Τέλος Εποχής για τον ΔΟΛ

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη είναι γνωστή, εδώ και αρκετό καιρό. Κι αν ήταν κοινό μυστικό ότι ο ΔΟΛ έπνεε τα λοίσθια, τώρα φαίνεται να μην έχει καθόλου σφυγμό. Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί στις τελευταίες απέλπιδες προσπάθειες για τη διάσωση του. Οι οποίες εν τέλει, δεν απέφεραν κάποιο θετικό αποτέλεσμα και δεν απέτρεψαν την «αναστολή της έκδοσης» των ιστορικών του εφημερίδων. Στην ουσία βέβαια δεν πρόκειται για «αναστολή», αλλά για «το τέλος μιας εποχής». Αυτό γιατί, οι εφημερίδες «Τα Νέα» και το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» θα διακόψουν, όπως όλα δείχνουν, οριστικά την κυκλοφορία τους. Δύο εφημερίδες, που είναι άρρηκτα συνυφασμένες με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η σημερινή λοιπόν έκδοση του «ΒΗΜΑΤΟΣ» ενδέχεται να είναι η τελευταία. Στο κύριο άρθρο, θα εξηγούνται από τη σκοπιά του ΔΟΛ, οι λόγοι που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση.

Οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, φαίνεται να  έχουν δεσμεύσει προς όφελός τους κάθε έσοδο του Οργανισμού. Είτε αυτό προέρχεται από τις πωλήσεις των εφημερίδων, είτε από την καταχώρηση εμπορικών διαφημίσεων. Αποφάσισαν ακόμη, να εντάξουν τον ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, χωρίς να ληφθεί κάποια πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεων του. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, μέσω των ηλεκτρονικών μέσων του Οργανισμού, «ο ΔΟΛ στερείται κάθε διαθέσιμου πόρου, με αποτέλεσμα να μη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφημερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει» (ποικίλα περιοδικά, τη διαδικτυακή ενημερωτική πύλη www.in.gr, καθώς και το ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, αναφέρονται ακόμη, τα ακόλουθα: «Το δυστύχημα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζομένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί μήνες, έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισμού. Οι διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καμία αίσθηση ιστορικότητας και δημοκρατικής ευθύνης, αγνοούν επίσης ότι µε τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισμού και εθνικού συμφέροντος. Δεν αντιλαμβάνονται ότι μαζί µε «Το Βήμα» και «Τα Νέα» θα υποβαθμιστούν αξίες του αστικού μεταπολεμικού συστήματος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού. Και μαζί τους βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση που υποκριτικά εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφημερίδων, αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την κατάθεση μιας τροπολογίας που θα μπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηματοδοτικό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα οι δύο εφημερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του ’20, φιμώνονται! Η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δημοσίως τα επιχειρήματά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισμού, των ιστορικών εφημερίδων και των άλλων εκδόσεών του.

 Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που μείνατε μαζί µας τόσα χρόνια».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Κουφογιαννίδης

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ως επί το πλείστον είναι ένας προβληματισμένος τύπος, αλλά ενίοτε και λίγο προβληματικός. Φύσει πολιτικοποιημένος, αλλά κομματικά ανένταχτος. Σπουδές σε Πολιτικές Επιστήμες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Ανάλυση. Από την πολλή Ανάλυση μάλιστα, οδηγήθηκε στον Αναλυτή, με τον οποίο και συνδιαλέγεται καθημερινά στον καθρέφτη..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;