13 σημαντικές στιγμές του ΟΗΕ

ΟΗΕ
Πηγή εικόνας: news.un.org

Είναι σαφές: Ο κόσμος αντιμετωπίζει περίπλοκες προκλήσεις που ξεπερνούν τα σύνορα, από την εμφάνιση ασθενειών στην τρομοκρατία έως την αλλαγή του κλίματος και τη μετανάστευση. Αυτό που είναι επίσης σαφές, αλλά όχι πάντα αναγνωρισμένο είναι ότι η διεθνής συνεργασία και η δράση μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) οδηγεί σε πρόοδο.

Χωρίς αμφιβολία, παραμένουν μεγάλα προβλήματα και μπορεί να είναι δύσκολο να συσπειρωθεί ο κόσμος γύρω από κοινούς στόχους, αλλά γίνονται σημαντικά βήματα και η διεθνής συνεργασία επιφέρει πρόοδο.

Ενώ αυτή δεν είναι μια ολοκληρωμένη λίστα, εδώ υπάρχουν 13 βασικές στιγμές του ΟΗΕ για τις οποίες γνωρίζουμε από το 2018.

1. Οι χώρες υιοθετούν ένα ιστορικό Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

ΟΗΕ
Πηγή εικόνας: www.thenational.ae

Με περισσότερους από 258 μετανάστες εν κινήσει, αυτό το παγκόσμιο ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας. Τον Δεκέμβριο, 164 κράτη μέλη του ΟΗΕ υιοθέτησαν μια πρωτοποριακή (και μη δεσμευτική) συμφωνία, την πρώτη παγκόσμια σύμβαση για τη μετανάστευση. Το πακέτο επιβεβαιώνει εκ νέου τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και παρέχει ένα πλαίσιο για τις χώρες να συνεργαστούν για την ασφαλή και ομαλή μετανάστευση.

2. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συμφωνεί με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες

Τον Δεκέμβριο, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες (επίσης μη δεσμευτικό) για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την υποστήριξη των προσφύγων. Ένα ρεκόρ 68,5 εκατομμυρίων ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις συγκρούσεις και τις διώξεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 25 εκατομμυρίων προσφύγων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το σύμφωνο θα καθοδηγήσει τη διεθνή κοινότητα για να εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες και οι χώρες που τους φιλοξενούν θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3. Η αποστολή της ειρηνευτικής αποστολής στη Λιβερία ολοκληρώνεται με επιτυχία

Καθώς η ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ σημάδεψε την 70η επέτειό της φέτος, η αποστολή στη Λιβερία έληξε τον Μάρτιο μετά από 15 χρόνια. Εργαζόμενοι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το λαό της Λιβερίας, οι ειρηνευτικές δυνάμεις συνέβαλαν στη σταθερότητα, σε μια χώρα η οποία είχε προηγουμένως καταρριφθεί από συγκρούσεις. Παρόλο που οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, άλλες οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη της Λιβερίας. Ακούστε μια εις βάθος αναφορά της ειρηνευτικής αποστολής από το ειδικό podcast του ΟΗΕ Dispatch.

4. Μια επιστημονική ομάδα του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι πρέπει επειγόντως να δράσουμε για την αλλαγή του κλίματος

ΟΗΕ
Πηγή εικόνας: eu.usatoday.com

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, αποτελούμενη από κορυφαίους επιστήμονες, δημοσίευσε μια ειδική έκθεση τον Οκτώβριο για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η έκθεση δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών θέρμανσης θα μπορούσε να είναι η διαφορά αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτίθενται σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και ευπαθή φτώχεια μέχρι το 2050. Ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε την έκθεση να αποκαλύψει «αφύπνιση Και θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα το επόμενο έτος για να αυξήσει τις φιλοδοξίες. Η έκθεση συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στην Πολωνία, η οποία περιελάμβανε επίσης την έγκριση κατευθυντήριων γραμμών εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού.

5. Κατά τη διάρκεια συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός σε βασικό λιμάνι της Υεμένης

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ το Δεκέμβριο, τα αντιμαχόμενα μέρη της Υεμένης συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός εντός και γύρω από το βασικό λιμάνι της Hudaydah. Η συμφωνία έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην Υεμένη, που θεωρείται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικοί εταίροι συνεχίζουν να εργάζονται για να παρέχουν ζωοτροφές, φάρμακα, καταφύγια και άλλες ενισχύσεις σε εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες.

6. Ο Γενικός Γραμματέας εγκαινιάζει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΟΗΕ

Από την πρώτη του θητεία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρς έχει δώσει προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση και στον εκσυγχρονισμό του ΟΗΕ, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, στοχευμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Φέτος, προκάλεσε τρία σκέλη μεταρρύθμισης μέσω του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών: ειρήνη και ασφάλεια, ανάπτυξη και διαχείριση. Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας ξεκίνησε μια πρωτοβουλία “Δράσης για ειρήνη” για την ενίσχυση της διατήρησης της ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.

