Βάσεις 2017: Εκτιμήσεις βάσεων και…υπερβάσεων!

Βάσεις 2017:

Με την ανακοίνωση των φετινών βάσεων σήμερα το πρωί, η αγωνία αλλά και η απορία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών έφτασαν στο τέλος τους. Οι υποψήφιοι μπορούν είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, είτε μέσω εκπαιδευτικών ιστοσελίδων να δουν τις νέες βάσεις, τα ευρήματα των οποίων εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί για αρχή είναι ότι παρατηρήθηκε άνοδος σε σχολές άνω των 10666 (!) μορίων και πτώση ως τα 8663 (!) μόρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι φετινές βάσεις, όπως και τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν απρόβλεπτες(α).

Πιο συγκεκριμένα, οι βάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης της θεωρητικής κατεύθυνσης (Νομικές, Φιλολογικές, Φιλοσοφικές) γνώρισαν άνοδο άνω των 110 μορίων τουλάχιστον σε ποσοστό 80% των σχολών, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα αρκετά εύκολα θέματα είχαν την ανάλογη διαχείριση από τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι καλώς ή κακώς που δεν έχουν έφεση στα Μαθηματικά επιλέγουν τη θεωρητική κατεύθυνση, η οποία ευνοεί την αποστήθιση στην πλειονότητα των μαθημάτων και τυχόν μέτρια προς δύσκολα θέματα τυγχάνουν αποδοχής και επιτυχίας, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται ανάλογα και οι βάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολύπαθη σχολή των Παιδαγωγικών, η οποία στο Βόλο και την Αθήνα ανέβηκε 1000 και 800 μόρια αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, τα Παιδαγωγικά θεωρούνται υπερκορεσμένα και «υποτιμημένα» τμήματα, με μηδαμινή πλέον επαγγελματική αποκατάσταση. Σε αυτά, καταφεύγουν οι υποψήφιοι που δεν επιθυμούν με τη σειρά τους υψηλής ζήτησης σχολές.

Επίσης, σημαντική άνοδος εντοπίστηκε σε Ιατρικές σχολές, με την Ιατρική Αλεξανδρούπολης να αγγίζει τα 18.713 μόρια, με το σύνολό τους να γνωρίζει άνοδο 70-80 μορίων. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το 80% των υποψηφίων απέτυχε να προσεγγίσει τη βάση του 10 στα μαθηματικά, αντεπεξήλθε με σχετική επιτυχία στα άλλα τρία μαθήματα. Η Χημεία ως μάθημα επιλογής και ως υποχρεωτικό υπήρχε φέτος σε όλα σχεδόν τα πεδία – άλλο ένα έγκλημα του υπουργείο Παιδείας- με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως ομπρέλα και τυχόν αποτυχία σε Ιατρική να μπορούσε να προστατεύσει τον υποψήφιο και να τον οδηγήσει σε Χημικές σχολές, κάτι που χρειάστηκε εν τέλει να γίνει. Εκτός των Ιατρικών σχολών παρατηρήθηκε τεράστια άνοδος στα χημικά τμήματα του Ηρακλείου Κρήτης (17.275 μόρια) και Ιωαννίνων (17.320 μόρια), Αθήνας (17.983 μόρια), Θεσσαλονίκης (17.714 μόρια) και Πάτρας (17.465 μόρια) γεγονός που αποδεικνύει πως όσοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε Ιατρικές σχολές, εισάγονται κατά πάσα πιθανότητα σε σχολές Χημείας.

