Παθολογική ζήλια : Μπορεί να γίνει επικίνδυνη;

1 Αυγούστου 2019
ζήλια
Πηγή εικόνας : varvogli.gr

Μέσα σε μία σχέση οι εκδηλώσεις ζήλιας δεν είναι απαραίτητα κατακριτέες. Πολλοί τη θεωρούν και το “αλατοπίπερο” ώστε να διατηρηθεί η φλόγα μεταξύ των συντρόφων. Ένα σχόλιο του συντρόφου μας για το ωραίο σώμα κάποιας άλλης ή ένα βλέμμα θαυμασμού σε κάποιον περαστικό αρκούν για να ανάψουν τα αίματα. Όμως, θα ήταν υπερβολή να θεωρήσουμε κάτι από όλα αυτά ως συμπτώματα παθολογικής ζήλιας. Η διαφορά της φυσιολογικής με την παθολογική ζήλια είναι ότι η δεύτερη είναι καμουφλαρισμένη πίσω από την φαινομενική εκδήλωση “υπέρμετρης αγάπης”. Η εκδήλωση αυτής της παράφορης ζήλιας για τον σύντροφο είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές και να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητά του, πέρα από την ίδια τη σχέση.

Τα χαρακτηριστικά της παθολογικής ζήλιας

Θα μπορούσε κάποιος να ορίσει την παθολογική ζήλια ως μία υπερβολική εκδήλωση ζήλιας και κτητικότητας απέναντι στον σύντροφο. Όμως, είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Το άτομο που ζηλεύει παθολογικά δε ζηλεύει μόνο όσα βλέπει, ζηλεύει και όσα φαντάζεται πως μπορεί να συμβαίνουν. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργεί φανταστικά σκηνικά και προσπαθεί να τα επιβεβαιώσει αναζητώντας “ψεγάδια” στη συμπεριφορά του συντρόφου του. Μία ιδιαιτερότητα της παθολογικής ζήλιας αποτελεί το γεγονός ότι συνήθως εκπορεύεται από τα άτομα που διατηρούν “παράνομες σχέσεις”. Αιτία αυτού κρίνεται το γεγονός πως ξέρουν εξ ιδίοις τα σημάδια και δε θέλουν σε καμία περίπτωση να τους εξαπατήσει ο σύντροφός τους (με τον ίδιο τρόπο που τον εξαπατούν οι ίδιοι).

Η παθολογική ζήλια συνδέεται άρρηκτα με την εμμονή. Ο παθολογικά ζηλιάρης προσκολλάται πάνω στο σύντροφό του και προσπαθεί να τον χειριστεί. Μειώνει τις ελευθερίες του με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο και καθησυχάζεται μόνο ασκώντας απόλυτο έλεγχο στη σχέση. Ο ίδιος υποφέρει σχεδόν όσο και ο σύντροφός του που υφίσταται αυτή τη συμπεριφορά καθώς βρίσκεται σε μία συνεχή άμυνα απέναντι σε έναν κίνδυνο που ο ίδιος έχει πλάσει. Τα σχόλια για την εμφάνιση του συντρόφου, η κατασκοπεία του κινητού τηλεφώνου αλλά και η λεκτική βία και η αμφισβήτηση αποτελούν τα κύρια συμπτώματα αυτού του φαινομένου.

Διαβάστε επίσης  Τελειομανία: άγχος για την τελειότητα

Μπορεί η παθολογική ζήλια να γίνει επικίνδυνη;

Πέρα από το γεγονός ότι η παθολογική ζήλια καθιστά τη συμβίωση πιεστική και αφόρητη, είναι δυνατόν να έχει και πιο επικίνδυνες πτυχές. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά σωματικής βίας, τα οποία έχουν σημειωθεί κατά καιρούς σε ολόκληρο τον κόσμο ανάμεσα σε ζευγάρια τα οποία αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους προβλήματα. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι ιστορίες αυτές έχουν οδηγήσει ακόμα και στο έγκλημα, με τους θύτες να δηλώνουν πως “τυφλώθηκαν” από τη ζήλια τους και έπραξαν κατά αυτό τον βάναυσο τρόπο. Το άτομο που ζηλεύει παθολογικά, όπως αναφέραμε, συχνά φαντασιώνεται καταστάσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και μπορεί να πράξει με απρόβλεπτους τρόπους προκειμένου να εξαλείψει κάθε πιθανότητα να πέφτει θύμα εξαπάτησης ή απιστίας.

Advertisements
Ad 14

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εκδήλωση τέτοιων ακραίων συμπεριφορών δεν αποτελεί απόδειξη υπερβολικής αγάπης. Αντίθετα, πρόκειται για ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα το οποίο χρήζει βοηθείας ενός ειδικού. Η αντιμετώπιση του προβλήματος σταδιακά μέσω της ψυχαναλυτικής διαδικασίας μπορεί να δράσει ευεργετικά για το άτομο που ζηλεύει παθολογικά και να το βοηθήσει να αναπτύξει σχέσεις οι οποίες θα βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την υγιή συναναστροφή με τους άλλους.

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ταξίδια με τρένο στην Ασία

4 ταξίδια με τρένο στην Ασία για το 2024

Τα ταξίδια με τρένο στην Ασία είναι για ρομαντικούς. Για

Μπραντ Πιτ: Χόλυγουντ, Φώτα, Δράση

Ο Μπραντ Πιτ, γεννημένος το 1963 στο Shawnee της Οκλαχόμα,