Social ή αντί social ;

Σε μια καίρια εποχή οπού η ανάπτυξη της τεχνολογίας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς ίσως η ανάγκη να αναθεωρήσουμε την κυριαρχία των social media στην εποχή μας φαντάζει πιο επίκαιρη και πιο επιτακτική από ποτέ. Τι μας προσφέρει άραγε ένα check in; ή ένα like; – ακόμα και μια σέλφι ή μια συνομιλία; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι περισσότερο να αναζητεί και να επιδιώκει κανείς από τη χαρά και την απόλαυση μιας γόνιμης, ευχάριστης και ζωντανής επικοινωνίας μεταξύ πομπού – δέκτη; Εκεί που πραγματικά η συνομιλία αποκτά ουσία, δυστυχώς πλέον έχει εξαλειφθεί ολοσχερώς {αν μου επιτρέπεται να κριτικάρω και λίγο εδώ που τα λέμε!}. Πιο συγκεκριμένα, από την απρόσωπη, την αόριστη, εκεί που δεν γίνεται αντιληπτό το βασικότερο: Η οπτική επαφή! Η «αυτοκρατορία του προσωπικού» αντικαταστάθηκε από εκείνη του απρόσωπου και δυστυχώς ολοένα και τείνει να την αντικαταστήσει τελείως.

Σε αυτό το σημείο θα επικαλεστώ και τον «Θεό Έρωτα». Συνδέεται άλλωστε πολύ στενά με το συγκεκριμένο θέμα και πόσο μάλλον με τη νεολαία. {Μα τι λέω ο αθεόφοβος!}. Αφού και εγώ ένα μέρος αυτής αποτελώ. Γιατί να μη μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο; Εκεί που το φλέρτ ζούσε τις δικές του δόξες! Μια ματιά, λίγος χορός (σε εκείνες τις παλιές ντισκοτέκ!) και δυο τρία τρυφερά λόγια αρκούσαν για να κάνεις «Greek καμάκι» που λέμε σήμερα εμείς οι νέοι. Όλα τώρα πραγματοποιούνται μέσω του facebook ανώνυμα, χωρίς καν ο ένας να γνωρίζει τον άλλον. Και το χειρότερο; Οι πολύ συχνοί κίνδυνοι που εγκυμονούν οι διαδικτυακές γνωριμίες. Εκβιασμοί, βιασμοί, πορνογραφία και όχι μόνο. Ποιος πίστευε ότι θα ερχόταν η εποχή που το «σε αγαπώ» θα δηλωνόταν με μια καρδούλα; {Βγές σε ένα παρκάκι και πες το ρε άνθρωπε!}.

Εν συνεχεία, μπορεί να γίνω αρκετά υπερβολικός αλλά νομίζω βιώνουμε την εποχή του απόλυτου εξευτελισμού, όντας εθισμένοι στο πόσα like θα πάρουμε. Θα παραλείψω την κουβέντα με την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων. Άλλωστε, είναι πολύ μακροσκελής και μεγάλης διάρκειας! Εκεί που θέλω να σταθώ, είναι ποιοι, με ποιόν τρόπο και με πόσο θάρρος, θα καθορίσουν μια δημοσίευση οποιουδήποτε, κατά πόσο καλή η κακή είναι με ένα like. Στο σημείο δηλαδή που η προσωπική κρίση και άποψη του καθενός αντικαταστάθηκε με τα likes. Μα δεν είναι τρομερό;! Να μην μπορείς να εκφραστείς αληθινά, πραγματικά και με αντικειμενικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος, τα check –in. (Η λεγόμενη με απλά ελληνικά: δήλωση τοποθεσίας) Αυτό θα προτιμήσω να το αφήσω ασχολίαστο. Ή βασικά να δηλώσω με μια φράση: «Ουδέν σχόλιον» ‘’Άλλωστε δεν είναι δα και το πιο βαρυσήμαντο πράγμα να ενημερώνομαι για το που πίνει τον καφέ της, η φίλη μου η Μαρία! (ειρωνεία). Δεν θα ωφεληθώ ούτε θα αποκτήσω κάτι χρήσιμο και επικερδές.’’

Εν κατακλείδι, την όλη αφορμή για το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί η ανάγκη να επιτευχθεί ένα νέο έναυσμα με νέες ηθικοπλαστικές αξίες και αφού αναθεωρηθούν κάποια πράγματα για τη χρήση των social media με σοβαρή και ώριμη σκέψη. Να χρησιμοποιούνται μεν αλλά χωρίς να αποτελούν «μόδα» του παρόντος. Η χρήση τους να είναι αποκλειστικά για περιπτώσεις που επιβάλλεται, με προσοχή και ευθύνη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παραδείγματα αποτελούν μέρος αποκλειστικά ενός social media, του πιο δημοφιλούς άλλωστε, του facebook: ο σκοπός και το νόημα του κειμένου όμως, αφορά και πρέπει ο καθένας να κατανοήσει ότι έχει άμεση σχέση με όλο το φάσμα των social media.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Χοχτούλας

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;