Το ίδιο ισχύει και σε τμήματα Φυσικής. Η Χημεία δε, υπάρχει ως μάθημα και σε σχολές Διατροφολογίας, άρα είναι μάθημα ρυθμιστής, όπως και τα μαθηματικά. Βέβαια, μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η εντοπιότητα, με τον φοιτητή πλέον να μη θέλει να σπουδάσει μακριά από την οικία του, προσπαθώντας να μειώσει τα υπέρογκα έξοδα. Σημαντική άνοδο γνώρισαν δε και οι σχολές που εστιάζουν στην έρευνα και στην υγεία, με τους υποψηφίους να σκέφτονται την ολοκλήρωση των σπουδών τους και τις διεξόδους -ίσως στο εξωτερικό- των σχολών τους προς επαγγελματική αποκατάσταση. Θεαματική ήταν όμως, η πτώση στις Αρχιτεκτονικές σχολές, γεγονός που δείχνει ότι η αποτυχία στα Μαθηματικά ως βασικό μάθημα έκρινε σχολές και το μέλλον πολλών. Το ίδιο ισχύει και για τις μαθηματικές σχολές.

Πάντως, οι υποψήφιοι απέδειξαν με τις γραπτές επιδόσεις τους και τις δηλώσεις των μηχανογραφικών τους δελτίων ότι τους ενδιαφέρει αρχικά να εισαχθούν σε κάποια σχολή ώστε να εξασφαλιστούν και να εκκινήσουν τις σπουδές τους και μελλοντικά να κρίνουν την πορεία τους, μη έχοντας λόγω κρίσης και ρευστών δεδομένων στην Παιδεία, την επιλογή να αποφασίσουν αν θα απορρίψουν ή όχι τη σχολή στην οποία εισήχθησαν. Εντύπωση προκαλεί λόγω αυτού, οι αρκετές σχολές χαμηλής ζήτησης στο παρελθόν που πλέον έχουν σημειώσει άνοδο, όπως είναι οι σχολές Αισθητικής και Κοσμητολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιλογικά, και φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο της εισαγωγής ατόμων με μόλις 2.956 (!) μόρια σε σχολή «ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΛΕΥΚΑΔΑ) – ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» με τον τελευταίο να εισάγεται με τα παραπάνω μόρια και να χαρακτηρίζεται…φοιτητής! Εντύπωση δε, προκαλεί το γεγονός ότι υποψήφιοι Αθήνας και γενικότερα Στερεάς Ελλάδος πέτυχαν, παρά τις φετινές δυσκολίες πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση με υποψηφίους κυρίως της Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος.

 Όμως, παρά τα λιγοστά μόρια δεν πρέπει κανένας υποψήφιος να προκαταλαμβάνει ένα δυσοίωνο -για αυτόν- μέλλον. Είναι πολλά τα παραδείγματα φοιτητών που αν και συγκέντρωσαν λίγα μόρια διέπρεψαν και διέψευσαν τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, όπως για παράδειγμα ο Βαλεντίνος Τζέκας, ο οποίος ως υποψήφιος προ διετίας περίπου, συγκέντρωσε 11,900 μόρια αλλά πλέον έχει ήδη στα 20 του χρόνια πουλήσει την πρώτη του εφαρμογή ανίχνευσης ψευδών ειδήσεων σε αμερικάνους και έχει ήδη δημιουργήσει την πρώτη του start up επιχείρηση. Κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει και για αυτό δεν πρέπει να το βάζει κανείς κάτω. “ KEEP WALKING AND STAY CALM” !!!

 

Πηγές : http://www.matrix24.gr/2017/08/panelladikes-sigkrisi-ton-vaseon-2017-me-tis-antistiches-tou-2016-oli-i-pinakes/

http://www.newsbomb.gr/ellada/paideia/story/816013/vaseis-2017-se-ayti-ti-sxoli-mpaineis-me-2-956-moria

http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/egrapsa-11900-moria-goneis-kai-kathigites-me-theoroysan-apotyhimeno


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χάρης Αβραμίδης

Είμαι ο Χάρης Αβραμίδης. Είμαι φιλόλογος, καθώς τυγχάνω απόφοιτος της σχολής Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση τη φιλοσοφία και το ζώδιό μου είναι Κριός. Είμαι σινεφίλ , λατρεύω τη μουσική και το μότο μου :΄΄ Βάλλε πάθος σε ό,τι κάνεις ! ΄΄ .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;