Το Facebook σχεδιάζει να δημιουργήσει το δικό του κρυπτονόμισμα

Το Facebook διερευνά τη δημιουργία κρυπτονομίσματος, ένα εικονικό νόμισμα (token) που θα επιτρέπει στα δισεκατομμύρια των χρηστών του σε όλο τον κόσμο να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Το Facebook άρχισε να ασχολείται με το blockchain σχεδόν πριν από ένα χρόνο, όταν ένα μέλος της εταιρικής ομάδας ανάπτυξης, η Morgan Beller, άρχισε να εξετάζει πώς η κοινωνική πλατφόρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αναδυόμενη τεχνολογία.

Εκείνη την εποχή, η Beller ήταν η μόνη υπάλληλος του Facebook που αφιερώθηκε στη μελέτη του blockchain, του ψηφιακού και αποκεντρωμένου βιβλίου που υποστηρίζει κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum. Η δουλειά της βγήκε στο προσκήνιο πρόσφατα, όταν το Facebook ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή Messenger, ο David Marcus, θα οδηγήσει μια νέα ομάδα να «εξερευνήσει πώς να αξιοποιήσει καλύτερα το blockchain στο Facebook, ξεκινώντας από το μηδέν».

Ο Marcus ηγείται μιας ομάδας λιγότερων από δώδεκα υπαλλήλων του Facebook που εργάζονται πάνω στο blockchain. Πριν από την ένταξή του στην εταιρεία, ήταν ο πρόεδρος του PayPal, το οποίο διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ χρηστών στην εφαρμογή Messenger του Facebook.

Ο Marcus είναι ένας πρώτος επενδυτής του Bitcoin και τον Δεκέμβριο προσχώρησε στο διοικητικό συμβούλιο του Coinbase, το οποίο διαχειρίζεται ένα από τα πιο δημοφιλή χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Recode ανέφερε για πρώτη φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα  τη δημιουργία της ομάδας blockchain του Facebook.

Τα στελέχη του Facebook μιλάνε τακτικά για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες με τους υπαλλήλους τους και έκαναν ένα 10ετές πλάνο της εταιρείας σε δημόσιες παρουσιάσεις. Άλλα σχέδια σε σχέση με το blockchain έχουν παραλειφθεί από το εν λόγω πλάνο και κορυφαία στελέχη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για οποιαδήποτε σχέδια για τα κρυπτονομίσματα. Σε μια εσωτερική δημοσίευση που εστάλη την εβδομάδα αυτή ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για το blockchain στους υπαλλήλους του Facebook ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg και δεν εξήγησε σε τι συγκεκριμένα θα εργαστεί η ομάδα.

Το έργο του Facebook σχετικά με την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να υλοποιηθεί. Άνθρωποι εξοικειωμένοι με το θέμα δήλωσαν ότι το κοινωνικό δίκτυο δεν έχει σχέδια να κρατήσει την αποκαλούμενη «Αρχική Προσφορά Νομισμάτων» (ICO) προσφέροντας έναν περιορισμένο αριθμό εικονικών μαρκών για το κοινό ώστε να αγοράσει σε μια καθορισμένη τιμή.

Το Facebook θα πρέπει πιθανότατα να κάνει εξαγορές στον χώρο του blockchain και των κρυπτονομισμάτων για να αναπτύξει το δικό του εικονικό νόμισμα. Η τεχνολογία Blockchain θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει το Facebook να επαληθεύσει την ταυτότητα των λογαριασμών και να κρυπτογραφήσει δεδομένα.

Η κοινωνική πλατφόρμα είχε πειραματιστεί με εικονικό νόμισμα ξανά. Το 2009, η εταιρεία κυκλοφόρησε το Facebook Credits, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αγορά εικονικών προϊόντων σε δημοφιλή παιχνίδια όπως το Farmville. Αλλά αυτό δεν προσέλκυσε αρκετούς και το Facebook το έκλεισε δύο χρόνια αργότερα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Φεβρουάριο, ο Marcus είπε ότι το Facebook δεν είχε σχέδια να ενσωματώσει κρυπτονομίσματα στις εφαρμογές του κάποια στιγμή σύντομα.

«Οι πληρωμές που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα αυτή τη στιγμή είναι απλά πολύ ακριβές, υπερβολικά αργές, έτσι ώστε οι διάφορες κοινότητες που λειτουργούν με τα διαφορετικά blockchains και τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να διορθώσουν όλα τα ζητήματα και στη συνέχεια όταν φτάσουμε κάποια μέρα ίσως να κάνουμε κάτι» είπε ο Marcus.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS), τα ενδιαφέροντα μου είναι τα θέματα Βιοεπιστημών, Τεχνολογίας, Επιστημολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;