Τουρκία: τα σίριαλ «διδάσκουν» αξίες

Τα τούρκικα σίριαλ αποτελούν πεδίο οργανωμένης οικονομικής δραστηριότητας στην γείτονα χώρα εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2013, η συνολική αξία τους ανερχόταν σε περίπου 500 εκ.$, ενώ σήμερα υπολογίζεται γύρω στο 1000000$. Ηθοποιοί, όπως η Τζανσού Ντερέ, γνωστή σε όλους ως η στοργική δασκάλα της σειράς Anne, έχουν συσσωρεύσει περιουσίες που ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ.

Οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές αποτελούν εξαγώγιμο προϊόν της Τουρκίας ήδη από τις αρχές του 2000. Χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στις χώρες της Μ. Ανατολής, των Βαλκανίων και την Ινδία. Σημαντικό τους προτέρημα σε σχέση με τις αντίστοιχες αμερικανικές ή ευρωπαϊκές είναι το πολύ χαμηλό κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

Τα τούρκικα σίριαλ «διδάσκουν» αξίες

Τα τούρκικα σίριαλ έχουν κατηγορηθεί συχνά ότι αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα και οξύτατα φαινόμενα κοινωνικής ανισότητας. Οι περισσότερες σειρές υπερτονίζουν τον ρόλο του άνδρα ως αρχηγού της οικογένειας ή ρυθμιστή διαφόρων κοινωνικών ζητημάτων. Αντίθετα, υποβαθμισμένη είναι η θέση της γυναίκας, η οποία «οφείλει να σέβεται το θέλημα του ανδρός της».

Δεν λείπουν, επίσης, οι αναφορές σε έννοιες, όπως η τιμή, η υπερηφάνεια κτλ. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα και λόγω των πολιτικών αλλαγών στην Τουρκία, έντονα είναι τα θρησκευτικά μηνύματα. Τα τηλεοπτικά σενάρια έχουν προσαρμοστεί στις πολιτικές εξελίξεις. Η επιτυχία των τούρκικων σίριαλ έγκειται στο σύστημα αξιών που παρουσιάζουν. Αναπαράγουν συντηρητικά στερεότυπα ξεχασμένα στα Βαλκάνια, αλλά βαθιά ριζωμένα στην Μ. Ανατολή. Αποτελούν, έτσι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στον χώρο της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημοτικότητα των τούρκικων σίριαλ έχει επεκταθεί και στην Δύση. Οι τούρκικες σειρές είναι αρκετά δημοφιλείς στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Β. Ευρώπη με την ονομασία «Turkish TV dramas».

Tούρκικα σίριαλ  vs «Το εξπρές του Μεσονυκτίου»

Η βιομηχανία των τούρκικων σίριαλ αναπτύχθηκε γύρω από το λεγόμενο «Σύνδρομο του Μεσονυκτίου». Η ομώνυμη ταινία «Το εξπρές του Μεσονυκτίου» ζημίωσε για πολλά χρόνια την εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό. Οι σκηνές ωμής βίας και καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σόκαραν την παγκόσμια κοινή γνώμη για αρκετά χρόνια. Ήταν, επομένως, αναγκαία η εξεύρεση μίας νέας φόρμουλας που θα μπορούσε να αναστρέψει αυτήν την αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Σήμερα, περίπου 40 χρόνια μετά από την προβολή της ταινίας, η τουριστική αναβάθμιση της Τουρκίας είναι γεγονός. Ενδεικτικά, κατά την περίοδο 2013-2015, η τουριστική κίνηση από την Κροατία αυξήθηκε κατά 91%. Πρόκειται για διάστημα κατά το οποίο η προβολή τουρκικών σειρών στην Κροατία ήταν αρκετά υψηλή.

Η βιομηχανία του θεάματος στην Τουρκία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην χώρα. Χιλιάδες ανθρώπων απασχολούνται σε αυτήν, ενώ ο ανταγωνισμός είναι αρκετά υψηλός. Πολλές σειρές μάλιστα διακόπτονται ήδη από τα πρώτα επεισόδια.

Πηγή: Balkan Insight


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Δημοσιογράφος. Ιστορικος. Storyteller. Βορειοελλαδιτης μέχρι το κόκκαλο, όχι όμως ΠΑΟΚτσης. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;