Ο Ιούνης αποτυπωμένος σε πίνακες ζωγραφικής

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, ο σεμνός Ιούνης κατέφθασε. Φέρνει μαζί του τις προσδοκίες ενός αξέχαστου καλοκαιριού, τις προετοιμασίες για ανεπανάληπτες εμπειρίες. Δεν έχει τις ζέστες του Ιούλη, ούτε την ξεγνοιασιά του Αυγούστου. Είναι σαν μήνας προετοιμασίας. Βολιδοσκοπούμε τα νέα μπαράκια δίπλα στη θάλασσα, καταγράφουμε συναυλίες , διαλέγουμε μαγιό. Οι μαθητές ανυπομονούν να κλείσει το σχολείο και οι εργαζόμενοι μετράνε αντίστροφα για την πολυπόθητη άδεια.

Κάποιοι καλλιτέχνες όμως αποτύπωσαν τους Ιούνηδες με χρώματα κυριολεκτικά ανεξίτηλα που ευφραίνουν το νου και τη ψυχή μας δεκάδες χρόνια μετά. Είναι ο Ιούνης της τέχνης και των ζωγράφων που εμπνεύστηκαν από αυτόν. Είναι ο Ιούνης που αγαπάμε.

Φλεγόμενος Ιούνης- Frederic Leighton 

Ιούνης
Πηγή εικόνας: antikleidi.com

Ο “Φλεγόμενος Ιούνης ” είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Βρετανού ζωγράφου και γλύπτη Frederic Leighton (1830- 1896). Είναι ένας από τους πιο γνωστούς ζωγράφους της βικτωριανής εποχής και εκπρόσωπος του αισθητισμού στην τέχνη. Στο συγκεκριμένο έργο, αποτυπώνει μία κοιμωμένη οπτασία που φορά ένα υπέροχο, αέρινο φόρεμα ηλιακού χρώματος που εκπέμπει δυνατό φως, το οποίο  διαχέεται σε όλο το έργο. Πίσω από τη γυναίκα αστράφτει η θάλασσα.

Γιούνης  – Γιάννης Τσαρούχης 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιούνης
Πηγή εικόνας: antikleidi.com

Μια καθαρά ανθρωποκεντρική και αλληγορική σειρά έργων του Γιάννη Τσαρούχη (1910- 1989) είναι και η προσωποποίηση των μηνών του έτους. Μια αρμονική συνύπαρξη του παραδοσιακού και του λαϊκού, του κλασικού με το μοντέρνο, της ανατολής και της δύσης. Με εμφανή τα στοιχεία της αλληγορικής τέχνης του Μπαρόκ, ο Τσαρούχης πλάθει τις μορφές του σε ένα συνδυασμό με μία λιτή και συμβολικά νεκρή φύση. Ο Ιούνης του είναι μία από αυτές τις μορφές.

Μια νύχτα τον Ιούνη στον κήπο -Nikolai Astrup 

Ιούνης
Πηγή εικόνας: antikleidi.com

O Nikolai Astrup ήταν Νορβηγός ζωγράφος. Ένας καλλιτέχνης διακριτικός, καινοτόμος που ξεχώρισε για την έντονη χρήση του χρώματος που απεικονίζει στα καταπράσινα τοπία του. Τα οποία συνδυάζει με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της περιοχής που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο πίνακας ” Μια νύχτα τον Ιούνιο στον κήπο” που φιλοτέχνησε το 1909 είναι χαρακτηριστικός της τεχνικής του.

Μεγαλείο τον Ιούνη -Theodore Clement Steele

Ιούνης
Πηγή εικόνας: antikleidi.com

 

Ο Theodore Clement Steele(1847-1926) ήταν Αμερικανός ζωγράφος ιμπρεσιονιστής γνωστός για τα τοπία του στην Ιντιάνα, όπου και ο τόπος καταγωγής του. Ο Steele ήταν πρωτοπόρος και ηγέτης της αμερικάνικης ζωγραφικής των Μεσοδυτικών πολιτειών,  Midwest, και ένας από τους πιο διάσημους ζωγράφους του Ομίλου Hoosier της Ιντιάνα. Ο πίνακας του “Μεγαλείο τον Ιούνη” μας μεταφέρει αυτή τη μαγεία των έργων του και φιλοτεχνήθηκε το 1920.

