Ηλεκτροκίνηση : Το μέλλον της μετακίνησης

Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον της μετακίνησης . Η φόρτιση των οχημάτων αλλάζει τους κανόνες του οικολογικού αποτυπώματος στα καύσιμα.
Η φόρτιση των οχημάτων αλλάζει τους κανόνες του οικολογικού αποτυπώματος στα καύσιμα. | Πηγή εικόνας: www.smallbusiness.co.uk

Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον της μετακίνησης των οχημάτων και που πλέον αποτελεί μονόδρομο. Η Ελλάδα έχει πλέον προστεθεί στη λίστα με τις χώρες που ακολουθούν προγράμματα για την παγκόσμια πορεία της ηλεκτροκίνησης. Το πρόγραμμα που τρέχει στην Ελλάδα ονομάζεται «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» και προσφέρει μια ξεχωριστή ευκαιρία γνωριμίας με τα ηλεκτρικά οχήματα.

Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, κάτι το οποίο πριν λίγα χρόνια φαινόταν μακρινό και απρόσιτο πλέον είναι το σήμερα. Η ηλεκτροκίνηση έχει έρθει για να προσφέρει μια λύση για βιώσιμη κινητικότητα. Με αυτόn τον τρόπο αφήνει ένα πιο φιλικό και οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Μέσα στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση είναι η οικονομία χρημάτων όπως επίσης και η βελτίωση στην ποιότητας ζωής. Μειώνει ακόμη την εξάρτηση από τα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο) και δίνει παράταση ζωής στο όχημα. Το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μειώνεται και πολλά κράτη αναμεσά τους και η Ελλάδα πραγματοποιεί επιδοτήσεις. Πολλά από τα αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια έχουν εξελιχθεί σε ότι αφορά την αυτονομία αλλά και τον χρόνο φόρτισης.

Ηλεκτρικά, υβριδικά plug in και ήπια υβριδικά οχήματα

Η ηλεκτροκίνηση χωρίζεται σε τρείς μερικώς διαφορετικές κατηγορίες. Οι κατηγορίες είναι:

  • πλήρως ηλεκτρικά οχήματα
  • plug-in υβριδικά οχήματα
  • ήπια υβριδικά (mildhybrid) συστήματα.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα αποτέλεσαν το πρώτο άνοιγμα προς την ηλεκτροκίνηση. Η παγκόσμια αγορά κατακλύζεται ήδη από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και δεν βρισκόμαστε πλέον μακριά από τον ερχομό τους και στην ελληνική αγορά.

Ηλεκτροκίνηση : Υβριδικό αυτοκίνητο καταναλώνει 1,3 λτ./100 χλμ.
Υβριδικό αυτοκίνητο που καταναλώνει 1,3 λτ./100 χλμ. | Πηγή εικόνας: www.iefimerida.gr 

Ηλεκτρικά οχήματα και εκπομπές διοξειδίου

Σύμφωνα με νέα έρευνα οι φόβοι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι ένας μύθος καταστροφολογίας. Υπήρξαν πολλά ερωτηματικά για το αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι περισσότερο οικολογικά όταν μετρηθούν οι εκπομπές διοξειδίου τους αλλά η έρευνα που καταρρίπτει τον μύθο αυτό καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: στις περισσότερες χώρες τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράγουν λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμη και αν η παραγωγή εξακολουθεί να περιλαμβάνει ορυκτά καύσιμα. Μία από τις εξαιρέσεις είναι η Πολωνία, όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται κυρίως στον άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος
Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Ηλεκτρικά οχήματα: Το μέλλον των μετακινήσεων

Η πιο πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημίων του Exeter Nijmegen, στην Ολλανδία, και του Cambridge δείχνει ότι στο 95% του πλανήτη η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι καλύτερη για το κλίμα από αυτή με ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Οι ερευνητές λένε ότι οι μέσες εκπομπές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια ζωής τους είναι έως και 70% χαμηλότερες από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γαλλία. Σε αυτές τις χώρες η περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και πυρηνικά. Επίσης η εικόνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνει σταθερά ευνοϊκότερη καθώς τα έθνη θα στρέφονται προς τον καθαρό ηλεκτρισμό.

Είναι διαπιστωμένο από έρευνες ότι το έτος 2050 κάθε δευτερόλεπτο που θα περνά ένα αυτοκίνητο στους δρόμους θα κινείται ηλεκτρικά. Κάτι τέτοιο θα μείωνε τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,5 γιγατόνους ανά έτος. Αυτό ισοδυναμεί με τις τρέχουσες εκπομπές διοξειδίου μόνο της Ρωσίας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Η επανάσταση της ηλεκτροκίνησης, ανακτήθηκε από www.protothema.gr, τελευταία επίσκεψη 4/10/2020
  2. Electric car emissions myth ‘busted’, ανακτήθηκε από www.bbc.com, τελευταία επίσκεψη 4/10/2020
  3. Ηλεκτροκίνηση: Όλες οι απαντήσεις για ηλεκτρικά, υβριδικά, plug in -Διαφορές σε χρήση και λειτουργία, ανακτήθηκε από www.iefimerida.gr, τελευταία επίσκεψη 5/10/20

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Γκαλούφα

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;