Βομβαρδισμός ανθρωπιστικής αποστολής της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου..

Ένα ακόμα έγκλημα πολέμου ήρθε να προστεθεί στον Συριακό εμφύλιο. Αυτή τη φορά  βομβαρδίστηκε κομβόι της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου. Το κομβόι εκτελούσε διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε αγροτικό προάστιο της πολύπαθης πόλης του Χαλεπιού στη Συρία. Και αυτό, ενώ ίσχυε ακόμα η περίοδος εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί, η οποία είχε επεκταθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της χθεσινής ημέρας.Από το βομβαρδισμό έχασαν τη ζωή τους συνολικά 21 άτομα, 20 πολίτες και 1 μέλος της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) σε ανακοίνωση της καταδικάζει το γεγονός και εκφράζει τη θλίψη της για τα θύματα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει χαρακτηριστικά «Σήμερα, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος θρηνούν. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο, και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εξασφαλίσει την προστασία των υπαλλήλων και εθελοντών που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν συμμετέχουμε στις εχθροπραξίες»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καθώς αποτελούν ουδέτερες δυνάμεις που στοχεύουν αποκλειστικά στην ανακούφιση των παθόντων, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Παρ’ όλα αυτά, στα 6 χρόνια στου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, συνολικά 54 μέλη τους έχουν χάσει τη ζωή τους, είτε από διασταυρούμενα πυρά είτε από στοχευμένες επιθέσεις, όπως η χθεσινή.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βησσαρίων Πετρίκης

Γεννημένος στη Λάρισα, τα τελευταία 2 χρόνια σπουδάζω στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ. Είμαι πρόσκοπος, εθελοντής Σαμαρείτης, και λατρεύω τη μουσική και τη συγγραφή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;