7. Ο ΟΗΕ φτάνει στην ισότητα των φύλων στην ανώτερη διοίκηση

Ο Γενικός Γραμματέας Guterres υπήρξε υπέρμαχος της ισότητας των φύλων, τόσο εντός του ΟΗΕ όσο και σε όλο τον κόσμο. Φέτος, ο ΟΗΕ έφτασε την ισότητα των φύλων για πρώτη φορά στην ανώτερη ηγεσία του, καθώς και μεταξύ των Διευθυντικών του Συντονιστών. Αυτό αποτελεί μέρος μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής για την ισότητα των φύλων στον οργανισμό.

8. Οι ηγέτες του ΟΗΕ προωθούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη Μιανμάρ στο Νότιο Σουδάν και πέραν αυτού

Οι ηγέτες των ΗΕ ζήτησαν την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, παντού, όπου η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – το πιο μεταφρασμένο έγγραφο στον κόσμο – θα θεμελιωθεί. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί βασικό πυλώνα του έργου του ΟΗΕ. Παραδείγματα του έργου της περιλαμβάνουν μια έκθεση από τους διορισμένους από το ΟΗΕ ανακριτές, που ζητούν στρατιωτικούς ηγέτες στη Μυανμάρ να αντιμετωπίσουν κατηγορίες γενοκτονίας για καταδίκη της βίας κατά των γυναικών στη σύγκρουση του Νότιου Σουδάν.

9. Ο ΟΗΕ εγκαινιάζει τη πρώτη του στρατηγική για τη νεολαία

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, ο Γενικός Γραμματέας ξεκίνησε τη “Νεολαία 2030” μια νέα στρατηγική για την “κάλυψη των αναγκών των νέων, την υλοποίηση των δικαιωμάτων τους και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους ως πράκτορες της αλλαγής “. Η στρατηγική θα καθοδηγήσει το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών στην εργασία για και με τη νεολαία.

10. Ξεκινά η καινοτόμος νέα εταιρική σχέση για να σταματήσει η πείνα

ΟΗΕ
Πηγή εικόνας: www.worldvision.org

Ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας ξεκίνησαν μια νέα εταιρική σχέση γνωστή ως “Μηχανισμός Λειτουργίας Πείνας” για την πρόληψη της πείνας, , και να μείωση του ανθρωπιστικού κόστους. Η εταιρική σχέση θα: αξιοποιεί την τεχνολογία και τα δεδομένα για τη βελτίωση των αναλύσεων και των προβλέψεων, με επιτάχυνση της χρηματοδότησης · και θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων που εργάζονται για να σταματήσουν την πείνα.

11. Δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στην ψηφιακή εποχή

Ο γενικός γραμματέας Guterres ίδρυσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, υπό την προεδρία της Melinda Gates και της Jack Ma, για να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ψηφιακής συνεργασίας διευρύνοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών τεχνολογιών και τη διαχείριση των κινδύνων τους. Ο πίνακας θα ανακοινωθεί στην έκθεσή του 2019.

12. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν χώρες για να αξιολογήσουν την πρόοδο στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης

Περίπου 50 χώρες παρουσίασαν εκθέσεις σχετικά με την πρόοδό τους σχετικά με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης στο ετήσιο πολιτικό φόρουμ υψηλού επιπέδου για την αειφόρο ανάπτυξη. Το φόρουμ χρησίμευσε ως μια σημαντική στιγμή για να καταγράψουμε πού είμαστε – και όχι – να σημειώσουμε πρόοδο στα SDG. Την επόμενη χρονιά, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συγκεντρωθούν στον ΟΗΕ για να ελέγξουν τα SDG.

13. Το Ταμείο Κεντρικής Επείγουσας Ανάκαμψης του ΟΗΕ διαθέτει ρεκόρ χρηματοδότησης για την υποστήριξη της ανθρωπιστικής αντίδρασης

Το 2018, το Κεντρικό Ταμείο Επείγουσας Ανάγκης (CERF) του ΟΗΕ διέθεσε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της ανθρωπιστικής αντίδρασης των ανθρώπων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε 47 χώρες και εδάφη. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέρος του CERF που έχει διατεθεί σε ένα μόνο έτος. Με τις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες σε όλο τον κόσμο, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σωτηρίας των ζωών και της επείγουσας υποστήριξης των ανθρωπιστικών εταίρων στην περιοχή.


Πηγές:
https://unfoundation.org/
https://www.un.org/en/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Πολυνάκη

Πολιτική επιστήμονας με αγάπη για τις τέχνες, τον πολιτισμό και την ωραία αισθητική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;