Τα αμύθητα κέρδη και ο δρόμος των ναρκωτικών στην Ευρώπη

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε νέα αναφορά της Europol, σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη, στην οποία η αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών παραμένει στη κορυφή της ποινικής αγοράς. Πάνω από το 33% των εγκληματιών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη ασχολούνται με τη πώληση ή αγορά κάθε είδους ναρκωτικών ουσιών, με το συνολικό ετήσιο τζίρο να ξεπερνά τα 24 δις! Στην αναφορά επισημαίνεται πως τα κέρδη χρηματοδοτούν εν τέλει κάθε είδους εγκληματική δραστηριότητα και η διαφθορά των αρμόδιων αρχών κάθε κράτους δίνει τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους να κάνουν εξαγωγές μαζί με νόμιμα προϊόντα .

Οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα καθώς αναπτύσσονται ταχύτατα νέες χημικές ουσίες (χάπια), ενώ η καλλιέργεια κάνναβις εσωτερικού χώρου είναι πιο εύκολη από ποτέ. Η online αγορά βρίσκεται στο αποκορύφωμα με τη Λιβύη να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνηση κάνναβης στην Ευρώπη μέσω Μεσογείου.

Κάνναβη

Η «εισαγόμενη» έρχεται ακόμη κυρίως από το Μαρόκο ενώ στα της εσωτερικής παραγωγής, πρώτη χώρα είναι η Αλβανία.  Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να ενταθεί σε μεγάλες ποσότητες και η εσωτερική καλλιέργεια κάνναβης λόγω της υπάρχουσας πλέον τεχνολογίας.

Κοκαΐνη

Σε ότι αφορά την παραγωγή της, γίνεται κατά κύριο λόγο στη Κολομβία με τα έσοδα να εκτοξεύονται στα 5,7 δις. ευρώ το χρόνο μόνο από το εμπόριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τη Europol τα τελευταία 2 χρόνια σημειώνεται τεράστια αύξηση της ζήτησης ενώ η εισαγωγή της γίνεται κυρίως από την Ισπανία την Ολλανδία και το Βέλγιο. Η κύρια διακίνησή της γίνεται μέσω εμπορευματικών δρομολογίων σε κοντέινερ πλοίων στα οποία μεταφέρονται νόμιμα αγαθά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηρωίνη

Κύριος προμηθευτής παραμένει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ ακολουθείται ο δρόμος του Καυκάσου ή των Βαλκανίων, με την Ολλανδία να είναι βασικός αγοραστής αλλά και πωλητής.

Συνθετικά ναρκωτικά

Πρόκειται κυρίως για την μεθαμφεταμίνη, την αμφεταμίνη και το ΜDMA. Κύριοι παραγωγοί τους είναι οι: Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία. Η εξαγωγή γίνεται μέσω Τουρκίας προς ΗΠΑ, Αυστραλία και Μέση Ανατολή. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ΟΗΕ μέχρι το 2016 στην Ευρώπη είχαν εντοπιστεί 560 νέες ψυχοδραστικές ουσίες με την έκσταση να είναι σε ανοδική πορεία.

Τα στοιχεία όπως και τα νούμερα αποδεικνύουν πως κάθε προσπάθεια καταστολής δεν έχει κανέναν μέχρι σήμερα αποτέλεσμα. Στην Ασία οι συνεχόμενες ένοπλες συγκρούσεις περιορίζουν τις όποιες προσπάθειες ενώ και η παραγωγή όπιου από το Αφγανιστάν δείχνει να ξαναμπαίνει στο παιχνίδι.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Παλληκάρης

Απόφοιτος δημοσιογραφίας.Λάτρης της Ροκ μουσικής και μεγαλωμένος στα Κ.Πατήσια.Δε με λες και συνηθισμένο...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;