 

Ψιχάλα τον Ιούνη -Asher Brown Durand

Ιούνης
Πηγή εικόνας: antikleidi.com

 

Ο Αμερικανός Asher Brown Durand(1796-1886) καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους  χαράκτες της χώρας του, όταν το 1823 έγραψε τη Διακήρυξη της Ελευθερίας. Το 1830 στρέφει το ενδιαφέρον του στην ελαιογραφία και αντλεί τα θεματά του από τη φύση αλλά με όσο το δυνατό περισσότερο ρεαλισμό. Η οπτική του αποτυπώνει  βουνά, δέντρα και φυλλώματα , ακριβώς όπως και στον πίνακά του “Ψιχάλα τον Ιούνη” που φιλοτεχνήθηκε το 1854.

 

Ιούνιος Hans Thomas

Ιούνης
Πηγή εικόνας: antikleidi.com

 

Ο Hans Thoma(1839 -1924) ήταν Γερμανός ζωγράφος. Έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική του ζωή ως  ζωγράφος ρολογιών, εισήλθε στην Ακαδημία της Καρλσρούης, το 1859. Στη συνέχεια σπούδασε και εργάσθηκε στο Ντίσελντορφ, στο Παρίσι, στην Ιταλία, στο Μόναχο και στη Φρανκφούρτη. Η φήμη του καθιερώθηκε μετά από μία έκθεση ζωγραφικής με τριάντα πίνακές του στο Μόναχο. Έχει κατασκευάσει πολυάριθμες λιθογραφίες και σχέδια με στυλό καθώς και μερικές διακοσμητικές τοιχογραφίες.

 

Κατά τον μήνα Ιούνιο -Lauritz Andersen Ring

Ιούνης
Πηγή εικόνας: antikleidi.com

Ο Lauritz Andersen Ring (1854-1933) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Δανούς ζωγράφους της γενιάς της στροφής του 20ου αιώνα. Πρωτοστάτησε τόσο στον  συμβολισμό όσο και στον κοινωνικό ρεαλισμό στη Δανία. Ο πίνακάς του “Κατά τον Ιούνιο” αναδεικνύει τα σύμβολα του ρεαλισμού που είναι τα ζωντανά χρώματα με αδρές πινελιές ρεαλιστικά αποτυπωμένα.

Πρωινό Ιουνίου Alfred Sisley 

Ιούνης
Πηγή εικόνας: antikleidi.com

Ο Alfred Sisley (1839-1899) ήταν ιμπρεσιονιστής ζωγράφος τοπίων που γεννήθηκε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία. Ήταν  ο πιο συνεπής από τους ιμπρεσιονιστές στην αφοσίωσή του στη ζωγραφική τοπίων. Σπάνια παρεκκλίνει σε ζωγραφική πορτρέτων. Τα τοπία του χαρακτηρίζονται από ηρεμία, σε απαλές αποχρώσεις του μωβ, του ροζ, του κρεμ. Χαρακτηριστικό δείγμα της ζωγραφικής τους ο πίνακας του με θέμα “Πρωινό  Ιουνίου”, που φιλοτέχνησε το 1884.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Άννα Αγγελοπούλου. Ανακτήθηκε από πηγή : http://annagelopoulou.blogspot.com/2013/06/frederic-leighton.html (τελευταία πρόσβαση 04/06/2021)

Οι 4 εποχές και οι 12 μήνες του Τσαρούχη. Ανακτήθηκε από πηγή :http://tovaltino.blogspot.com/2013/02/4-1972-12-1968-69.html (τελευταία πρόσβαση 04/06/2021)

T.C. Steele https:Ανακτήθηκε από πηγή ://en.wikipedia.org/wiki/T._C._Steele (τελευταία πρόσβαση 04/06/2021)

Nikolai Astrup https:Ανακτήθηκε από πηγή ://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Astrup (τελευταία πρόσβαση 04/06/2021)

Asher Brown Durand https:Ανακτήθηκε από πηγή :///en.wikipedia.org/wiki/Asher_Brown_Durand(τελευταία πρόσβαση 04/06/2021)

Hans Thoma https: Ανακτήθηκε από πηγή ://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Hans_Thoma_-_Sonntagsfrieden.jpg#file(τελευταία πρόσβαση 04/06/2021)

L. A. Ring https :Ανακτήθηκε από πηγή//en.wikipedia.org/wiki/L._A._Ring (τελευταία πρόσβαση 04/06/2021)

Alfred Asley .Ανακτήθηκε από πηγή https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CF%86%CF%81%CE%AD%CE%BD%CF%84_%CE%A3%CE%B9%CF%83%CE%BB%CE%AD(τελευταία πρόσβαση 04/06/2021)

Τα ρεύματα στη ζωγραφική. Ανακτήθηκε από πηγή :https://www.krionas.com/%CF%84%CE%B1-%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE/(τελευταία πρόσβαση 04/06/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γραφή. Ασχολούμαι με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και παραμυθιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;