Τσεχία: Πιθανή η απέλαση Ρώσων διπλωματών

απέλαση Ρώσων διπλωματών

Την Δευτέρα 26 Μαΐου, 2018 αναμένεται να ληφθεί η απόφαση του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις και του Τσέχικου Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη χώρα, ως απάντηση στη φημολογούμενη εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρώσου πράκτορα Sergei Skripal και της κόρης του, Yulia.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Τσέχου πρωθυπουργού :

«Το ενδεχόμενο της απέλασης Ρώσων διπλωματών είναι υπό συζήτηση. Θα πρόκειται ωστόσο για συμβολική κίνηση που θα αφορά μονοψήφιο αριθμό απελαθέντων και σίγουρα όχι τον Ρώσο Πρέσβη»

Με αυτή την δήλωση είναι μάλλον εμφανές ότι η τσεχική κυβέρνηση ακολουθεί την πάγια διαχρονική πολιτική της Τσεχίας να κρατάει  ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ρωσία και τη Δύση . Παράλληλα, ο Τσέχος πρωθυπουργός φαίνεται να προσπαθεί με κάθε τρόπο να ικανοποιήσει τόσο τους δικούς του ψηφοφόρους όσο και τον φιλοδυτικό  Πρόεδρο Μίλος Ζέμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αντρέι Μπάμπις έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και κατέκτησε την εξουσία κυρίως λόγω της επικριτικής του στάσης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο ο Πρόεδρος Ζέμαν στο παρελθόν είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στην Ρωσία, σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας και την Ουκρανική κρίση, ενώ είχε επίσης ταχθεί υπέρ των σκληρών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία, καθώς και της στρατιωτικής επέμβασης από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι οι επικριτές του Προέδρου Ζέμαν τον έχουν κατηγορήσει για αντιδυτικισμό  και ιδεολογική προσέγγιση με την Ρωσία και την Κίνα σε ζητήματα πολιτικής διαχείρισης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ίδιος σε κρίσιμες στιγμές έχει κρατήσει πλήρως φιλοευρωπαϊκή και φιλο-Νατοϊκή στάση . Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζέμαν ήταν ο πρωθυπουργός που έβαλε την Τσεχία στο ΝΑΤΟ και δρομολόγησε την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1999.

Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός πως ο Ζέμαν είναι ο πρώτος Πρόεδρος που εκλέχθηκε απευθείας από τον λαό και όχι από το Κοινοβούλιο, και μάλιστα δύο συνεχόμενες φορές  (2013 και 2018) . Το γεγονός πως στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές έλαβε το ποσοστό του  51,37 %, ποσοστό που δείχνει ότι έχει το μισό εκλογικό σώμα με την πλευρά του, σε αντιδιαστολή με τον Πρωθυπουργό Μπάμπις, ο οποίος είχε λάβει μόλις το 30 % και σχημάτισε μια μάλλον αδύναμη και ασταθή κυβέρνηση βασισμένη σε συμμαχίες .

απέλαση Ρώσων διπλωματών

Οι σχέσεις με την Ρωσία αποτελούσαν πάντα μεγάλο αγκάθι στην ιστορία της Τσεχίας και συνεχίζουν ακόμα καθώς υπάρχουν οικονομικές εξαρτήσεις, ειδικά στον τομέα της εισαγωγής ενέργειας για την τσέχικη βιομηχανία, την ίδια στιγμή ωστόσο που η οικονομία της Τσεχίας εξαρτάται και από τις Ευρωπαϊκές και Βρετανικές επενδύσεις.

Έτσι η τσεχική κυβέρνηση προσπαθεί με μια «συμβολική  κίνηση» τόσο να μην δυσαρεστήσει το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες  όσο και να μην διαταράξει την εύθραυστη σχέση με την Μόσχα. Ταυτόχρονα κατευνάζει και τον λαοφιλή Πρόεδρο Ζέμαν, ο οποίος θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει κυβερνητική κρίση .

Για άλλη μια φορά στην ιστορία η κομβική γεωγραφική και οικονομική θέση της Τσεχίας γίνεται το μήλο της έριδας ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, δημιουργώντας ένταση και ανησυχία στον τσέχικο λαό, ο οποίος επιθυμεί την πλήρη εθνική ανεξαρτησία σε όλα τα επίπεδα. Αυτό όμως δείχνει να είναι διαχρονικά ακατόρθωτο, καθώς η Τσεχία από τότε που υπάρχει ως κράτος αναγκάζεται να ακροβατεί ανάμεσα σε μεγάλες πολιτικές στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρούν συμφέροντα στο έδαφος της .

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Τάσος Σίνης

Ονομάζομαι Τάσος Σίνης. Ζω στην Τσεχία όπου εργάζομαι σαν ιδιωτικός υπάλληλος. Μου αρέσει να γράφω τις σκέψεις μου με αποτέλεσμα μέχρι τώρα ένα μυθιστόρημα και αρκετά άλλα κείμενα

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;