Ποσοστά ανεργίας στις ευρωπαϊκές χώρες-στο κόκκινο η Ελλάδα

SHARE

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), που πραγματοποίησε τον Αύγουστο, το ποσοστό ανεργίας στις χώρες της ευρωζώνης φτάνει στο 9,1% για τη φετινή χρονιά. Αυτό το ποσοστό είναι και το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί μετά το 2009. Σε σχέση με την περσινή καταγραφή του Αυγούστου, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,8% !

Όσον αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 7,6 %, ενώ τον περσινό Αύγουστο μιλούσαμε για 8,5 %. Τόσο χαμηλά νούμερα, σε αυτή την περίπτωση, δεν είχαν εμφανιστεί μετά το 2008!

Οι χώρες με τα υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας

Τα κράτη μέλη με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας:

  • Τσεχική Δημοκρατία– 2,9%
  • Γερμανία– 3,6%
  • Μάλτα– 4,2%

Τα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας:

  • Ελλάδα- 21,2% τον Ιούνιο του 2017
  • Ισπανία- 17,1%

Τον τελευταίο χρόνο τα ποσοστά αυτά μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε όλα– πλήν της Φιλανδίας που έμειναν σταθερά- τα κράτη μέλη. Αν και η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην πυραμίδα της ανεργίας, αξίζει να σημειώσουμε ότι το σημερινό 21,2%,  τον Ιούνιο του 2016 έφτανε το 23,5% !

Και για να ξεφύγουμε από τα ευρωπαϊκά σύνορα ας αναφερθούμε και στις ΗΠΑ, οι οποίες σημείωσαν το ποσοστό του 4,4%, κατώτερο του 4,9% του 2016.

Η ανεργία στους νέους

Τα ποσοστά της νεανικής ανεργίας του φετινού Αυγούστου- 16,7% για τα κράτη μέλη της Ε.Ε και 18,9% για αυτά της ευρωζώνης-  μειώθηκαν και αυτά σε σχέση με πέρυσι (18,5% και 20,6% αντίστοιχα).

Η Γερμανία κατέλαβε την πρωτοκαθεδρία με το χαμηλότερο ποσοστό (6,4%). Η Ελλάδα,για ακόμα μια φορά, σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό στη νεανική ανεργία με 43,3%.

Advertisement

Για περισσότερες πληροφορίες : http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/8266821/3-02102017-AP-EN.pdf/be6fb31a-cc00-44fa-9944-39b4616ebe81

Η ανεργία στην Ελλάδα

Όπως προαναφέραμε, τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας αν και παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Ιούλιο του 2017  οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 119.010 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016 (μείωση 10,5%). Αυτά τα στοιχεία βασίζονται στην εποχική προσαρμογή, δηλαδή δεν επηρεάζονται από την εποχικότητα, έναν παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα μεγέθη της ανεργίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τον Ιούλιο του 2017 στις γυναίκες παρατηρείται μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (25,3%) έναντι του ανδρικού πληθυσμού (17,5%). Σε ηλικιακό επίπεδο ανάλυσης, οι νέοι 15-24 ετών προηγούνται με διαφορά και αφήνουν πίσω τους όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες με ποσοστό που αγγίζει το 42,8% για τον Ιούλιο του 2017! Από την άλλη μεριά, σε γεωγραφική κλίμακα, τα σκήπτρα της υψηλότερης ανεργίας κρατά η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία με ποσοστό της τάξεως του 27,3%.

Αν υπολογίσουμε την επίδραση της εποχικής προσαρμογής, εύκολα κατανοούμε ότι η ελληνική οικονομία και κατ΄επέκταση τα ποσοστά της ανεργίας υφίστανται έντονες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό συμβαίνει λόγω του τουρισμού, ο οποίος συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας στον ελλαδικό χώρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χωρίς την εποχική προσαρμογή, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψιν και την επιρροή της εποχικότητας, τα ποσοστά της ανεργίας υφίστανται ραγδαία πτώση στη διάρκεια του καλοκαιριού και σημαντική αύξηση κυρίως κατά τη χειμερινή σεζόν. Αντιθέτως, αν παρατηρήσουμε τα ποσοστά ανεργίας με την εποχική προσαρμογή, διαπιστώνουμε ότι η διακύμανση είναι μικρή, αλλά υπάρχει μια σταθερή καθοδική πορεία.

Περισσότρες πληροφορίες θα βρείτε στο παρακάτω λινκ: http://www.statistics.gr/el/statistics

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

'' Let your smile change the world ''

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG