Αλλαγή: μια διαδικασία επίπονη και απαραίτητη

αλλαγή
Πηγή εικόνας: psixologos.blogspot.com

“Με θυμάμαι από μικρή που είχα ένα κοντομάνικο μπλουζάκι και το φορούσα συνέχεια. Δεν ήθελα με τίποτα να το αλλάξω. Ακόμα και όταν μεγάλωσα λίγο, και δε μου έκανε πια δεν ήθελα να το πετάξω. Δε με ενδιέφερε που μπορεί να μου έφερναν άλλα μπλουζάκια, πιο καινούρια και πιο ωραία. Εγώ αυτό ήθελα. Το ήξερα, μου άρεσε και όλα τα άλλα, τα καινούργια, ήταν για μένα άσχημα, ασυνδύαστα και δε με βόλευαν. Τώρα που μεγάλωσα, δεν έχω πια τέτοιο μπλουζάκι. Μα κάθε φορά που χρειάζεται να αλλάξω κάτι στην ζωή μου, νιώθω όπως τότε. Με αγχώνει η αλλαγή, με δυσκολεύει το ξένο και φοβάμαι αυτό το καινούργιο που συντροφεύει κάθε μπλουζάκι της ζωής μου.” 

Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς και εμείς μέσα από αυτό εξελισσόμαστε. 

Κάθε αλλαγή και μια απώλεια

“Αν το σκεφτείς, όλα συνδέονται. Η αλλαγή έχει να κάνει με μια απώλεια, η απώλεια με τον πόνο και ο πόνος με τον φόβο του καινούργιου.”

Κάθε αλλαγή, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας, προϋποθέτει μια απώλεια. Για να αλλάξει κάτι, πρέπει να χαθεί από τη ζωή μας κάτι που θεωρούσαμε δεδομένο. Κάτι που κάποιες φορές είναι τόσο καλά παγιωμένο μέσα μας που δεν ξέρουμε πώς θα είναι η ζωή μας χωρίς αυτό. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει την απώλεια με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, κάθε απώλεια συνδέεται με συναισθήματα αγωνίας, θλίψης, ανασφάλειας και έντονου φόβου. Το ότι αντιστεκόμαστε σε αυτήν την αλλαγή και προσπαθούμε διακαώς να την αναβάλλουμε λέγοντας ψέμματα στον εαυτό μας ή κάνοντας πως δεν τη βλέπουμε είναι μια προσπάθεια μας να μη νιώσουμε τον πόνο.
Κι αν καταφέρουμε να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τον τα συναισθήματα της απώλειας, θα μας κατακλύσουν τα συναισθήματα του φόβου. Το άγνωστο, το καινούργιο μας φοβίζει. Δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε και αν τελικά θα είναι καλύτερο ή όχι από ότι είχαμε στη ζωή μας μέχρι τώρα.

Αποδέξου την αλλαγή

Για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε μια αλλαγή, αρχικά, θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με τον εαυτό μας. Είναι θεμιτό να αφήσουμε τον εαυτό μας να νιώσει και να βιώσει όλα τα αρνητικά συναισθήματα που φέρνει μια αλλαγή. Να δώσουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας να κατανοήσει την αλλαγή και να μπορέσει να εξελιχτεί μέσα από αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε μια αλλαγή, θα πρέπει να αφήσουμε πίσω το παρελθόν μας. Για να δημιουργήσουμε σωστές συνθήκες για τον εαυτό μας μέσα σε μια αλλαγή της ζωής μας, θα πρέπει να έχουμε κλείσει τους προηγούμενους κύκλους της ζωής μας. Η οποιαδήποτε σύγκριση με το παρελθόν μας θα φέρει ξανά τα ίδια αρνητικά συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας.

Για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε μια αλλαγή, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Και όπως ξέρουμε, η σκέψη είναι άμεσα συνδεδεμένη με το συναίσθημα και τη συμπεριφορά. Για να αποδεχτούμε την αλλαγή, θα πρέπει να της δώσουμε μια θετική χροιά. Να την κατανοήσουμε σε βάθος και να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτήν το μέλλον μας.

αλλαγή
Πηγή εικόνας; tlife.gr

Ο Dr. John C. Maxwell , σε μια πρόσφατη έρευνά του, ανέφερε τα 6 στάδια της σκέψης μας τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την αλλαγή στην ζωή μας :

  1. Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι και θα αλλάξουν οι πεποιθήσεις σου.
  2. Όταν αλλάξουν οι πεποιθήσεις σου, θα αλλάξουν οι προσδοκίες σου.
  3. Όταν αλλάξουν οι προσδοκίες σου, θα αλλάξει η διάθεσή σου
  4. Όταν αλλάξει η διάθεσή σου, θα αλλάξει η συμπεριφορά σου.
  5. Όταν αλλάξει η συμπεριφορά σου, θα αλλάξει η απόδοσή σου.
  6. Όταν αλλάξει η απόδοσή σου, θα αλλάξει η ζωή σου.

“Για να υπάρξει εξέλιξη, πρέπει να υπάρξει αλλαγή.” 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θέμις Αλεβίζου

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;