Νέλσον Μαντέλα: ένας ηγέτης πρότυπο

Νέλσον Μαντέλα
Πηγή εικόνας: itravelpoetry.com

Ο Νέλσον Μαντέλα, όντας υπέρμαχος της προάσπισης των δικαιωμάτων,

αγωνίστηκε ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, αποτελώντας έναν ηγέτη πρότυπο. Γεννήθηκε το 1918 και μέχρι τα 95 του χρόνια μάχονταν για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στην Νότια Αφρική. Οι πολιτικές του ανησυχίες «γεννήθηκαν» από νεαρή ηλικία. Ως φοιτητής ενεργοποιήθηκε συνεισφέροντας στις δράσεις για την απόκτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των αυτοχθόνων της Αφρικής. Η εμφανής ενασχόλησή του με τη δράση αυτή, οδήγησε τον Νέλσον Μαντέλα στη φυλακή, καθώς θεωρήθηκε απειλή για το σύστημα του Απαρτχάιντ[1].

Πάραυτα, η ποινή των ισοβίων δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στο όραμά του. Ακόμη και φυλακισμένος παρακολουθούσε τις πολιτικές εξελίξεις. Το γεγονός αυτό φανερώνει έναν άνθρωπο παθιασμένο και αφοσιωμένο στις αξίες και τα πιστεύω του. Η πτώση του Απαρτχάιντ το 1994 σήμανε τη λήξη της φυλάκισης του Μαντέλα και την αρχή μιας νέας, λαμπρής και φιλόδοξης πολιτικής πορείας. Ο εύκολος δρόμος για να εκλεγεί ηγέτης της Νότιας Αφρικής θα ήταν να επιβληθεί στο λαό δια της βίας, όμως μια τέτοιου είδους ενέργεια δεν συμβάδιζε με το δημοκρατικό πνεύμα του. Ο λαός το ίδιο έτος τον εξέλεξε πρόεδρο και ο Νέλσον Μαντέλα γίνεται ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος στην πολιτικό στίβο.

Δεν πάλεψε ενάντια στη λευκή φυλή,

κατηγορώντας την για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των έγχρωμων. Άλλωστε η ενέργεια αυτή δεν ταίριαζε με την ιδιοσυγκρασία του. Στόχος του Μαντέλα ήταν ο αγώνας ενάντια στην καταπίεση και τις διακρίσεις από όποια φυλή κι αν προέρχονταν. Η συσπείρωση των ανθρώπων με σκοπό την προαγωγή της παγκόσμιας ειρήνης και την ισότητα των ευκαιριών ήταν το μεγαλόπνοο όραμά του, το οποίο έλαβε σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος. Καθ’ όλη τη ζωή του δεν σταμάτησε να μάχεται για την πραγματοποίηση του ιδεώδους του, αντιμετωπίζοντας το ρατσισμό με το αντίδοτο της ισότητας.

Η ανθρώπινη φύση συνιστά κοινό στοιχείο όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα με την καταγωγή ή το χρώμα δέρματος. Ο Νέλσον Μαντέλα γνωστοποίησε στο δυτικό κόσμο που εθελοτυφλούσε το πρόβλημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων και της απουσίας ίσων ευκαιριών για τους έγχρωμους ανθρώπους. Ο θάνατός του τον Δεκέμβριο του 2013, προκάλεσε παγκόσμια θλίψη. Το έργο του Μαντέλα έμεινε στην ιστορία, αφήνοντας στις επόμενες γενιές μια σπουδαία παρακαταθήκη.

«Το να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

Απαρτχάιντ: Ο φυλετικός «διαχωρισμός» της Νοτίου Αφρικής στην ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανάκτηση από kedisa.gr

Νέλσον Μαντέλα: Οι 15 σοφές φράσεις του μεγάλου ηγέτη της Νότιας Αφρικής. Ανακτήθηκε από iefimerida.gr

Υπέρμαχοι των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νέλσον Μαντέλα (1918-2013). Ανακτήθηκε από humanrights.com

Δέκα διάσημα αποφθέγματα του Νέλσον Μαντέλα. Ανακτήθηκε από studycyprus.eu/

Σαν σήμερα αποφυλακίστηκε ο Νέλσον Μαντέλα και τερμάτισε το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Ανακτήθηκε από kathimerini.gr

[1] Οι κάτοικοι της χώρας διαιρούνταν σε τέσσερις φυλετικές κατηγορίες: λευκοί, μαύροι, μιγάδες και Ινδοί-Ασιάτες. Κάθε κάτοικος αποκτούσε μια ταυτότητα που αναγράφονταν η φυλετική κατηγορία στην οποία ανήκε. Η κάθε κατηγορία διέθετε και τη δική της περιοχή αντίστοιχα. Ο διαχωρισμός οδήγησε σε μαζική και εξαναγκαστική μετακίνηση των ομάδων σε περιοχές γκέτο όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν απάνθρωπες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρια Μωραΐτη

Απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;