δημοσκόπηση για το περιβάλλον

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση για το περιβάλλον. Εννιά στους δέκα δηλώνουν ανήσυχοι

SHARE

Η δημοσκόπηση για το περιβάλλον που διενεργήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων Marc για λογαριασμό του έργου «LIFE IP-4 NATURA» με τίτλο «Natura 2000- Εδώ ζούμε», σε σχέση με την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για την προστασία της φύσης, μας προσφέρει πολύ σημαντικά ευρήματα. Εννιά στους δέκα δηλώνουν ότι ανησυχούν, γεγονός που επιβεβαιώνει την τάση που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια και δείχνει ότι το ποσοστό ευαισθητοποίησης των Ελλήνων σε σχέση με το περιβάλλον είναι υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (π.χ. σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2017 το 69% των Ελλήνων θεωρεί την προστασία του περιβάλλοντος πολύ σημαντική, ενώ το ποσοστό των υπόλοιπων Ευρωπαίων διαμορφώνεται σε 56%).

Εδώ θα παρουσιάσουμε κάποια από τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης (δείτε αναλυτικά την δημοσκόπηση εδώ). Σαν σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα οι περισσότεροι θεωρούν τα σκουπίδια σε ποσοστό 30,6%, και ακολουθούν η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ρύπανση της θάλασσας και των υδάτων σε ποσοστά 19,4% και 8,9% αντίστοιχα.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό που δηλώνει ότι κάνει κάτι για να βοηθήσει την φύση. Ενενήντα τοις εκατό αναφέρει ότι κάνει ατομικές προσπάθειες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Στην ερώτηση με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προσπαθούν να βελτιώσουν την προστασία της φύσης, ένα ποσοστό 70% απαντά με ανακύκλωση, ένα ποσοστό 20% δηλώνει ότι φροντίζει να μην ρυπαίνει με σκουπίδια και ένα ποσοστό 9% μαζεύει σκουπίδια άλλων από ακτές, δάση κλπ.

δημοσκόπηση για το περιβάλλον
Η φωτογραφία από την ιστοσελίδα του MAXMAG

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στην ερώτηση αν η ατομική τους προσπάθεια έχει αποτέλεσμα. Επτά στους δέκα απαντούν «ναι», ενώ τρεις στους δέκα έχουν την αντίθετη άποψη. Πιο συγκεκριμένα από αυτούς που κάνουν ανακύκλωση, το 30% θεωρεί ότι δεν έχει νόημα διότι π.χ. «ο δήμος ενοποιεί τα σκουπίδια που εμείς διαχωρίζουμε». Οι μισοί από όσους λένε πως έχουν μειώσει τη χρήση του ΙΧ θεωρούν πως αυτό τελικά δεν έχει αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για όσους μειώνουν την χρήση ενέργειας, καθώς σε ποσοστό σχεδόν 60% πιστεύουν πως αυτό που κάνουν τελικά δεν βοηθάει.

Advertisement

Όσον αφορά την στάση της πολιτείας στα ζητήματα προστασίας της φύσης, οι πολίτες δεν φαίνονται καθόλου ικανοποιημένοι. Σε ποσοστό 80% δηλώνουν ότι θα ήθελαν η νομοθεσία για το περιβάλλον να γίνει πιο αυστηρή και να εφαρμόζεται. Στο ακανθώδες ζήτημα της σχέσης οικονομίας και περιβάλλοντος που έχουμε συνηθίσει να τίθεται αντιθετικά, μόλις 17% πιστεύει ότι αν η πολιτεία πάρει μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος αυτά θα βλάψουν την τοπική οικονομία, και πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι θα την βοηθήσουν.

Η δημοσκόπηση για το περιβάλλον σε μια περίοδο που η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή φουντώνει σε όλον τον πλανήτη έχει πολύ ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Καταρχάς για το εντυπωσιακό ποσοστό ευαισθητοποίησης των πολιτών. Για το γεγονός ότι τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων απασχολούν μεγάλη μερίδα του κόσμου. Ακόμα για τις απαιτήσεις που φαίνεται να έχουν οι πολίτες από το κράτος. Και τέλος γιατί έρχεται να απαντήσει σε μια φιλολογία που κρατάει χρόνια, ότι το περιβάλλον απειλείται εξαιτίας της νοοτροπίας των πολιτών.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε το 2018 και επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί αναγνωρίζουμε χρόνια τώρα. Οι πολίτες και ενδιαφέρονται και προχωρούν σε δράσεις για την προστασία της φύσης. Δράσεις ατομικές ή συλλογικές. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφή της φύσης που επιχειρείται με αμείωτη ένταση. Γεγονός που σίγουρα έχει παίξει ρόλο στα μεγάλα ποσοστά -μεγαλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- των ανθρώπων που θεωρούν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σημαντικό ζήτημα. Χιλιάδες κινητοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τις Σκουριές και όχι μόνο, χιλιάδες κινητοποιούνται τοπικά κάθε μέρα για να σώσουν τις γειτονιές τους, τα ποτάμια τους, τις θάλασσές τους. Η δημοσκόπηση αυτή μπορεί να είναι ακόμα ένα επιχείρημα για αυτούς που αγωνίζονται καθημερινά και διεκδικούν από την πολιτεία να δράσει υπέρ του περιβάλλοντος και όχι εναντίον του.

Advertisement

ΠΗΓΕΣ:

http://edozoume.gr/wp-content/uploads/2018/11/WWF-NATURA-2000-FINAL.pd

http://www.wwf.gr/news/2197-9-10

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι δημοσιογράφος αλλά και ακτιβίστρια. Πιστεύω ότι η σωστή ενημέρωση μας κάνει δραστήριους και η δράση μας κάνει να αναζητούμε την σωστή ενημέρωση

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG