Τόμας Ντε Μεζιέρ: «Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν τηρούν την συμφωνία για τους πρόσφυγες»

Σε συνέντευξή του ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, στο ειδικό πρόγραμμα της γερμανικής ραδιοτηλεόρασης για τους πρόσφυγες, απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεταν οι πρόσφυγες. Δήλωσε εκτός των άλλων ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει σωστά τη συμφωνία, αναφερόμενος στην προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, κάτι που από την πλευρά της πρώτης δεν μοιάζει να τηρείται.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, δίνοντας βάση στον ισχύοντα Κανονισμό του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο  οι διαδικασίες ασύλου παρέχονται στην πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων, κατέληξε στο ότι τα λοιπά ευρωπαϊκά κράτη δεν ακολουθούν αυτή τη συμφωνία, λόγω της θέσης της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες και της κακομεταχείρισης που τη χαρακτηρίζει, κυρίως με την τωρινή κυβέρνηση.

Κατά ένα μεγάλο μέρος, δεν γνωρίζουμε πού χρησιμοποιήθηκαν τα χρηματικά ποσά, δήλωσε ο Υπουργός, εννοώντας τα κονδύλια που έλαβε η Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες. Εκτός από οικονομική ενίσχυση, η χώρα έλαβε και ανθρώπινο δυναμικό, όμως παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων συνεχίζουν να είναι πολύ κακές. Στα πλαίσια της συμφωνίας μετεγκατάστασης, αποστέλλονται πρόσφυγες από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, με σκοπό να μην πέφτει εκεί όλο το βάρος της φιλοξενίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην απόφαση της Κομισιόν να παραμείνουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που θα φτάσουν μετά τον Μάρτιο του 2017 και να λάβουν άσυλο από εκεί, απόφαση που η ίδια η Ελλάδα έχει αποδεχθεί, καθώς και στις πιέσεις που δέχεται και πρόκειται να δεχθεί η χώρα πάνω σε αυτόν τον τομέα,  δικαιολογώντας τες ως εξής: «Όταν επί χρόνια λέμε σε έναν Ευρωπαίο φίλο και εταίρο ότι πρέπει να μεταχειρίζεσαι καλύτερα τους πρόσφυγες, όταν δίνουμε πολλά ευρωπαϊκά χρήματα σε αυτή τη χώρα για να υπάρξει βελτίωση και εν μέρει δεν γνωρίζουμε καν πού κατέληξαν αυτά τα χρήματα, όταν λέμε ότι θα ισχύσει και πάλι η νομοθεσία και εκείνοι δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει κάτι, τότε πρέπει να ασκήσεις και ορισμένες πιέσεις».

Advertisement

Η συνέντευξη του Υπουργού δόθηκε στο πρόγραμμα WDRForyou, ειδικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες στη γερμανική τηλεόραση που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο, στη γερμανική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία σε αραβική και φαρσί.

Advertisement

Γερμανός υπουργός


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα πριν λίγα χρόνια και μεγαλώνω στη Θεσσαλονίκη. Όταν μεγαλώσω λίγο ακόμη, θα πάρω το αμάξι μου, στην τσέπη χαρτζιλίκι και θα ξεκινήσω από τη Θεσσαλονίκη για όλο τον κόσμο. Προς το παρόν σχολιάζω όσα συμβαίνουν και με κλικάρουν.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG