Η Google και η τεχνητή νοημοσύνη

Με σταθερά βήματα συνεχίζει η Google τη διαδρομή της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η DeepMind, θυγατρική της Google, παρουσίασε ένα πρόγραμμα που κατάφερε με επιτυχία να βρει το δρόμο μέσα σε ένα λαβύρινθο.

Με δημοσίευσή τους στο Nature η DeepMind και ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Dharshan Kumaran έκαναν γνωστό ότι το νέο πρόγραμμα που ανέπτυξαν πραγματοποίησε μια εικονική διαδρομή μέσα σε έναν λαβύρινθο βρίσκοντας με επιτυχία την έξοδο.

Το πρόγραμμα

googleΤο πρόγραμμα αποτελείται από ένα σύστημα τεχνητών νευρώνων που χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο για την επεξεργασία πληροφοριών. Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος μοιάζει με τη διαδικασία που ακολουθεί και ένα βιολογικό σύστημα νευρώνων (π.χ. εγκέφαλος). Η διαδικασία αυτή είναι η ίδια που επιτρέπει στον άνθρωπο να καταλαβαίνει τη θέση του μέσα στο χώρο οπού βρίσκεται.

Το πρόγραμμα προσαρμόστηκε και γρήγορα εντόπισε ποιες διαδρομές είναι οι σωστές και πώς να φτάσει στον προορισμό του. Επιπλέον, θεωρείται από τους ειδικούς ορόσημο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και αναμένεται να βοηθήσει τους νευροεπιστήμονες στη μελέτη  του εγκεφάλου και των λειτουργιών του.

Google Duplex

Εκτός από το πρόγραμμα της DeepMind όμως, η Google έχει να παρουσιάσει κι άλλα έργα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης καθώς λίγες μέρες πριν παρουσίασε και το Google Duplex. Πρόκειται για ένα «έξυπνο» εργαλείο με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να κάνει τηλεφωνικές συνομιλίες εκ μέρους των χρηστών. Συγκεκριμένα, το Google Duplex θα τηλεφωνεί και θα κλείνει τα ραντεβού των χρηστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

google

Το πρόγραμμα ξάφνιασε όσους παρακολούθησαν από κοντά την επίδειξη που έγινε στο συνέδριο Google I/O 2018, αφού η φωνή είναι πιο αληθοφανής από κάθε άλλη φορά, ενώ υπήρχαν μέχρι και οι παύσεις και τα κομπιάσματα ενός φυσικού ομιλητή.

Το Duplex είναι μέρος του Google Assistant, του ψηφιακού βοηθού της εταιρίας, και πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία Τούρινγκ (Turing Test) κατά την οποία ένας άνθρωπος που συνομιλεί με κάποιο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δεν το αντιλαμβάνεται.

Ανησυχίες σχετικά με το Duplex και πώς επηρεάζεται από τους νόμους περί προστασίας του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας οδήγησαν την εταιρία να δηλώσει ότι ο αποδέκτης της κλήσης θα ενημερώνεται εξ αρχής πως συνομιλεί με προϊόν τεχνητής νοημοσύνης κι όχι άνθρωπο.

Το Google Duplex, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας  Sundar Pichai, θα κυκλοφορήσει πειραματικά μέσα στις επόμενες βδομάδες.

https://www.youtube.com/watch?v=bd1mEm2Fy08


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;