Τρομοκρατία και εμπόριο ναρκωτικών στις Φιλιππίνες

 

Ένοπλοι άνδρες της Εθνικής Φρουράς περιπολούν σε φτωχή γειτονιά της πρωτεύουσας των Φιλιππινών, Μανίλα. Η εκστρατεία του  προέδρου Ντουτέρτε έχει αποδοκιμαστεί από την Δύση και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Εθνική Φρουρά των Φιλιππίνων είναι διαβόητη για τους βασανισμούς και τις εξωδικαστικές εκτελέσεις κρατουμένων.

Στις 6 Μαίου 2016, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε εκλέγεται πρόεδρος των Φιλιππινών. Βασική προεκλογική εξαγγελία του νέου προέδρου ήταν η άμεση πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών στην χώρα. Ο Ντουτέρτε εκλέγεται λαμβάνοντας το 39,01% των ψήφων του εκλογικού σώματος. Οι Φιλιππίνες εισέρχονται σε μία νέα περίοδο αλλαγών στην πολυτάραχη ιστορία τους.

Δύο μήνες αργότερα, η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα κατά των ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο, όποιος συλλαμβάνεται να έχει στην κατοχή του μικρές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, θα εκτελείται.

Το αποτέλεσμα;

Μέχρι σήμερα, σχεδόν 20,000 έχουν εκτελεστεί χωρίς δίκη. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για τοξικομανείς του δρόμου, παιδιά επαίτες και πολιτικούς ακτιβιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Τα ναρκωτικά και οι διασυνδέσεις με την τρομοκρατία

Το φαινόμενο πάταξης του εμπορίου ναρκωτικών στην ΝΑ Ασία δεν είναι πρόσφατο. Ανάλογες εκστρατείες έχουν σημειωθεί στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ με μικτά αποτελέσματα. Αναμφίβολα, η Νοτιοανατολική Ασία θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα) που αποτυπώνονται στον παρακάτω χάρτη:

Χάρτης που απεικονίζει την διαδρομή του εγκλήματος στην ΝΑ Ασία.

Τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, η απειλή της τρομοκρατίας και η πολιτική διαφθορά χαρακτηρίζουν τα κράτη της περιοχής. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Σιγκαπούρη, η οποία διατηρεί ένα ιδιαίτερο πολιτικό σύστημα δεδομένου του διεθνούς status της.

Σύμφωνα με τα πορίσματα του UNODC, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη αποτελούν χώρες προέλευσης των ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι Φιλιππίνες είναι χώρα-transit των ναρκωτικών προς τις επικερδείς αγορές της Ανατολικής Ασίας, ειδικά αυτές της Ιαπωνίας, της Ν. Κορέας και της Κίνας.

Σημαντικός είναι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας. Στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων και ειδικά στο νησί Μιντανάο, εδρεύουν ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι οργανώσεις αυτές διάκεινται φιλικά στο ISIS.

Παράλληλα, το Μιντανάο θεωρείται ως τόπος διακίνησης ναρκωτικών; Σύμπτωση ή μήπως το εμπόριο ναρκωτικών συνδέεται με την ισλαμιστική τρομοκρατία; Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι τοπικά καρτέλ χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μιντανάο. Αυτό, όμως, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

 Ο ρόλος των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει ρεπορτάζ του Alfred McCoy το 1973 σχετικά με την ανάμιξη των ΗΠΑ στο εμπόριο ηρωίνης στην ΝΑ Ασία. Σύμφωνα με τον McCoy, τοπικά καρτέλ των Φιλιππίνων συνεργάζονταν με την CIA. Τα καρτέλ εξήγαγαν στις ΗΠΑ μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ εξασφαλιζόταν από την μίσθωση μυστικών αεροπορικών εταιρειών. Την μίσθωση αυτή ανέλαβε η CIA. Στην συνέχεια, τα ναρκωτικά προωθούνταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ιδιαίτερη είναι, τέλος, η κινέζικη αντίδραση στην εκστρατεία του προέδρου Ντουτέρτε των Φιλιππίνων. Η Κίνα έχει στηρίξει την παραπάνω εκστρατεία. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Μήπως η Κίνα (ή η κινεζική μαφία) επιθυμεί τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος και των προσόδων του στην περιοχή;

Το βέβαιο είναι πως ο,τι και εάν συμβαίνει, η βία και οι καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα εξακολουθούν να μαστίζουν την περιοχή.

 

Πηγή: The Diplomat , UNODC

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Storyteller. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;