Σκάνδαλο για διαρροή προσωπικών δεδομένων στο facebook

Παγκόσμια αναταραχή έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η είδηση για διαρροή προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών του facebook από τη βρετανική εταιρία Cambrigde Analytica.

Το facebook είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πλέον διαδεδομένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, η οποία πρώτα απ’ όλα υπόσχεται στους χρήστες της ασφαλή πλοήγηση και διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων τους. Ωστόσο, ένα νέο σκάνδαλο ξέσπασε χθες, όταν ανακοινώθηκε ότι η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε παράνομα τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανησυχία για  την αξιοπιστία της εν λόγω πλατφόρμας. Όπως ήταν λογικό, τα ανώτατα στελέχη της εταιρίας κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την αμέλειά τους, δίνοντας έμφαση σε αυτές του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτή του facebook, καθώς το ζήτημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους τα ανώτατα στελέχη του facebook

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εν όψει του ζητήματος, καθώς δέχεται σοβαρές πιέσεις να καταθέσει επί αυτού στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, στο Κογκρέσο και στο Ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή του έδωσε αυστηρή διορία μέχρι τη Δευτέρα για να αποδεχθεί το αίτημά της να καταθέσει. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC η Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Πληροφοριών, “ερευνάται κατά πόσο το facebook ασφάλισε και προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες στην πλατφόρμα, αν τα ιδρυτικά μέλη ενήργησαν δραστικά όταν ανακάλυψαν την απώλεια των δεδομένων, και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο κόσμος”.

Επιπλέον, ο ίδιος κλήθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο δήλωσε ότι “θα εξετάσει ενδελεχώς αυτή την απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων”. Όπως φαίνεται, το ζήτημα λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, μιας και εμπλέκονται στην υπόθεση μεγάλα και κυρίαρχα στον παγκόσμιο χάρτη κράτη. Οι ΗΠΑ, που συγκαταλέγονται σε αυτά, έχουν επίσης επιστρατεύσει διεθνείς οργανισμούς για να ερευνήσουν την κατάσταση.

Μεγάλος λόγος γίνεται επίσης για το ενδεχόμενο ορισμένα κράτη να χρησιμοποίησαν με δόλιο τρόπο την πλατφόρμα εν όψει προεκλογικών εκστρατειών και το μέγεθος της ευθύνης του facebook να δώσει φως σε αυτή την αμφιλεγόμενη υπόθεση. Σύμφωνα με τη μυστική καταγραφή του από το Channel 24, ο Αλεξάντερ Νιξ, επικεφαλής της Cambridge Analytica, ανέφερε ότι η εταιρεία μπορεί να  βοηθά τους πελάτες της να αλλάξουν την τροπή προεκλογικών εκστρατειών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα μεταδόθηκε μια συνέντευξη της Χίλαρι Κλίντον το 2017, στην οποία η ίδια τόνισε ότι “το αντίπαλο στρατόπεδο διεξήγαγε μια εντελώς νέου τύπου προεκλογική εκστρατεία σε μια προσπάθεια προπαγάνδας”. Στην όλη υπόθεση, ωστόσο, εμπλέκεται και η Ρωσία σχετικά με την υποκλοπή στοιχείων και την αύξηση πλαστών χρηστών στην πλατφόρμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα τα παραπάνω δημιούργησαν αρκετά δυσμενές κλίμα και εσωτερικές διαμάχες στο εσωτερικό του facebook, οι οποίες οδήγησαν στην αποχώρηση σημαντικών στελεχών, όπως αυτής του Έλληνα Άλεξ Στάμος, ανώτατου αξιωματούχου πληροφοριών της πλατφόρμας. Ο ίδιος ανέφερε πως θα αποχωρήσει οριστικά τον Αύγουστο, προκειμένου να μεταβιβάσει κατάλληλα τις αρμοδιότητές του. Σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτερες αποκαλύψεις αναφορικά με τη ρωσική εμπλοκή στην πλατφόρμα, ενώ είναι αναγκαία και μια προσπάθεια ανασυγκρότησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα εσωτερικά προβλήματα.

Σε μια πρώτη προσπάθεια να δικαιολογήσει τη θέση του και να αναλάβει ευθύνες, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έκανε μια εκτενή ανάρτηση στο facebook σε σχέση με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, την οποία θα βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/zuck/posts/10104712037900071


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Ταγάρα

20 χρονών και ανερχόμενη φιλόλογος αγγλικής (fingers crossed). Αισιόδοξη, με πολλές ιδέες και συχνά αργοπορημένη, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;