Σύνοδος των G7 στο Μπάρι – Στο τραπέζι το ελληνικό χρέος

Από σήμερα Πέμπτη 11 Μαϊου και για τρεις μέρες θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι της Ιταλίας, η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών των G7. Της «άτυπης» δηλαδή ομάδας των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.

Στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των G7, θα τεθούν ζητήματα που άπτονται της παγκόσμιας οικονομίας. Εξάλλου, μεγάλο μέρος της, ελέγχεται από τις 7 χώρες που συναπαρτίζουν την ομάδα. Πρόκειται για τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά. Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 είχε αποχωρήσει από την ομάδα των G8 τότε, η Ρωσία.

Όπως αποτυπώνεται σε στατιστικά στοιχεία του 2015, που προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), οι χώρες αυτές: έχουν το 10,3 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 32,2% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Το 34,1% των παγκόσμιων εξαγωγών και το 36,7% των αντίστοιχων εισαγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των G7 και το ελληνικό χρέος

Το ελληνικό ζήτημα μπορεί να μη βρίσκεται στην κύρια ατζέντα των συζητήσεων των αξιωματούχων των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7). Όμως, όπως δήλωσε χθες ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο περιθώριο των συναντήσεων. 

Ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, χαιρέτισε τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές για τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους και τις συντάξεις. Επιπρόσθετα όμως, πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά».

Μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, το βάρος πλέον έχει εστιαστεί αλλού. Στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό εξάλλου είναι το προαπαιτούμενο που θέτει το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο περιθώριο λοιπόν της Συνόδου, θα γίνουν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Στόχος, να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αρχικά θα συζητηθεί με τους τεχνοκράτες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Με άλλα λόγια,  στο Εuroworking Group, την προσεχή Δευτέρα και στη συνέχεια στο Εurogroup στις 22 Μαΐου.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Κουφογιαννίδης

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ως επί το πλείστον είναι ένας προβληματισμένος τύπος, αλλά ενίοτε και λίγο προβληματικός. Φύσει πολιτικοποιημένος, αλλά κομματικά ανένταχτος. Σπουδές σε Πολιτικές Επιστήμες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Ανάλυση. Από την πολλή Ανάλυση μάλιστα, οδηγήθηκε στον Αναλυτή, με τον οποίο και συνδιαλέγεται καθημερινά στον καθρέφτη..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;