Βρετανοί βουλευτές ζητούν επίσκεψη στον φυλακισμένο Μόρσι

Το βρετανικό κοινοβούλιο ζήτησε χθες από τις αιγυπτιακές αρχές να επισκεφτεί τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό της χώρας στις 3 Ιουλίου 2013 και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Μάιο του 2015 (αντιμετωπίζοντας σημαντικές κατηγορίες). Η σοβαρότερη εξ αυτών είναι η δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο το 2012. Ωστόσο, κατηγορήθηκε επίσης για διαρροή κρατικών μυστικών στο Κατάρ, για συνωμοσία με παλαιστινιακές οργανώσεις με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου, όπως και για την οργάνωση μαζικών αποδράσεων από τις φυλακές στο διάστημα εξεγέρσεων κατά του προκατόχου του, Χοσνί Μπουμπάρακ, το 2011.

Παρόλα αυτά, η υπόθεση του επανεξετάστηκε και καταδικάστηκε εν τέλει σε 20 χρόνια φυλάκισης. Το αίτημα λοιπόν των Βρετανών βουλευτών, με υπέρμαχους εκείνους του Εργατικού και του Συντηρητικού Κόμματος, να τον επισκεφθούν εξετάζεται. Όπως αναφέρουν, σκοπός της επίσκεψης θα ήταν η εξέταση των συνθηκών κράτησης του Μόρσι, παρουσία δικηγόρου αλλά και γιατρού εξειδικευμένου σε υποθέσεις βασανιστηρίων.

Σύμφωνα με την οικογένεια του, «οι συνθήκες διαβίωσης του στη φυλακή είναι τρομακτικές και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Ο άλλοτε δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, πάσχει πλέον από διαβήτη, απώλεια όρασης, υπέρταση και άλλα για τα οποία δεν λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι επιτράπηκε στην οικογένεια του να τον επισκεφθεί μόνο δύο φορές, σε διάστημα τεσσάρων ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόεδρος της χώρας από τον Ιούνιο του 2014 είναι ο Σίσι, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδίωξη του Μόρσι, μέσω του στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2013, ενώ υποκίνησε θερμά τις επιθέσεις εναντίον της θητείας του. Μεταξύ άλλων, έθεσε εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι, γεγονός που ενίσχυσε ήδη ακραία στοιχεία, εναντίον των οποίων μάχονται οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου. Γενικότερα, οι μέθοδοι διακυβέρνησης του Σίσι έχουν θορυβήσει την κοινή γνώμη, καθώς παραβιάζονται η ελευθερία έκφρασης και κίνησης των πολιτών. Για παράδειγμα, η λογοκρισία στα αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις, μιας και πρόσφατα συνελήφθη ένας σημαντικά φιλοκυβερνητικός παρουσιαστής, λόγω ενός ρεπορτάζ του για τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς των αστυνομικών. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, ο δημοσιογραφικός κόσμος της Αιγύπτου σχολιάζει ότι «το κλίμα είναι τρομακτικό» και δυστυχώς έπεται συνέχεια.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Ταγάρα

20 χρονών και ανερχόμενη φιλόλογος αγγλικής (fingers crossed). Αισιόδοξη, με πολλές ιδέες και συχνά αργοπορημένη, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;