Τράπεζα Αττικής: Ένα μεγάλο φαγοπότι.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος στα μέσα μέσα μαζικής ενημέρωσης για ένα σκάνδαλο από τα πολλά που απασχόλησαν κατά διαστήματα στο παρελθόν. Όπως φαίνεται η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, του πολυπόθητου εργαλείου στη χρήση του οποίου προσβλέπουν όλα τα εγχώρια ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, έφερε στην επιφάνεια ακόμα μια φορά τη διαχρονική παρασιτική λειτουργία του «τριγώνου της διαπλοκής». Έφερε στην επιφάνεια ένα σκάνδαλο που είναι ικανό να δώσει την χαριστική βολή σε ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο γιατί εμπλέκονται κόμματα, υπουργοί, βουλευτές, σύμβουλοι, διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και ασφαλιστικά ταμεία.

Μεγάλα δάνεια σε ανύπαρκτες εταιρείες, ελλιπείς έως ανύπαρκτους ελέγχους, καταστρατήγηση στοιχειωδών τραπεζικών κανόνων, σημαντική αύξηση χορηγήσεων σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους το 2015 και το 2016 παρά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών και άλλα πολλά τα οποία είναι μεταξύ των ευρημάτων του πορίσματος φωτιά της ΤτΕ και του SSM για την Tράπεζα Αττικής. Και το συγκεκριμένο πόρισμα κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Σωκράτη Φάμελλο, για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Το πόρισμα εκτός αυτών αποκαλύπτει ένα διαχρονικό πάρτι ημετέρων, με μια άνευ προηγουμένου κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των εισφορών των ασφαλισμένων στο ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ). Σταδιακά από το 1997 όταν το ΤΣΜΕΔΕ απέκτησε το 34% των μετοχών, και ειδικά μετά το 2000, υπό την επήρεια της γενικότερης ευφορίας, η Attica Bank προχώρησε σε μεγάλη αύξηση χορηγήσεων χωρίς να τηρούνται στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια, ενώ οι διοικητικές και άλλες αμοιβές πολλαπλασιάστηκαν, με την τράπεζα να αμείβει άμεσα και έμμεσα πολιτικά πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα. Εν πολλοίς μετατράπηκε σε ένα παραμάγαζο καλά δικτυωμένων μηχανικών και συνδικαλιστών οι οποίοι με τα λεφτά των ασφαλισμένων έκαναν τους τραπεζίτες

Το σκάνδαλο της Τράπεζας Αττικής αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαπλοκής, φοροδιαφυγής και εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων γιατί η τράπεζα είχε χορηγήσει στο παρελθόν διάφορα θαλασσοδάνεια ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, έδωσε δάνειο 78 εκατομμυρίων ευρώ στον κ. Καλογρίτσα για να εξασφαλίσει την τηλεοπτική άδεια και ένα ακόμα δάνειο κάποιων εκατομμυρίων για να ξεχρεώσει από προηγούμενες οφειλές του προς το δημόσιο. Τόσα χρόνια η τράπεζα αυτή έδινε δάνεια αέρα, δάνεια δίχως κάποια υποθήκη και αντίκρισμα και όλα αυτά είχαν ως φυσικό φαινόμενο να οδηγήσουν την Τράπεζα στο χείλος του γκρεμού, ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Το σκάνδαλο της Attica Bank όπως είναι φυσικό τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργήσει μια κόντρα μεταξύ του Μαξίμου και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον, μεταθέτοντας το φορτίο των προβλημάτων προκειμένου να κερδίσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων, νομίζοντας πως ο ελληνικός λαός θα τους ακούσει και θα τους πιστέψει για μια ακόμα φορά. Όλες οι παρατάξεις έχουν μερίδιο της ευθύνης και του σκανδάλου και καλό είναι να τις αναλάβουν και να πουν την αλήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως αφού όλοι γνώριζαν την κατάσταση αυτή εδώ και χρόνια γιατί το έφεραν τώρα στην επιφάνεια το ζήτημα της Attica Bank; Γιατί το θέμα των αδειοδοτήσεων ήταν αφορμή για να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου;  Μήπως ετοιμάζονται να ρίξουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να βάλουν στην θέση της την ΝΔ; (Που αν ανέβει θα κάνει ίσως τα ίδια  και χειρότερα από την προηγούμενη). Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σύστημα της μεταπολίτευσης όπως άνοιξε έτσι κλείνει με σκάνδαλα εξυπηρέτησης πελατειακών και οικονομικών συμφερόντων.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρίλαος Καραγκούνης

Ο Χαρίλαος γεννήθηκε στο Βόλο στις 20 Αυγούστου του 1992 και είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Πέραν από την ενασχόλησή του με την Μουσική, του αρέσει να γράφει για θέματα επικαιρότητας, πολιτικής και ιστορικής προέλευσης αλλά να σχολιάζει και την κοινωνία. Η κοινωνία αν αλλάξει αλλάζουν τα πάντα. Οι πολίτες της χώρας αυτής είναι καλό να μάθουν την ιστορία γιατί ο άνθρωπος όταν γνωρίζει το παρελθόν του ξέρει το χθες, το σήμερα αλλά και το αύριο. "Ξύπνα λαέ και άκου του παρελθόντος τη βουή, μιμήσου και πράξε σαν τους προγόνους σου. Υπερασπίσου την ελευθερία και τα δικαιώματά σου"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;