυτό πρέπει να ασχοληθείς, και να το εξελίξεις παραπέρα. Βρες λοιπό, το στυλ των φωτογραφιών σου, και εφάρμοσε το σε όλες τις φωτογραφίες σου, ώστε αυτή η αισθητική να δημιουργεί την φωτογραφική σου υπογραφή.

 

8. Δημιούργησε το brand σου και πούλησε το σωστά

10 κανόνες για τη φωτογραφία Το πιο σημαντικό στην τέχνη και όχι μόνο είναι,πώς παρουσιάζεις το έργο σου. Εδώ, έρχεται το μάρκετινγκ. Πρέπει, να παρουσιάσεις τον εαυτό σου σαν καλλιτέχνη, να τον περιγράφεις και στην συνέχεια, να εξηγήσεις σιωπηλά τα έργα σου. Ξεκίνα δημιουργώντας ένα μικρό ”κοινό”, σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Στην αρχή θα είναι οι φίλοι σου, μετά διεύρυνε αυτόν τον κύκλο. Όσο πιο πολλούς έχεις, να βλέπουν τις δημιουργίες σου, τόσα πιο εποικοδομητικά σχόλια θα λαμβάνεις για αυτές. Εν ολίγοις, βρες το κοινό στο οποίο θες, να απευθυνθείς. Σε ποιον δηλαδή θα ήθελες, να δείξεις τις φωτογραφίες σου, και παρουσίασε τες με έναν τρόπο που ,δεν θα μπορέσουν να μην σταματήσουν και να τις  κοιτάξουν.

 

9. Μην ντρέπεσαι να πλησιάσεις μοντέλα και εταιρίες

10 κανόνες για τη φωτογραφία Καλώς ή κακώς, η επαγγελματική αποκατάσταση των φωτογράφων στην Ελλάδα, είναι μάλλον δυσχερής. Ωστόσο ευκαιρίες υπάρχουν για τα μυαλά, που ξέρουν να τις δημιουργούν. Προσέγγισε χώρους ή πρόσωπα που θα ήθελες, να τους φωτογραφίσεις, δώσε τους ένα κόνσεπτ για να δείξεις, ότι ξέρεις τι κάνεις και ένα λόγο για να δεχτούν. Πολλές φορές θα ακούσεις όχι, αλλά σίγουρα θα ακούσεις κάποια ναι. Αυτά τα ναι να είσαι σίγουρος/η ότι κάποια στιγμή και με κάποιο τρόπο, θα σου ανοίξουν επαγγελματικές πόρτες.

 

10. Φτιάξε site και στόλισε το με την ίδια αισθητική που χρησιμοποιείς και στις φωτογραφίες σου

10 κανόνες για τη φωτογραφία Αν και η δημιουργία ενός επαγγελματικού site, είναι ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία, αν θες να παρουσιάσεις την δουλειά σου, μπορείς να βρεις και πιο οικονομικούς τρόπους. Ένας από αυτούς, είναι η αναδυόμενη πλατφόρμα του SquareSpace.Η πλατφόρμα, σου δίνει την δυνατότητα, μέσα από μια γκάμα έτοιμων templates να φτιάξεις και, να στιλιζάρεις το δικό σου site. Είναι αλήθεια, ότι έχει λάβει εξαιρετική αναγνώριση στον κόσμο του μάρκετινγκ και, είναι μια καλή επιλογή, περισσότερο οικονομική και φυσικά επαγγελματική για να αναδείξεις την δουλειά σου.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δαναη Ζαχαριου

Γεννήθηκα πριν 23 καλοκαίρια και είμαι προιόν της πρωτεύουσας, αν και δεν την αγαπώ όσο την ύπαιθρο. Απόφοιτη Παντείου Πανεπιστημίου, με τετραετής θητεία στην πλάτη, σπούδασα στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, δημοσιογραφία και μάρκετινγκ. Τώρα εκτονώνω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες μέσω της τέχνης της φωτογραφίας, την οποία σπουδάζω ως ειδίκευση σε γνωστό Ιεκ. Ως γνήσιος δίδυμος, βαριέμαι εύκολα, είμαι ανήσυχη και περίεργη, για αυτό μαρέσει να ψάχνομαι και να μαθαίνω νέα πράγματα χωρίς σταματημό. Οι μεγάλες μου λατρείες είναι τα ταξίδια, τα ζώα, ο κινηματογράφος, η επιστήμη, η μουσική -ροκ, τζαζ, rnb, country- , τα βιβλία -ξεκάθαρα παθιάρα και αχόρταγη αναγνώστρια- και φυσικα, η φωτογραφία. Συμβουλεύομαι τον σκύλο μου για όλες τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής μου και το μόττο μου είναι ΄΄Αν δεν μπορείς, κάν'το΄΄.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;