Τα οφέλη των μανιταριών και…οι ομοιότητες με τον άνθρωπο

Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Τα οφέλη των μανιταριών δεν περιορίζονται μονάχα στην πλούσια γεύση τους. Είναι αλήθεια, πως όταν ευχαριστιέται ο ουρανίσκος μας, ελάχιστοι από εμάς, αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες για την πηγή της απόλαυσής μας. Εν προκειμένω όμως, αξίζει η διαδικασία καθώς τα ποικίλα οφέλη των μανιταριών δύνανται να  μας συναρπάσουν.

Οφέλη των μανιταριών

Δύσκολα θα συναντήσουμε κάποιον ο οποίος δεν έχει δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή του μανιτάρια. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν για τα ποικίλα οφέλη των μανιταριών τόσο στην υγεία μας όσο και στο περιβάλλον. Είναι αποδεδειγμένο ότι, τα μανιτάρια παίζουνσπουδαίο ρόλο στην προστασία του οικοσυστήματος.

Οι…ομοιότητες με τον άνθρωπο

Όσο παράξενο κι αν ακουστεί θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι τα μανιτάρια είναι, κατά κάποιο τρόπο, συγγενείς των ανθρώπων. Πράγματι, κάποιες λειτουργίες τους, δύνανται να επιβεβαιώσουν τον ιδιαίτερο αυτόν συλλογισμό. Τα μανιτάρια αναπνέουν και καταναλώνουν κι άλλες μορφές ζωής. Ενώ μέσω του ριζικού τους συστήματος, αναζητούν την κατάλληλη εκείνη συντροφιά που θα προσφέρει καρπούς. Χαρακτηριστικά και συνήθειες δηλαδή, που χαρακτηρίζουν και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ένα στοιχείο, το οποίο σε συνδυασμό με τα οφέλη τους, τα κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστά.

Συμβίωση και παρασιτισμός

Προκειμένου να επιβιώσουν τα μανιτάρια επιτελούν δύο λειτουργίες: τη συμβίωση και τον παρασιτισμό. Επιτελώντας τις, αναδεικνύονται και τα οφέλη των μανιταριών στο περιβάλλον. Μέσω της συμβίωσης, τα μανιτάρια συνδέονται με τα δέντρα. Κατά τη διαδικασία αυτήν, το μανιτάρι βοηθάει το δέντρο να προσλάβει από το έδαφος, μεταλλικά στοιχεία και νερό. Από την άλλη, το δέντρο προσφέρει στο μανιτάρι τους υδατάνθρακες που χρειάζεται.

Μέσω του παρασιτισμού, τα μανιτάρια (κατά κύριο λόγο τα μικροσκοπικά) ζουν σ’ έναν υγιή ξενιστή (δέντρο, φυτό, έντομο), χωρίς να τον σκοτώσουν. Ταυτόχρονα, μπορούν να επιβιώσουν και σε ανθυγιεινούς, επιταχύνοντας το θάνατό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μυκήλιο

Τα οφέλη των μανιταριών στο περιβάλλον έχουν πολλές πλευρές. Αρχικά οφείλουμε να αναφερθούμε στο μυκήλιο, το οποίο αναλαμβάνει την καλή δουλειά. Το μυκήλιο είναι ένα δίκτυο κυττάρων τα οποία συνδέονται για να σχηματίσουν το μανιτάρι. Πρόκειται για ένα σύστημα ριζών, το οποίο βρίσκεται κάτω από τη γη, και βοηθάει το μανιτάρι, να βρει τροφή και να μεγαλώσει.

οφέλη των μανιταριών
Πηγή εικόνας: www.harvesttotable.com

Οφέλη των μανιταριών στο περιβάλλον

Ο πρωταρχικός ρόλος των μανιταριών στο περιβάλλον είναι η αποσύνθεση. Η διαδικασία αυτή εκτελείται από το μυκήλιο. Η συμβολή των μανιταριών στο περιβάλλον είναι το φιλτράρισμα του νερού από το μυκήλιο και η απομάκρυνση των υδρογονανθράκων σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλή ραδιενεργό ρύπανση.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μακροπρόθεσμα το μυκήλιο θα έχει την ικανότητα να αντικαταστήσει τα ζωϊκής προέλευσης προϊόντα σε ρούχα και τρόφιμα. Άξιο αναφοράς, είναι και το γεγονός, ότι, σύμφωνα με πηγές, η NASA έχει προτείνει ακόμη και τη δημιουργία σπιτιών από μυκήλιο στον Άρη!

Έρευνες και πειράματα

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθούμε στον Paul Staments. Στον άνθρωπο, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα και στη μελέτη των μανιταριών. Η εταιρία που έχει ιδρύσει, η Fungi Perfecti, προσφέρει στο κοινό ποικιλία προϊόντων που σχετίζονται με τα μανιτάρια, αλλά και εξοπλισμό για την καλλιέργεια βρώσιμων μανιταριών.

Τα πολυάριθμα πειράματα στα οποία έχει λάβει μέρος, αποδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη των μανιταριών στο περιβάλλον.

Πράγματι, έχει αποδειχτεί ότι το μυκήλιο, και συγκεκριμένα των oyster mushrooms (pleurotus ostreatus),  διαλύει τα πετρελαϊκά προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, είναι σε θέση να μετατρέψει τους υδρογονάνθρακες σε κυτταρική μορφή συμβάλλοντας στον καθαρισμό της περιοχής.

Επιπροσθέτως, το μυκήλιο είναι υπεύθυνο και για το φιλτράρισμα του νερού. Ειδικότερα, όταν αυτό καλλιεργείται σε μικρά κομμάτια ξύλου, τοποθετείται σε σάκους από λινάτσα κι έπειτα στο νερό (ποτάμια, λίμνες). Το μυκήλιο έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει από το νερό όλα τα βαρέα μέταλλα και τα τοξικά απόβλητα, τα οποία ευθύνονται για την περιβαλλοντική ρύπανση.

Ένας ακόμα θησαυρός της φύσης

Βλέπουμε λοιπόν, ότι τα μανιτάρια, αποτελούν έναν ακόμη θησαυρό της φύσης που πολλοί αγνοούσαν. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε για τα οφέλη που προσφέρουν τόσο στην υγεία μας, όσο και στο περιβάλλον. Ενώ γινόμαστε γνώστες αυτών, μας δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για να προστατεύουμε στο εξής και τα δύο.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Why we need mushrooms, ανακτήθηκε από www.motherearthnews.com, τελευταία επίσκεψη 24/11/2020
  2. Can mushrooms actually help save the planet?, ανακτήθηκε από www.science.howstuffworks.com, τελευταία επίσκεψη 24/11/2020
  3. The role of mushrooms in nature, ανακτήθηκε από www.m.espacepourlavie.com, τελευταία επίσκεψη 24/11/2020
  4. 6 Ways Mushrooms Can Help Save the Planet, ανακτήθηκε από www,crclr.org, τελευταία επίσκεψη 24/11/2020
  5. The Cultivation and Enviromental Impact Of Mushrooms, ανακτήθηκε από www.oxfordre.com, τελευταία επίσκεψη 24/11/2020
  6. How Mushrooms Can Save the World, ανακτήθηκε από www.discovermagazine.com, τελευταία επίσκεψη 24/11/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλίνα Αντωνοπούλου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;