Τουρκία: Ορίστηκε η ημερομηνία για το δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα Τουρκίας

 

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του τουρκικού δημοψηφίσματος, όπου ως ζήτημά του τίθεται η έγκριση ή μη των συνταγματικών αλλαγών που προωθούνται από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το δημοψήφισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Απριλίου.

Οι συνταγματικές αλλαγές

Η πρόταση για τις συνταγματικές αλλαγές που προωθούνται στο δημοψήφισμα αφορούν τροπολογίες που έχουν υποστηριχθεί τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και το κυβερνών κόμμα του, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Παράλληλα συμφωνία προς αυτές φαίνεται να υπάρχει και από το αντιπολιτευόμενο κόμμα, το κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τροποποιήσεις αυτές σχετίζονται με: α) την κατάργηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, β) την αύξηση του αριθμού των εδρών στο Κοινοβούλιο  από 550 σε 600 και γ) μεταρρυθμίσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων. Σημαντική παράμετρο των αλλαγών αυτών  αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος θα είναι όχι μόνο ο επικεφαλής της κυβέρνησης αλλά παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να απορρίψει το κοινοβούλιο ό, τι θέλει.

Ναι η όχι;

Η συμφωνία ή η μη αποδοχή των προτεινόμενων διατάξεων αναμένεται να προκαλέσει εσωτερικές αναταραχές στην πολιτική  σκηνή, για μία ακόμη φορά.

Στην περίπτωση υπερψήφισης του «Ναι», ο λαός θα έχει συμφωνήσει με τις παραπάνω τροπολογίες. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορέσει να  επαναφέρει το κόμμα του μετά το δημοψήφισμα. Παράλληλα θα πάψει να ισχύει η κομματική εμπλοκή του Προέδρου. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν το 2019 και έτσι οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές (του Μαρτίου 2019), οι τοπικές εκλογές (του Νοεμβρίου 2019) και οι εκλογές για τον Πρόεδρο και το Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν με βάση το νέο σύστημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναμένεται μία δραματική αλλαγή στον αριθμό των βουλευτών των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Αυτό φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την «φίμωση» των υπόλοιπων κομμάτων.

Στην περίπτωση του «Όχι»  θα υπάρξει απόρριψη των μεταρρυθμίσεων. Αυτό φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την εσωτερική πολιτική αναταραχή, ικανή απόλυτα να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.  Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκαναν λόγο για  πρόωρες εκλογές σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Παπαδουλάκη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά. Οι σπουδές μου πραγματοποιήθηκαν στη Φιλοσοφική Σχολή, στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Ρέθυμνο. Όταν δεν ''φιλοσοφώ'' ασχολούμαι με τη δεύτερη μεγάλη μου αγάπη που είναι η αρθρογραφία και δη η πολιτική αρθρογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;