Υπερ-δημοσκόπηση: «Πλησιάζει» την αυτοδυναμία η ΝΔ

Στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» δημοσιεύθηκε ο ανωτέρω πίνακας. Παρατηρούμε πως έχει τον τίτλο η «μητέρα» των δημοσκοπήσεων. Αυτό διότι, απεικονίζονται τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, όπως προκύπτουν από το μέσο όρο της εκτίμησης ψήφου, που δίνουν πέντε διαφορετικά ερευνητικά κέντρα δημοσκοπήσεων.

Πρόκειται για τις εταιρείες: Alco, Kapa Research, Metron Analysis, MRB, καθώς και του ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Η κάθε μία από τις προαναφερθείσες εταιρείες, πραγματοποίησε ξεχωριστές έρευνες κοινής γνώμης. Το διάστημα αφορούσε το δίμηνο μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017.

Επακολούθησε η σύνθεση των διαφορετικών αποτελεσμάτων και ευρημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που αποκαλείται «Υπερ-δημοσκόπηση» ή και «poll of the polls». Διεθνώς μάλιστα, θεωρείται ο πιο αξιόπιστος τρόπος πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έχει πληγεί το κύρος των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Πολλές φορές, παρουσιάστηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ προβλέψεων και πραγματικών αποτελεσμάτων. Μένει να φανεί στην πράξη, αν αυτή η μέθοδος είναι πιο αποδοτική.

Ανάλυση Αποτελεσμάτων

 

Στις χρωματιστές ράβδους, βλέπουμε τα ποσοστά των κομμάτων. Στην οριζόντια γκριζαρισμένη γραμμή, κάτω από τις ονομασίες των κομματικών σχηματισμών, φαίνονται τα ποσοστά τους, στην αντίστοιχη περσινή «Υπερ-δημοσκόπηση». Η ΝΔ λοιπόν, εμφανίζεται να προηγείται με 11,6% ποσοστιαίες μονάδες. Το ποσοστό της ανέρχεται στο 29,9% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ στο 18,3%. Όπως βλέπουμε, η περσινή διαφορά προσδιοριζόταν μόλις στο 4,1%. Αξιοσημείωτο είναι, ότι σε σχέση με πέρσι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ένα 4,4% (είχε 22,7%) την ίδια στιγμή που η ΝΔ κερδίζει ένα 3,1% (είχε 26,8%).

 Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το προς τα που θα κατευθυνθεί η αδιευκρίνιστη ψήφος, που αγγίζει το 13,9%. Αν η ΝΔ αποσπάσει το 1/3 των αναποφάσιστων, προσθέσει δηλαδή άλλο ένα 4,6% στο ποσοστό της, τότε μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία. Επίσης, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή, διευκολύνεται το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας. Αυτό γιατί έτσι, μειώνεται ο πήχης που χρειάζεται ο νικητής.

Advertisement

Μία πεντακομματική λοιπόν Βουλή, θα ευνοούσε ιδιαίτερα το πρώτο κόμμα. Τα κόμματα που έπονται των δύο κομμάτων εξουσίας, φαίνεται να αυξάνουν τα ποσοστά τους: Χρυσή Αυγή 8%, ΚΚΕ 6,7% και ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡ. 6,5%. Αν όλα τα υπόλοιπα κόμματα (Ένωση Κεντρώων 2,9%, ΑΝΕΛ 2,5%, Ποτάμι 2%, Πλεύση Ελευθερίας 2,6%) δεν καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι του 3% και δεν εισέλθουν στη Βουλή, τότε δεν αποκλείεται η ΝΔ να «πλησιάσει την αυτοδυναμία».

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ως επί το πλείστον είναι ένας προβληματισμένος τύπος, αλλά ενίοτε και λίγο προβληματικός. Φύσει πολιτικοποιημένος, αλλά κομματικά ανένταχτος. Σπουδές σε Πολιτικές Επιστήμες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Ανάλυση. Από την πολλή Ανάλυση μάλιστα, οδηγήθηκε στον Αναλυτή, με τον οποίο και συνδιαλέγεται καθημερινά στον καθρέφτη..

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG